Yli kuusikymppiset ryntäävät nyt varhennetulle eläkkeelle – näin sille pääsee

Eläketilaston mukaan varhennetun eläkkeen veto jatkuu vahvana.

Varhennettu eläke on nostanut suosiotaan.

17.12.2020 14:04

Eläketurvakeskus (ETK) julkaisi aamulla tuoreet tilastot Suomen eläkkeensaajista.

Ne paljastavat, että vuoden 2017 eläkeuudistuksessa rakennettu osittainen varhennettu eläke kiinnostaa yli 61-vuotiaita. Eläkkeeseen on ollut tasaista vetoa koko ajan, mutta loppuvuodesta tapahtui selvä hyppäys ylös.

Varsinkin syyskuussa ja lokakuussa eläkehakemuksia on tehty kiihtyvällä tahdilla Eläketurvakeskuksen kuukausiseurannan perusteella.

Varhennetussa eläkkeessä kansalainen pääsee nostamaan kertynyttä eläkettään etukäteen. Varsinaiselle eläkkeelle ei tarvitse jäädä, vaan töissä voi jatkaa normaalisti täyspäiväisesti tai lyhentämällä työaikaansa.

Etukäteen nostettu eläke pienentää varsinaista vanhuuseläkettä.

Näin saat varhennetun eläkkeen

  • Osittaisella vanhuuseläkkeellä oleva voi työskennellä sen verran kuin haluaa. Osittaiseen vanhuuseläkkeeseen ei liity työaika- tai palkkaseurantaa.

  • Osittaisen vanhuuseläkkeen voi ottaa aikaisintaan 61-vuotiaana.

  • Vuonna 1964 syntyneillä alaikäraja nousee 62 ikävuoteen ja vuonna 1965 syntyneistä lähtien alaikäraja sopeutetaan elinajanodotteen muutokseen.

  • Kertyneestä eläkkeestä voi ottaa maksuun 25 tai 50 prosenttia. Eläkettä vähennetään pysyvällä varhennusvähennyksellä, joka on 0,4 prosenttia jokaista varhennuskuukautta kohti.

  • Esimerkiksi kaksi vuotta ennen oman ikäluokan alinta vanhuuseläkeikää otettu osittainen vanhuuseläke pienenee 9,6 prosenttia.

  • Vähennys säilyy varhennetussa osuudessa myös vanhuuseläkkeen tai muun eläke-etuuden alkaessa osittaisen vanhuuseläkkeen jälkeen. (Katso esimerkit Eläketurvakeskuksen sivuilta)

ETK:n kuukausitilasto kertoo, että molemmat tavat – puolet tai 25 prosenttia ansaitusta eläkkeestä – ovat kiinnostaneet 61-vuotiaita lähes yhtä paljon tänä vuonna. Molempia otetaan. Joulukuun tiedot puuttuvat vielä, mutta ETK:n arvion mukaan vuoden lopussa varhennetulla eläkkeellä on yhteensä 29 000 suomalaista.

Heistä valtaosa on ottanut kertyneestä eläkkeestään puolet.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?