Lähes 800 000 euroa vuodessa tienaava apteekkari: ”Olisi suuri ihme, jos apteekkarit eivät keikkuisi näkyvästi tienestilistoilla” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Lähes 800 000 euroa vuodessa tienaava apteekkari: ”Olisi suuri ihme, jos apteekkarit eivät keikkuisi näkyvästi tienestilistoilla”

Vantaalla toimiva apteekkari Juha Nuutila ei pidä lääkkeitä kalliina, toisin kuin KKV.

Apteekkari Juha Nuutila työskentelee Vantaan Myyrmannissa.­

12.12.2020 9:00

Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) mukaan suomalaiset maksavat lääkkeistään liikaa. KKV hakisi säästöjä lääketaksan laskemisella ja verotuksen kiristämisellä. Tällöin myös apteekkareiden tulot laskisivat, koska apteekin tulos verotetaan apteekkarin henkilökohtaisena tulona.

Vuonna 2019 noin 780 000 euroa tienannut apteekkari Juha Nuutila vastaa KKV:n kritiikkiin korostamalla, että lääkkeiden hinnat ovat edelleen ”hyvin halpoja”. Hän oli taannoin, vuonna 1991, Suomen nuorin apteekkari (36-vuotias).

– Ensinnäkin yhteiskunta maksaa suurimman osan ihmisten lääke­kustannuksista, asiakkaiden omavastuuosuudet ovat yhä marginaalisia. Toiseksi suurimmaksi osaksi lääkkeiden hinnat ovat päinvastoin laskeneet, hän perustelee.

Kuluttajahintaindeksi kertoo, että vuosina 2010–2019 reseptillisten lääkkeiden hinnat laskivat noin 18 prosentilla. Reseptivapaiden lääkkeiden hinnat nousivat 4 prosentilla, mutta samaan aikaan mm. elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien kustannukset kallistuivat 18 ja taksimatkat 30 prosentilla.

– Lääkekustannuksiin on nyt reagoitu, koska markkinoille on tullut oikeasti kalliita lääkkeitä. Esimerkiksi yksittäisen syöpäpotilaan lääkekulut voivat maksaa yhteiskunnalle vuodessa jopa 600 000–700 000 euroa, mutta apteekin tiskillä asiakas maksaa lääkkeistään vain jokusen euron, Myyrmannin kauppakeskuksessa apteekkia pitävä Nuutila painottaa.

– Insuliiniakin saa nykyään myös reseptittä, mutta koska se on valtavan kallis tuote, diabeetikot haluavat reseptin niihin.

– Kun puhutaan kalliimmista lääkkeistä, joissakin tapauksissa apteekit jäävät jopa miinuskatteelle, kiitos apteekkiveron, Nuutila sanoo.­

Lain mukaan pienimpienkin paikkakuntien apteekeista on tarvittaessa löydyttävä myös kaikkein kalliimpia lääkkeitä. Käytännössä tämä ei toteudu.

– Mitä kalliimpi lääke, sitä pienempi on sen kate apteekille. Kun puhutaan kalliimmista lääkkeistä, joissakin tapauksissa apteekit jäävät jopa miinuskatteelle, kiitos apteekkiveron, Nuutila sanoo.

– On tärkeää, että lääkkeiden avulla ihmisiä pystytään pitämään avohoidossa, koska sairaalahoito tulisi moninkertaisesti kalliimmaksi.

 Mitä kalliimpi lääke, sitä pienempi on sen kate apteekille.

Myös Seinäjoella ja Vaasassa apteekkia pitänyt Nuutila linjaa, että apteekki­yritysten vuositulot eivät ole sama asia kuin apteekkarien palkat. Hän näkee tämän synnyttävän suomalaisissa ”turhaa kateutta”.

– Todellisuudessa listoilla näkyvät apteekkien liiketulokset. Palkkaa apteekkarit nostavat toiminimiensä tuloksesta vain sen verran kuin tarvitsevat, omaisuutta ei voi kerryttää. Ja jos apteekki menee konkurssiin, samalla menee myös apteekkari – toisin kuin jos toimittaisiin osakeyhtiöpohjalta, Nuutila huomauttaa.

– Ja olisi suuri ihme, jos apteekkarit eivät keikkuisi näkyvästi tienestilistoilla. Silloin apteekkarin olisi täytynyt syyllistyä filunkipeliin.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?