Nordean pääanalyytikko: Talous voi toipua vahvasti jo keväällä, jos rokotukset toimivat - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Nordean pääanalyytikko: Talous voi toipua vahvasti jo keväällä, jos rokotukset toimivat

Nordean pääanalyytikon Jan von Gerichin mukaan optimismi ensi vuoden kasvunäkymien suhteen on hieman heikentynyt.

Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich.­

22.12.2020 15:07

Vuosi 2021 jäädä silti historiankirjoihin vahvana talouden toipumisena synkän koronavuoden jälkeen.

– Euroopan talouskehitys on avainasemassa myös Suomen talousnäkymille, ja monet Euroopan talouden merkit kertovat positiivista viestiä toipumista ajatellen. Koronatapausten hiivuttua kesän aikana euroalueen talous toipui vuoden kolmannella neljänneksellä selvästi odotettua nopeammin, von Gerich kirjoittaa blogissaan.

Vaikka aktiviteetti on hyytynyt vuoden viimeisellä neljänneksellä koronatapausten kasvun ja uusien rajoitustoimien myötä, viittaa syksyn talousdata von Gerichin mukaan siihen, että toipuminen voi olla koronaepävarmuuden hellittäessä yllättävänkin nopeaa.

– Viime viikolla julkaistut ostopäällikköindeksit kertovat kuitenkin myös positiivista tarinaa: taloussektori on vahvassa vedossa ja palvelusektorinkin näkymät toipuivat selvästi siitä huolimatta, ettei talouden rajoitustoimia ole pystytty vielä purkamaan merkittävästi, von Gerich kirjoittaa.

Luottamus talouden toimijoiden keskuudessa voi palata von Gerichin mukaan jo paljon ennen kuin merkittävä osuus väestöstä on rokotettu.

– Vahvaa talouden toipumista voidaan nähdä jo ensi vuoden keväällä, jos rokotukset sujuvat ongelmitta, uusien tartuntojen määrä laskee ja talouden rajoitustoimia voidaan purkaa, von Gerich arvioi.

Von Gerich muistuttaa myös, että talouden toipuminen yllätti vahvuudellaan esimerkiksi finanssikriisin jälkeen vuonna 2010.

– Monet vuoden 2009 lopulla tehdyt ennusteet povasivat Suomen taloudelle alle prosentin talouskasvua vuodelle 2010. Todellisuudessa talous kasvoi vuonna 2010 yli kolme prosenttia. Edes jo tuolloin kytevä eurokriisi ei estänyt odotettua parempaa talouskehitystä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?