Jättiselvitys Business Finlandin koronatuista: he saivat 100 000 euroa, yli tuhat peruutti hakemuksensa

Business Finland käy koronatukea saaneita yrityksiä läpi ensi vuoden elokuulle asti. Tähän mennessä tukea on myönnetty jo lähes miljardilla eurolla.

Business Finlandin johtajan Reijo Kankaan mukaan koronatukia on ehdityt maksaa jo noin 700000 euron edestä.

4.12.2020 9:14

Keväällä paljon arvostelua herättänyt Business Finlandin (BF) koronatukihaku on loppusuoralla. Virastossa työskentelee yhä noin 70 hengen osasto pelkästään koronatukin kanssa. Auki on enää satakunta hakemusta, mutta seuranta teettää töitä pitkälle ensi vuoteen.

Miten lähes miljardin euron jako onnistui?

Tukea saavien yritysten määrä oli marraskuussa 19 889 kappaletta, kun hakemuksista oli käsitelty yli 99 prosenttia. Tukea oli myönnetty 989,7 miljoonaa euroa (katso jutun perässä lista kaikista 100 100 euroa saaneista).

Julkisuuskohu vaikutti osaltaan siten, että jo tehtyjä päätöksiä peruttiin paljon tai hakemus vedettiin pois jo ennen päätöstä. Jälkimmäisiä oli 1 097 firmaa, päätöksen jälkeen keskeyttäneitä 217. Muitakin syitä kuin julkisuus oli tuen perumiseen, esimerkiksi päällekkäiset hakemukset tai projektin peruuntuminen.

Vielä päätöstä odottavista iso osa on viime tinkaan lähetettyjä puutteellisia hakemuksia, joista usea jäänee sellaiseksi. Lisäaikaa BF on kuitenkin antanut kaikille ajoissa tulleille hakijoille vuoden loppuun.

Valtuus myöntää tukia on 980 miljoonaa euroa, mahdollisen noin 10 miljoonan ylityksen BF kattaa omista perusvaroistaan. Rahaa oli maksettu ulos noin 700 miljoonaa euroa, johtaja Reijo Kangas BF:sta kertoo.

Business Finlandin johtaja Reijo Kangas.

Tarkastukset jatkuvat

Työn painopiste on siirtynyt hankkeiden raporttien läpikäymiseen, mikä jatkuu arviolta ensi vuoden elokuun loppuun. BF:n linjaus on, että se tekee päättyneisiin projekteihin tarkastuksia, mutta ei kerro millä tavoin, kuinka paljon tai miten projektit valikoituvat.

– Näin tarkastusoikeus säilyttää tehokkuuden ja pystymme aidosti tämän valvontatehtävämme suorittamaan, Kangas kertoo.

Kangas ei sano, onko huijarifirmoja löytynyt, koska tarkastukset ovat yhä kesken. Jos jotain outoa havaitaan, yritys siirretään selvitys- tai tarkastusprosessiin, joiden jälkeen osa joutunee palauttamaan rahat.

Seurannassa käydään läpi yritysten tulosta ja tasetta sekä liiketoiminnan kehityshanketta. Yrityksellä sai olla tappiollisia vuosia kasvuinvestointien johdosta, mutta taseen pitäisi olla liiketoiminnan kestävä eli oma pääoma ei saa olla negatiivinen tukea haettaessa.

Monet ravintolat ovat joutuneet sulkemaan ovensa koronan vuoksi.

Noin 20 000 yrityksen joukossa oli myös 30 yhtiötä, joiden päätöksiä oli korjattu alaspäin noin 800 000 euron edestä. Kyse saattoi olla teknisestä virheestä tai yritys oli voinut palauttaa rahaa, jota se ei käyttänyt.

Teollisuus sai eniten rahaa

BF:n tukea jakaantui kaikille päätoimialoille. Tukilistaus on kirjava kuva koko maan elinkeinoelämästä: pörssiyhtiöitä, viestintätoimistoja, huskyfirmaa, ravintolaa, ohjelmistotaloa sekä viljelijöitä ja kattoasentajia ja isännöitsijöitä ja kaikkea näiden väliltä.

