Tero Karjalaisen kolumni: Tällainen talo jää myymättä – piilevä ominaisuus saa ostajat kavahtamaan - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tero Karjalaisen kolumni: Tällainen talo jää myymättä – piilevä ominaisuus saa ostajat kavahtamaan

Moni talonostaja tajuaa kurkata sokkeliin, kirjoittaa Ilta-Sanomien uutispäällikkö Tero Karjalainen kolumnissaan.

7.12.2020 19:31

Helsingin Eirassa saa samanlaisesta talosta miljoonan kuin joka maksaa jossain Horonperällä kymppitonnin. Muuttotappioalueella asuntokauppa käy kitsaasti.

Ihan kaikki ei ole talokaupassakaan sijainnista kiinni. Jos talo on rakennettu huonosti, eikä sitä ole kunnostettu mitenkään, myyntimenestyksestä on turha haaveilla. Näitäkin taloja Suomessa riittää.

Pommi sytytettiin jo 1970-luvulla, jolloin nuoren isännän silmiin syttyi unelma itse rakennetusta, pitkästä tavarasta tehdystä talosta. ”Kaiken hän tiesi, kaiken osasi, eikä kysynyt keltään mitään”, kuten rakennusalalla työskentelevä kaverini kiteytti hartiapankkilaisen.

Tee-se-itse-rakentajassa yhdistyivät ahkeruus, rajaton itseluottamus ja rajalliset taidot. Lopputulos voi jättää kauniisti sanottuna toivomisen varaan kolmannessa polvessa saakka.

Pääasia kuitenkin on, että talosta tuli omasta mielestä kerralla hyvä. Siis kerralla.

Nyt 2020-luvulla kaikki remontit ovat tekemättä ja kaikki ovat edessä. Talon arvo ei riitä edes käsirahaan osakkeeseen kirkonkylältä.Karu totuus on, että jos autosta renkaat ovat kankailla ja jakopään remontti tekemättä, pirssi tuskin revitään käsistä. Aika ei tavaraa aina kaupitse.

Jos talossa katto, lattia, ikkunat, keittiö, kylpyhuone ovat kuten 1969, ostajia ei ramppaa tie sonnalla. Pahimmassa tapauksessa talo on eristetty asbestilla, lämmitetty öljyllä ja säiliö vuotaa hiljaa tonttiin. Seiniä peittävät tummuneet mäntypaneelit ja olohuoneessa kaksi hirveä juo samasta lähteestä vettä. Ristipistotyö kuuluu alkuperäiseen kalustukseen. Tasakatto.

Keittiöstä ei löydy suoraa kulmaa ja sähköuuni muistuttaa koverrettua hiilenpalaa. Nämä ”herkut” näkee kokematonkin ostaja paljaalla silmälläkin.

Sitten on vielä yksi piilevä pommi, josta puhutaan ehkä vähemmän, mutta jonka tuttu kiinteistövälittäjä otti esille. Talo lekottelee aikoinaan ihan järkevänä rakennusteknisenä ratkaisuna pidetyn vale- eli piilosokkelin päällä. Mitä mieltä rakennusalan ammattilainen on valesokkelitalosta?

– Siinä talon puurunko laskeutuu sokkelin takana alemmaksi. Yleensä kun on sellaisia tehty, siellä ei ole sepelejä käytetty ja vesi pääsee kapilaarina nousemaan alapohjaan. En ostaisi itselleni, kaverini sanoi.Uusi omistaja voi tutustua valesokkelitaloon vääntämällä lattialankun sorkkaraudalla auki. Sen jälkeen onkin jäljellä kaksi vaihtoehtoa: Lattian sulkeminen vähin äänin tai vuosien oikeusriita tulille.

En väitä, että talon omistaminen olisi taantuvalla alueella helppoa. Remontoisiko kotia luottaen että talosta saa joskus omansa pois? Vai asuuko talossa siihen saakka kunnes on aika tepastella palvelutaloon? Onnekkaita ovat ne jotka ovat Ullanlinnassa omistusasuntoon sattuneet syntymään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?