Kotimaisten matkailijoiden piti pelastaa Lapin joulu, sitten kehotettiin pysymään kotona – ”Pelko siitä, miten tässä käy” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kotimaisten matkailijoiden piti pelastaa Lapin joulu, sitten kehotettiin pysymään kotona – ”Pelko siitä, miten tässä käy”

Lapin matkailu odottaa kotimaisista matkustajista joulusesongin pelastajaa. Miten käy, kun koronatilanne pahenee ympäri Suomen?

Moni suomalainen aikoo mennä joululomalla Lappiin.­

30.11.2020 18:10

Lapin matkailuyrittäjät ovat odottaneet kotimaan matkailijoiden pelastavan edes osan joulusesongista, kun ulkomaiset turistit puuttuvat nyt kokonaan. Varaustilanne on näyttänyt paikoin hyvinkin lupaavalta.

Parin viime viikon aikana koronatilanne on kuitenkin pahentunut eri puolilla maata, ja monilla alueilla on otettu tiukat rajoitukset käyttöön.

Viime viikolla pääministeri Sanna Marin (sd) suositteli viettämään joulua kotona ja välttämään matkailua. Hänen mukaansa esimerkiksi matkoista luopuminen olisi kohtuullista tässä koronatilanteessa.

– Toki se on aika isokin pelko tällä hetkellä siitä, miten tässä käy. Kotimaa on pitänyt nenän pinnalla toistaiseksi, joten kyllähän se vaikea tilanne olisi, jos kotimaan matkailu joulukaudella loppuisi, Lapin liiton matkailuasiantuntija Satu Luiro sanoo.

Lapland Hotelsin toimitusjohtajan Ari Vuorentaustan mukaan alalle olisi äärettömän tärkeää, että kotimaassa pystyisi edelleenkin matkustamaan.

– Tulkitsisin julkisuudessa esillä olleita huolia niin, että pyritään välttämään etenkin isoja tiiviissä tiloissa tapahtuvia monisukupolvisia perhepiirien kokoontumisia.

Vuorentaustan mukaan joulusesongin varaustilanne on nyt Lapissa kuta kuinkin sellainen kuin yhtiö oli laskenut sen voivan olla tänä poikkeusvuonna.

– Varaukset painottuvat kevään lisäksi joulun ja uudenvuoden aikaan, ja hyvin vähän on niiden ympärillä. Mutta vielä jouluksi ja uudeksivuodeksikin on tilaa.

Lapland Hotelsin toimitusjohtaja Ari Vuorentausta toivoo, että kotimaan matkailulle ei tulisi rajoituksia.­

Toistaiseksi jouluvarauksia ei ole lähdetty perumaan, matkailuyrityksistä kerrotaan. Niistä korostetaan, että yleensä suomalaiset viettävät joulua matkallakin oman lähipiirin kanssa, joten riski koronan leviämiselle ei ole suuri.

Ruka-Kuusamo Matkailu ry:n toimitusjohtaja Mats Lindfors painottaa, että riski on pieni, jos perhe matkustaa esimerkiksi autolla pääkaupunkiseudulta pohjoiseen ja käy majoituspaikastaan lähinnä ladulla tai rinteessä.

– Kai se on sama, ollaanko perheen kanssa kehä kolmosen sisällä vai sen ulkopuolella.

Rukan rinteillä lasketeltiin sunnuntaina.­

Suomutunturin yrittäjä Kari Tirkkonen kertoi pari viikkoa sitten Taloussanomissa, että joulun ja uudenvuoden varaustilanne näyttää erittäin hyvältä.

Uusimmat suositukset eivät ole Tirkkosen mukaan aiheuttaneet peruutuksia.

– Toinen asia on, jos hallitus päättää esittää suoranaisia kieltoja ihmisille. Me ainakin toivomme, ettei kieltolinjalle mentäisi.

Uusi käänne viime viikon uutisten jälkeen oli se, että varauksia on aikaistettu eli jotkut haluavat lähteä esimerkiksi etätöihin jo ennen joulua, Tirkkonen kertoo.

– On tulossa jopa joitakin, joilla alkaa joululta vuokrasopimus, ja se jatkuu maalis–huhtikuulle saakka. Tällaista ei ole ennen ollut.

Suomutunturin yrittäjän Kari Tirkkosen mukaan mökit ja loma-asunnot on jouluksi pitkälti varattu.­

Erityisesti mökit ovat olleet suomalaismatkailijoiden suosiossa myös joulukaudella. Tirkkosen mukaan mökeissä ja loma-asunnoissa on erinomainen varaustilanne joulun aikaan.

– Hotelleissa tilaa, mikä korreloi siihen, että ihmiset ovat varovaisia.

Myöskään Rukan ja Kuusamon alueilla ei ole juuri mökkejä enää vapaina joulunpyhiksi, Lindfors kertoo.

Kaikki matkailutoimijat korostavat sitä, että terveysturvallisen matkailun varmistamiseksi on tehty paljon töitä.

– Meillä ei esimerkiksi ole viihdetoimintaa tässä tilanteessa ollenkaan, pyrimme sitä kautta estämään riskejä, Lapland Hotelsin Vuorentausta sanoo.

Lapissa iso asia on nyt jo ensi talvi.

– Tarvitsisimme selkeät matkustuslinjaukset, jotta voisimme varmistaa tulevaisuutta. Tämä kausi menee joka tapauksessa heikosti. Tällä hetkellä tehdään jo ensi talvikauteen 2021–2022 kauppaa, ja sitä on hankala tehdä, kun ei ole selkeitä linjauksia, Satu Luiro sanoo.

Ruka-Kuusamo ry:n toimitusjohtaja Mats Lindfors kertoo, että Rukan ja Kuusamon alueilla ihmisillä on paljon omiakin mökkejä, joissa on tehty pitkin vuotta etätöitä.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?