Kolmekymppinen opiskelijanainen keksi ratkaisun rahapulaansa – vieraiden ramppaaminen päättyi häätöön asunnosta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kolmekymppinen opiskelijanainen keksi ratkaisun rahapulaansa – vieraiden ramppaaminen päättyi häätöön asunnosta

Y-säätiön kaksiossa Helsingin Kalliossa vuokralaisena asunut opiskelijanainen löysi mielestään hyvän ratkaisun rahaongelmiinsa. Rahantuloa kesti 20 kuukautta, kunnes se katkesi häätöön.

Naisen asuttama vuokra-asunto sijaitsi Helsingin Kalliossa.­

23.11.2020 10:39

Noin 30-vuotias nainen vuokrasi 50-neliöistä asuntoa Airbnb-sivuston kautta. Menestys oli ilmeisen hyvä, sillä yöpyjät jättivät sata arviota majapaikastaan sivustolle.

Naisen laatiman ilmoituksen mukaan koko huoneisto oli käytössä. Kaksiossa oli makuupaikat viidelle henkilölle, jotka saivat käyttää kahta huonetta ja kylpyhuonetta.

Talon ovet kävivät niin vilkkaasti, että muut samassa osoitteessa asuvat alkoivat ihmetellä, kun vieraan näköisiä matkalaukunraahaajia tuli usein vastaan. Naapurit tekivät ilmoituksen turisteista vuokranantajalle.

Y-säätiö haki vuokralaiselle häätöä ja Helsingin käräjäoikeus vahvisti yksipuolisen tuomion keväällä. Naisella ei ollut lupaa vuokrata asuntoa eteenpäin.

Vuokralainen ei pitänyt päätöksestä ja vaati sen purkamista oikeudessa takaisinsaantihakemuksella. Hänen näkemyksensä mukaan kyse oli sallitusta alivuokrauksesta eikä ammattimaisesta majoitustoiminnasta.

Y-säätiön mielestä perusteet vuokrasopimuksen purkamiseksi olivat olemassa ja rikkomus oli erityisen vakava, sillä asunto on tarkoitettu erityisryhmille, kuten pitkäaikaistyöttömille ja asunnottomille.

Säätiön mukaan mistään hetkittäisestä vuokrausbisneksestä ei ollut kyse, sillä muut asukkaat olivat nähneet turistien menneen asuntoon.

Toista makuuhuonetta vuokralainen kertoi pitäneensä omassa käytössä. Vuokralainen kertoi tehneensä kirjastossa opinnäytetyötään ja tuli vasta iltamyöhällä asunnolle. Hän oli kertonut järjestelystä yövieraille ja se sopi heille.

Oikeudessa asukas kertoi, että vieraat olivat yleensä vain yhden yön eikä heistä ollut ollut haittaa talossa asuville. Hän oli ollut siinä käsityksessä, että alivuokralaistoiminnasta ei tarvitse ilmoittaa mitään, jos puolet asunnosta on edelleen vuokralaisen omassa käytössä. Y-säätiön toimia hän piti ylireagointina.

Käräjäoikeus tuli johtopäätökseen, jonka mukaan asukas vuokrasi huoneistoa 20 kuukauden aikana yli sata kertaa eikä kyse ollut satunnaisesta tai vähäisestä toiminnasta vaan ansaintatarkoituksesta. Oikeus ei pitänyt uskottavana, että vuokralainen asui asunnossa samaan aikaan kun siinä yöpyi turisteja.

Erityisen moitittavana oikeus piti asunnon vuokraamista eteenpäin, koska kyse oli huoneistosta, joka oli tarkoitettu erityisryhmille ja asukas käytti sitä ansaintamielessä.

Ratkaisun mukaan Y-säätiöllä oli oikeus purkaa vuokrasopimus ja se hylkäsi vuokralaisen takaisinsaantihakemuksen.

Vuokralainen valitti päätöksestä Helsingin hovioikeuteen. Hovioikeus ei antanut jatkokäsittelylupaa. Ratkaisu on tehty viime viikolla.

Naisen on maksettava Y-säätiön 800 euron oikeudenkäyntikulut, mutta omat, 2 200 euron kulunsa hän saa valtion piikkiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?