FT: Koronarokotukset alkavat Euroopassa todennäköisesti vasta ensi vuonna - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

FT: Koronarokotukset alkavat Euroopassa todennäköisesti vasta ensi vuonna

Euroopan lääkevirasto (EMA) aikoo antaa Pfizerin ja Biontechin koronarokotetta koskevan päätöksensä 29. joulukuuta.

1.12.2020 16:19

Asiasta kertoneen Financial Times (FT) -lehden mukaan tämä tarkoittaisi, että rokotteen jakelu Euroopassa alkaisi vasta ensi vuonna.

Vaikka EMA antaisi Pfizerin ja Biontech -lääkeyhtiöiden valmisteelle myyntiluvan, kansallisten viranomaisten pitää vielä hyväksyä virusrokote, ennen kuin sitä voidaan alkaa käyttää. FT kertoo, että tähän menee kolme, neljä päivää.

Myös biotekniikkayhtiö Moderna hakenut myyntilupaa omalle rokotteelleen Euroopassa. FT:n mukaan EMA antanee sitä koskevan vastauksensa tammikuun 12. päivänä.

Moni maa on odottanut, että rokote voitaisiin saada käyttöön ennen vuodenvaihdetta. Esimerkiksi Saksassa viranomaiset ennakoivat sunnuntaina, että sitä saatettaisiin alkaa jakaa jo joulukuussa.

Myös Suomessa on ennakoitu asian edistyvän lähiviikkoina. Fimean Marjo-Riitta Helle kertoi STT:n mukaan tänään EMA:n tietoihin viitaten, että ensimmäisiä myyntilupia koronarokotteelle voisi olla odotettavissa jo joulun ja uudenvuoden tiedoilla.

Sekä Pfizerin ja Biontechin että Modernan rokotteen teho on tähänastisissa testeissä ollut 95-prosenttinen.

Myös niiden kilpailijat Oxfordin yliopisto ja AstraZeneca ovat julkistaneet tuloksia yhdessä kehittämästään rokotteesta, mutta se on tehonnut 70-prosenttisesti. FT:n lähteiden mukaan niiden valmisteen päästämistä markkinoille voitaisiin tutkia tammikuussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?