Li Andersson: Verotuksen painopiste muutettava omaisuuden suuntaan –"Vastaisi paremmin ihmisten maksukykyä ja oikeustajua” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Li Andersson: Verotuksen painopiste muutettava omaisuuden suuntaan –"Vastaisi paremmin ihmisten maksukykyä ja oikeustajua”

Li Andersson peräänkuuluttaa pääomatuloverotukseen oikeudenmukaisuusremonttia.

Opetusministeri Li Andersson eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 24. marraskuuta 2020.

30.11.2020 14:31

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson näkee kasvavan tarpeen pääomaverotuksen uudistamiselle, hän kertoo tuoreessa kirjoituksessaan.

Andersson toteaa, että listaamattomien yritysten verotuksen uudistamisessa on veropohjan tiivistämisen lisäksi potentiaalia myös talouden toimintakyvyn vahvistamiseen.

– Nykyinen osinkoveromallimme lisää osaltaan kansalaisten eriarvoisuutta, mutta se johtaa myös Suomen kansantalouden kannalta tehottomaan pääomien kohdentumiseen. Varallisuutta kannattaa kerryttää yhtiön taseeseen sen sijaan, että se käytettäisiin esimerkiksi uuteen liiketoimintaan, Andersson sanoo.

Listaamattomien yritysten erityiskohtelu johtaa Anderssonin mukaan myös veroasteikon vääristymiseen, kun osinkoja voidaan nostaa hyvinkin pienillä veroprosenteilla.

– Onkin syytä kysyä onko oikeudenmukaista, että köyhyysrajalla elävä ihminen voi joutua maksamaan vähimmäisetuuksistaan veroja suuremmalla prosentilla, kuin suurituloinen osingoistaan, Andersson kysyy.

Andersson nostaa veroasteen hajautumisen yli 80 000 euron ansioissa verojärjestelmän keskeiseksi korjausta vaativaksi haasteeksi. Suurissa tuloluokissa pääomatulojen suuri osuus selittää veroasteen hajontaa.

– Nurinkurisesti keskimääräinen veroaste laskee suurituloisimman prosentin sisälläkin, kun siirrytään suurituloisimpaan promilleen. En ihmettele, jos kansan enemmistö ei pidä tätä oikeudenmukaisena. En pidä minäkään, Andersson sanoo.

Helsingin yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaisten laaja enemmistö kannattaa pääomaverotuksen verottamista progressiivisesti. Syyskuussa julkaistun kyselytutkimuksen mukaan lähes 70 prosenttia vastanneista haluaisi ottaa pääomatuloissa käyttöön progressivisen verotuksen.

Pääomatulojen progressiivinen verotus tiivistäisi Anderssonin mukaan veropohjaa ja mahdollistaisi näin myös jopa veronalennukset pieni- ja keskituloiselle enemmistölle.

– Veropohjan laajenemisen ja tiivistymisen myötä tuloveroasteikkoa voitaisiin jopa keventää varsinkin pieni- ja keskituloisilta, mikä myös osaltaan kompensoisi esimerkiksi ympäristöperusteisten ja muiden haittaverojen mahdollisia tuloeroja kasvattavia vaikutuksia. Näin verotus kokonaisuutena vastaisi paremmin ihmisten maksukykyä ja oikeustajua, Andersson sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?