Stockmann myy Helsingin keskustan tavaratalonsa – tällainen on pelastusohjelma jättivelkojen maksamiseksi

Tavarataloyhtiö Stockmann myy Helsingin, Tallinnan ja Riian tavaratalonsa. Näillä myynneillä se maksaa vakuusvelkojaan. Yhtiön ja selvittäjän mukaan maanantaina oikeuteen jätetyn saneerausohjelman avulla yhtiön liiketoiminta on tervehdytettävissä.

Stockmannin tavaratalo Helsingin keskustassa.

14.12.2020 8:59 | Päivitetty 14.12.2020 9:42

Tavarataloyhtiö Stockmann myy Helsingin, Tallinnan ja Riian tavaratalonsa, yhtiö ilmoitti maanantaina pörssitiedotteessa.

Yhtiö jatkaa tavarataloissa vuokralaisena.

Stockmannin yrityssaneerauksen selvittäjä asianajaja Jyrki Tähtinen jätti maanantaiaamuna Helsingin käräjäoikeudelle ehdotuksen yhtiön saneerauksesta.

Yhtiön ja selvittäjän näkemyksen mukaan yhtiön liiketoiminta on saneerausohjelmassa kuvatuilla toimenpiteillä ”tervehdytettävissä ja edellytykset kannattavan liiketoiminnan harjoittamiseen olemassa”.

Yhtiöllä on vakuudellista saneerausvelkaa 433,5 miljoonaa euroa, vakuudetonta saneerausvelkaa yhteensä 195,7 miljoonaa sekä hybridilainaan perustuvaa saneerausvelkaa 108,1 miljoonaa euroa-

Velkoja on yhteensä 736,9 miljoonaa euroa.

Saneerausohjelmalle on suurimpien velkojien, velkojatoimikunnan ja suurimpien osakkeenomistajien kannatus ja yhtiön hallituksen ja johdon tuki, yhtiö ilmoitti.

Stockmannin tavaratalo jatkaa toimintaansa ikonisessa rakennuksessa myös myynnin jälkeen.

Kahdeksan vuotta kestävän saneerausohjelman mukaan Lindexin liiketoiminta jatkuu Stockmannin omistuksessa. Sen kassavirroilla hoidetaan maksuvelvoitteita.

Kiinteistöomaisuuden realisointihinta käytetään ensisijaisesti vakuusvelkojen maksamiseen.

Lisäksi Stockmann neuvottelee uudet ja tiloiltaan pienemmät vuokrasopimukset Vantaan Jumbossa, Turun ja Tampereen tavaratalossa sekä Espoon Tapiolan tavaratalossa ja Helsingin Pitäjänmäen toimistotiloista. Helsingin Itis-kauppakeskuksessa olevan tavaratalon vuokrasopimusneuvotteluja jatketaan.

Osakesarjat yhdistyvät, ei henkilöstövähennyksiä

Stockmann ei suunnittele merkittäviä työvoiman vähennyksiä, mutta henkilöstötarvetta arvioidaan jatkossa osana liiketoimintaa.

Yhtiön A- ja B-osakesarjat yhdistetään saneerausohjelman vahvistamisen jälkeen pidettävässä yhtiökokouksessa siten, että jokaisella A-osakkeella saa 1,1 B-osaketta. Tämä tukee osakkeen likviditeettiä ja yhtiön kykyä saada rahoitusta markkinoilta.

Jos kaikki konversio-oikeudet käytetään täysimääräisesti, nykyisillä omistajilla on 46,9, vakuudettomilla velkojilla 16,1 ja hybridilainanhaltijoilla 37 prosentin osuus yhtiöstä.

Saneerausohjelmaan on tuotu joustoa siten, että osa vakuudettomasta velasta muunnetaan yhtiön B-osakkeiksi. Vaihtokurssiksi ehdotetaan B-osakkeelle 0,9106 euroa. Vakuudettomasta velasta viidesosa voidaan muuntaa B-osakkeiksi ja pääosalle on laadittu maksuohjelma.

Kiitosta toimitusjohtajalta

Jari Latvanen, Stockmannin toimitusjohtaja, sanoi että saneerausohjelmaehdotuksen sisältämillä ratkaisuilla yhtiö arvioi pääsevänsä kaikkien osapuolten kannalta parhaimpaan lopputulokseen.

Latvasen mukaan saneerausohjelma myös mahdollistaa vuosille yhtiön kehittämisen kannalta välttämättömät investoinnit, jotka on suunniteltu vuosille 2021–2028.

Lisäksi hän kiitteli Stockmannin asiakkaita ja henkilöstöä.

– Asiakkaat ovat olleet tiiviisti tukenamme kuluvan vuoden lukuisissa erikoisissa vaiheissa, mikä on näkynyt myös konsernin kolmannen vuosineljänneksen parantuneena liiketuloksena ja vahvana kassana.

Latvasen mukaan myös yhtiön johto ja henkilöstö ovat tehneet ”tinkimätöntä työtä yhtiön strategian päivittämisessä” ja valikoiman ja palvelun kehittämisessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?