Evan verokone: Kaikkien palkansaajien tuloverotus kiristyy ensi vuonna – pienituloisten eniten - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Evan verokone: Kaikkien palkansaajien tuloverotus kiristyy ensi vuonna – pienituloisten eniten

Keskituloisen palkansaajan tuloverotus kiristyy 0,3 prosenttiyksikköä.

Suomalaisten verotus on kiristymässä ensi vuonna.­

22.12.2020 9:33

Palkansaajien tuloverotus kiristyy kaikissa tuloluokissa ensi vuonna, laskee Elinkeinoelämän valtuuskunta Eva. Eniten kiristyy Evan verokoneen mukaan pienipalkkaisten verotus, kun 1 250 bruttona ansaitsevien verotus kiristyy 0,4 prosenttiyksikköä.

Keskituloisen, eli 3 250 euroa tienaavan palkansaajan tuloveroaste nousee 0,3 prosenttiyksikköä ja sitä suurituloisemman 0.2 prosenttiyksikköä. Taustalla näkyy sosiaalivakuutusmaksujen 0,33 prosenttiyksikön nousu, kun työttömyys- ja työtulovakuutuksen maksuja korotetaan.

Myös keskimääräinen kuntavero nousee, Kuntaliiton mukaan keskimäärin 0,06 prosenttiyksikköä. Kaikkiaan 39 kuntaa nostaa veroprosenttia, ja neljä kunta laskee sitä.

Muutoksia on luvassa myös kulutuksen verotukseen. Arvonlisäverot eivät muutu, mutta muun muassa alkoholin, tupakkatuotteiden ja lämmityspolttoaineiden verotus kiristyy. Palkansaajan kulutusmenojen painotettu veroaste nousee 0,1 prosenttiyksikköä 22 prosenttiin.

Työnantajamaksut nousevat keskimäärin 0,36 prosenttiyksikköä.

Evan laskelma perustuu keskimääräisen kuntaveroprosenttiin ja oletukseen, että ansiotulot nousevat ensi vuonna 2,5 prosenttia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?