Näin verosi nousevat vuodenvaihteen jälkeen – asuntovelallista rokotetaan monesta suunnasta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Näin verosi nousevat vuodenvaihteen jälkeen – asuntovelallista rokotetaan monesta suunnasta

Ensi vuoden veronkorotukset nostavat muun muassa lämmityskustannuksia ja tuloveroa.

Asuntolainan korkovähennys poistuu vähitellen ja loppuu vuonna 2023.

22.12.2020 12:48

Uusi vuosi tuo tullessaan muutoksia verotukseen muun muassa lämmityskustannusten, kunnallisverojen ja tuloverotuksen muodossa.

Asuntovelallisen kustannukset nousevat, sillä asuntolainan korkovähennystä lasketaan edelleen. Ensi vuonna asuntolainan koroista vähennyskelpoista on 10 prosenttia, kun tänä vuonna luku on 15 prosenttia. Asuntolainan korkovähennys poistuu kokonaan vuonna 2023.

Vähennyksestä saatava rahallinen hyöty on kuitenkin paljon pienempi, sillä se hyvittää vain osan vähennyskelpoisista koroista.

Jos asuntolainaa on esimerkiksi 120 000 euroa, ja korko on 0,80 prosenttia, ovat korot vuodessa 960 euroa. Tällaisessa tapauksessa verohyöty tippuu tämän vuoden noin 43 eurosta noin 29 euroon.

Hallitusohjelman mukainen lämmityspolttoaineiden veronkorotus astuu voimaan vuoden 2021 alusta. Korotus kiristää energiaveroja nettomääräisesti 105 miljoonalla eurolla vuositasolla.

Veronmaksajien Keskusliiton mukaan esimerkiksi 2 200 litran vuosikulutuksellisen öljylämmitteisen omakotitalon lämmityskustannukset kasvavat noin 74 euroa vuodessa. Kaukolämmitteisen omakotitalon lämmityskustannukset puolestaan nousevat keskimäärin arviolta noin 38 euroa vuodessa.

Öljylämmitteisen omakotitalon lämmityskustannukset nousevat ensi vuonna noin 74 eurolla.

Ansiotulojen verotus kiristyy

Sairausvakuutuksen päivärahamaksu nousee 0,18 prosenttiyksikköä, ja työttömyysvakuutusmaksu 0,15 prosenttiyksikköä. Työeläkevakuutusmaksuun ja sairausvakuutuksen sairaanhoitomaksuun ei tule muutoksia.

Myös kunnallisveroa nousee monin paikoin. Yhteensä 39 kuntaa korottaa tuloveroprosenttiaan, mikä nostaa keskimääräistä kunnallisveroprosenttia 0,06 prosenttiyksiköllä. Arvonlisäverot eivät muutu.

Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan mukaan palkansaajien tuloverotus kiristyy kaikissa tuloluokissa ensi vuonna. Eniten kiristyy Evan verokoneen mukaan pienipalkkaisten verotus, kun 1 250 bruttona ansaitsevien verotus kiristyy 0,4 prosenttiyksikköä.

Veronmaksajien arvion mukaan noin 42 000 euron vuosituloilla palkansaajan veroaste nousee ensi vuonna 0,3 prosenttiyksiköllä tai noin 130 eurolla.

Kaiken kaikkiaan keskituloisen asuntovelallisen asuntoon ja palkkatuloihin lasketut veroluontoiset korotukset ja korkovähennyksen lasku kustantavat ensi vuonna arviolta noin 150–200 euroa enemmän kuin tänä vuonna.

Mukaan ei ole laskettu esimerkiksi tupakkaveron ja alkoholin valmisteveron korotuksia, jotka nostavat keskioluen (33cl) hintaa noin 3 senttiä, ja tupakka-askin hintaa toteutuessaan noin 45 senttiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?