Verotiedot 2019: IS:n Verokone kertoo, ketkä tienasivat Suomessa yli 100 000 euroa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Yli 1000 verotietonsa salanneen tiedot julki – katso, ketkä tienasivat Suomessa yli 100 000 euroa

Ilta-Sanomien Verokoneeseen on tänään lisätty noin 1 100 nimeä.

1.12.2020 13:01 | Päivitetty 1.12.2020 15:03

Vuoden 2019 verotiedot tulivat julkisiksi 3. marraskuuta 2020. Verottajan medialle toimittamalla listalle ei tuolloin kuitenkaan ollut kaikkia hyvä­tuloisia, jotka edellisvuonna tienasivat ansio- ja pääomatuloina yli 100 000 euroa. Kyse on verotettavista pääoma- ja ansiotuloista: esimerkiksi tiedoissa verotettavista ansiotuloista on vähennetty palkkatulosta tehtävät vähennykset.

Noin 4 400 suomalaista oli pyytänyt nimensä poistoa medialle toimitettavista tiedoista. Helsingin Sanomien mukaan verottaja poisti lopulta medialle annettavista listauksista 3  785 henkilön tiedot, koska kaikki salaamis­pyynnön esittäneet eivät saavuttaneet 100 000 euron rajaa.

Lähtökohtaisesti kaikkien verotiedot ovat kuitenkin Suomessa julkisia. Tietoja saa pyytämällä verotoimistosta.

Marraskuussa Helsingin Sanomat, Ilta-Sanomat, Aamulehti, Satakunnan Kansa sekä Tampereen ja Jyväskylän yliopistojen journalistiikan opiskelijat tekivät selvityksen, jossa löytyi noin 1 100 verotietonsa salannutta. Nimet ja tiedot on lisätty tänään IS:n Verokoneeseen.

Helsingin Sanomien tekemän selvityksen mukaan tulonsa julkaisun kieltäneiden joukossa oli muun muassa yli 200 sellaista henkilöä, jotka olivat ansainneet yli miljoona euroa pääoma- ja ansiotuloja.

Tietojaan salanneet jakautuvat maakunnittain seuraavasti:

Ahvenanmaa 29

Etelä-Karjala 51

Etelä-Pohjanmaa 66

Etelä-Savo 43

Kainuu 31

Kanta-Häme 76

Keski-Pohjanmaa 25

Keski-Suomi 94

Kymenlaakso 70

Lappi 54

Pirkanmaa 315

Pohjanmaa 57

Pohjois-Karjala 31

Pohjois-Pohjanmaa 269

Pohjois-Savo 82

Päijät-Häme 80

Satakunta 85

Uusimaa 2 021

Varsinais-Suomi 306

Yhteensä 3 785

Verotietojen analysointi on kiinnostavaa ja merkittävää yhteiskunnan läpinäkyvyyden kannalta. IS linjasi pääkirjoituksessaan 3.11., että ”Verotietojen julkisuus ja julkistaminen antavat pohjaa yhteiskunnalliselle keskustelulle tulonjaosta ja verotuksen oikeellisuudesta.

IS:n pitkäjänteisen työn ansiosta verottaja alkoi lähettää pyynnöstä medialle sähköisiä listoja, joita jokainen väline voi käyttää verojuttujensa pohjana haluamallaan tavalla. Viime vuonna verottaja luki tarkkaan EU:n tietosuojavelvoitetta ja päätyi ratkaisuun, että kansalaisella on oikeus salata tietonsa verottajan medialle antamassa massaluovutuksessa. Salausta pyytäneenkin tiedot ovat edelleen julkisia. Ne pitää vain kysyä erikseen.”

Pääministeri Sanna Marin (sd) kuvaili marraskuun alkupuolella Verohallinnon linjausta valitettavaksi.

– Verottaja on oman tulkintansa tehnyt ja mielestäni se on erittäin valitettava tulkinta, ettei näitä tietoja enää sillä tavalla avoimesti tiedotusvälineille toimiteta, Marin sanoi IS:lle aiemmin.

Marinin mukaan olisi hyvä, että verotiedot olisivat avoimia.

– Kannatan erittäin laajaa avoimuutta. Tämä on meidän yhteiskuntamme yksi perusperiaatteista ja kivijaloista että tieto on avointa ja siitä voi katsoa myös, miten esimerkiksi vero- ja varallisuuserot Suomessa kehittyvät.

Osa tietonsa salanneista selvitettiin jo heti tuoreeltaan 3. marraskuuta. Yksi heistä oli Suomen tulokärjessä ollut suursijoittaja Ilkka Brotherus, joka tienasi viime vuonna 65,8 miljoonaa euroa pääomatuloja. Brotheruksen pääomatulot ovat valtaosin peräisin Amer Sportsin myynnistä Kiinaan.

Lue lisää: Suurimmat tulot koonnut Ilkka Brotherus haluaisi keskustelua siitä, miksi kaikki eivät maksa veroja

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?