Näin suuri kauppakeskusketju aikoo reagoida ministeriön uuteen suositukseen - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Näin suuri kauppakeskusketju aikoo reagoida ministeriön uuteen suositukseen

– Suomen toimet rajuimpia, Pohjoismaissa toimivan kauppakeskusketjun johtaja sanoo.

Iso Omena oli saanut jo joulukoristeita käytäville marraskuun alussa.­

26.11.2020 11:58 | Päivitetty 26.11.2020 16:56

Sosiaali- ja terveysministeriön kehotus sulkea kauppakeskusten julkisia tiloja johtaa ainakin leikkipaikkojen ja lepotiloiksi tarkoitettujen alueiden sulkemiseen nopealla tahdilla.

– Vaikuttaa siltä, että sohvaryhmät ja lasten leikkialueet joudutaan sulkemaan esimerkiksi Espoon Isossa Omenassa, vähittäiskaupan liiketilaomistamiseen erikoistuneen Cityconin kauppakeskuksista vastaava johtaja Sanna Yliniemi sanoo.

Yhtiö tiedotti myöhemmin iltapäivällä, että lasten leikkialueet ja istuma-alueet suljetaan kokonaan kaikissa kauppakeskuksissa.

Kauppakeskus Iso Omena oli lähes autio huhtikuun alussa, kun koronatilanne piti ihmiset kotona.­

Citycon omistaa Suomessa Espoon Ison Omenan lisäksi muun muassa Vuosaaren Columbuksen, Vantaan Myyrmannin sekä pääkaupunkiseudun ulkopuolelta Tampereen Koskikeskuksen, Porin Isokarhun ja Lahden Trio- kauppakeskuksen.

Kauppakeskusten johdossa oli alkuun vähäistä hämminkiä siitä, mikä on STM:n kehotuksen velvoittavuus eli onko se suositus vai pakko. Cityconin kauppakeskuksissa julkisten tilojen sulkemisen valmisteltuun päätettiin ryhtyä heti, kun vakavan kehotuksen statuksella tullut ohje ministeriön kansliapäälliköltä tuli julkisuuteen.

Alkuun oli tehtävä rajausta sen suhteen, mitkä julkiset tilat soveltuvat sulkemismenettelyn piiriin.

– Käytävien tai liikkeisiin johtavien kulkuväylien sulkemista ei voi tehdä, koska se vaikeuttaisi tarvittavien suojaetäisyyksien pitämistä asiakkaiden välillä, Yliniemi sanoo.

Citycon on kauppakeskusomistamisen markkinajohtaja Suomessa ja sillä on merkittävää toimintaa myös Ruotsissa, Tanskassa, Norjassa ja Virossa. Yhtiö omitaa noin 40 kauppakeskusta Pohjoismaissa.

Nyt käyttöön tulevilla toimilla Suomi nousee kauppakeskusten koronarajoituksissa Pohjoismaiden tiukimpaan luokkaan.

– Vastaavia toimia ei ole toistaiseksi käytössä muissa Pohjoismaissa. Keväällä Virossa tosin toteutettiin vielä tiukempia rajoituksia, kun siellä osa liikkeistä ja tiettyjä osia kauppakeskuksista määrättiin suljettavaksi. Nyt ne rajoitukset ovat poistuneet, Yliniemi sanoo.

Juttua päivitetty kello 16.54: Lisätty tieto, että Citycon sulkee kauppakeskuksissaan lasten leikkialueet ja istuma-alueet kokonaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?