Hyväksyttyjen rahoituspäätösten osuuksissa oli isoja eroja toimialoittain.

Huhti-marraskuun tilastosta käy ilmi, että parhaiten koronarahoitusta sai koko potista teollisuus – sekä euromääräisesti että hakemusten hyväksymisprosentilla mitattuna. Rahaa tuli 171 miljoonaa ja hakemukset menivät läpi suurimalla prosentilla eli 76 prosentilla yrityksiä (katso luvut alla).

Osa teollisuusyrityksistä eittämättä kärsi myös koronaiskusta, mutta ei koko toimialana samassa määrin kuin esimerkiksi majoitus- ja ravintolapalvelut. Myös ohjelmistoala ja konsultointi pärjäsi hakemuksissa hyvin, samoin luovat alat, joista viimeksi mainittuun korona todellakin iski pahoin keväällä.

Heikoimmin hakemukset menivät läpi mara-aloilla. Hakemusten läpimenoprosentti oli 59. Kaupan alan hyväksymisprosentti oli keskitasoa.

Kaupat lähettivät tukihakemuksia lukumääräisesti eniten, vajaat 4 900 kappaletta, ja myös hyväksyttyjen lukumäärä oli suurin. Teollisuusalojen firmojen tukisummat olivat kuitenkin keskimäärin kauppaa isommat, ja siten myös koko toimialan saama tuki.

– Eri toimialoilla on varmaankin erilainen hyväksymisprosentti johtuen suurelta osin hakemusten sisällöstä tai yritysten taloudellisesta tilanteesta. Emme voi tukea suoria investointeja tai esimerkiksi vuokria, joita meiltä muiden muassa haettiin. Tähän tarkoitukseen luotiin muita erillisiä tukimuotoja, Kangas muistuttaa.

– Suuret toimialat nousevat väkisinkin kärkeen näin suuressa yritysjoukossa. Palvelut jakaantuvat tässä jaottelussa useaan eri sektoriin, kun taas vastaavasti teollisuus on koottu yhdeksi kokonaisuudeksi.

Pääosa tuen saajista oli pieniä yrityksiä. Mikroyrityksiä oli tuen saajista ylivoimaisesti eniten eli 13 000.

Kappalemäärissä 36 prosenttia ja euromäärissä 33 prosenttia ei saanut rahoitusta, Kangas sanoo.

Vaikea harjoitus

BF rakensi koronatukihaun erittäin kovassa kiireessä ja paineessa heti hallituksen maaliskuisen koronatiedonannon jälkeen. Yrityksille haettavaksi tuli valtiontukea ensimmäisenä BF:n kautta, hetkeä myöhemmin Ely-keskusten kautta, ja vasta myöhemmin suoremmin koronaiskun vaikutuksia huomioivaa kustannustukea ja ravintolatukea.

Rakennusalalla on kärsitty koronakriisin vuoksi.

Tuki sytytti keväällä kiivaan keskustelun, sillä tukea sai hädänalaisten rinnalla myös taitava hakemusten vääntäjä yrityksistä, joihin epidemia ei edes iskenyt.

Työ- ja elinkeinoministeriön teettämä tarkastus antoi kuitenkin ministeriön ohjauksessa olevalle BF:lle puhtaat paperit. Tarkastuksen mukaan kokonaisuutena prosessissa ei ollut puutteita.

Kangas kuvaa projektia isoksi ja ”todella vaikeaksi”.

Kesken ei liikkuvaa junaa voinut enää kääntää.

– Meidän keinoksemme jäi poliittisen päätöksenteon jälkeen liiketoiminnan kehittämisen tuki. Siihen suuntaan se sitten lähti.

– Hyviä tuloksia syntyy, on paljon yrityksiä, jotka ovat tosissaan mukana. Mutta on joukossa myös yrityksiä, jotka epäonnistuvat ja niitä joilla ei ole ihan puhtaita jauhoja pussissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?