Entinen EU-ulkoministeri Federica Mogherini puolusti elvytyspakettia suomalaispodcastissa – ”Muu maailma katsoo meitä kateellisena”

EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkeana edustajana eli niin sanottuna ulkoministerinä toiminut Federica Mogherini vieraili suomalaisessa podcastissa.

Entinen EU-ulkoministeri Federica Mogherini vieraili suomalaisessa podcastissa.

Helsingin kaupunginvaltuutettu Jenni Pajusen (kok) ja kansanedustaja Juhana Vartiaisen (kok) vetämässä 10 myyttiä yhteiskunnasta -podcastissa Mogherini puolusti kiivaasti EU:n koronaelvytyspakettia, jonka hinta puhuttanut paljon myös Suomessa.

Haastattelussa Pajunen ja Vartiainen esittivät väitteen, jonka mukaan elvytyspakettiin jäsenmailta kerättävät rahat jaettaisiin valtapuolueiden tukijoita hyödyttäviin hankkeisiin. Mogherini kiisti tämän ja totesi rahojen menevän esimerkiksi digitaalisiin innovaatioihin ja ilmastotoimiin.

Mogherinin mukaan nopeasti kasaan saatu elvytyspaketti on osoitus EU:n toimintakyvystä.

– Muu maailma katsoo meitä kateellisena, kun saimme tällaisen aikaan. Muut maat joutuvat toimimaan yksin, hän totesi haastattelussa.

Mogherini arvioi, että paketti lisää EU:n uskottavuutta ulkopolitiikassa. Yhdysvaltojen vaalien jälkeisessä maailmassa EU on Mogherinin mukaan hyvässä asemassa.

– USA on enemmän kuin ystävä, olemme lähes perheenjäseniä, hän painotti.

Suhteet Kiinaan ovat taas kaksijakoisemmat. Esimerkiksi ilmastotoimissa ja osassa ulkopolitiikkaa EU ja Kiina ovat kumppaneita, mutta kilpailevat samaan aikaan kauppa- ja talousasioissa.

EU:n yhtenäisyys on viime aikoina ollut koetuksella erityisesti Puolan ja Unkarin koetellessa oikeusvaltioperiaatetta omilla toimillaan. Mogherini ei ollut tilanteesta huolissaan.

– Erimielisyydet ja eri näkökannat ovat avoimien yhteiskuntien kauneus ja Euroopan kauneus. Meillä on elävää älykästä poliittista debattia. Sitä voi kutsua yhtenäisyyden puutteeksi, mutta jokaisessa maassa ja jopa puolueiden sisällä on erimielisyyttä. En olisi huolissani niin kauan kuin pysymme uskollisina perusperiaatteillemme eli solidaarisuudelle, ihmisoikeuksille ja oikeusvaltiolle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?