Leffateatterit pysyvät auki Uudellamaalla, mutta vaikutukset voivat olla rajut: ”Nyt ammutaan ydinaseella kärpästä” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Leffateatterit pysyvät auki Uudellamaalla, mutta vaikutukset voivat olla rajut: ”Nyt ammutaan ydinaseella kärpästä”

Elokuvateatteriliiton toiminnanjohtaja Tero Koistinen näkee, että rajoitusten pitäisi olla paikallisempia ja toimialakohtaisia.

Elokuvateattereissa on jo aiemmin noudatettu turvavälejä. Uusien rajoitusten myötä näytökseen voidaan ottaa todennäköisesti enintään 20 henkilöä.­

20.11. 17:08

Filmikamarin toimitusjohtaja ja Elokuvateatteriliiton toiminnanjohtaja Tero Koistinen uskoo, että suurin osa elokuvateattereista pitää ovensa auki Uudenmaan uusista koronarajoituksista huolimatta.

Rajoitukset kieltävät muun muassa yli 20 henkilön sisällä järjestettävät yleisötilaisuudet. Elokuvateatterien osalta tämä tarkoittaisi sitä, että yhteen saliin ja yhteen näytökseen saisi samanaikaisesti ottaa maksimissaan 20 henkilöä.

Koistinen sanoo, ettei ainakaan suuri osa elokuvateattereista ja suurimmat elokuvateatterit eivät tule sulkemaan oviaan.

– Vaikka Vantaan kaupunginjohtaja tiedotustilaisuudessa sanoikin, että elokuvateatterit menisi kiinni, näin ei käy. Hänellä oli väärää tietoa, Koistinen painottaa.

– Finnkino ja Biorex eivät sulje oviaan. Kiinni ei mene myöskään Mäntsälän elokuvateatteri tai WHS Teatteri Union Helsingissä ja niin edelleen. Suurin osa pysyy auki.

Teatterien talouteen 20 henkilön esityskohtaiset rajoitukset Koistisen mukaan eittämättä tulevat vaikuttamaan. Elokuvateattereiden vuosi on jo ennestään ollut taloudellisesti heikko, sillä ne joutuivat olemaan vuoden alkupuoliskolla koronarajoitusten myötä kiinni ja moni niin sanottu blockbuster-elokuva on siirtynyt tulevaisuuteen tai suoratoistolevitykseen.

 Näillä alueilla koronasta on kuultu lähinnä tv-uutisista.

Koistisen rajoitusten aiheuttama taloudellinen tuska kohdistuu niin isoihin teatteriketjuihin kuin pieniin itsenäisiin elokuvateattereihin.

– Voi olla, että yksisalisille tilanne on pikkaisen hankalampi. Ei tämä helppoa ole, kun kävijämäärät ovat koko vuoden aikana jäljessä viime vuodesta. Tämä vaikeuttaa tilannetta ennestään.

Toistaiseksi teattereissa on noudatettu pääsääntöisesti puolikasta kapasiteettia. Nyt varsinkin isommissa saleissa kävijämäärä putoaa entisestään.

Koistinen sanoo, että rajoitukset ovat harmi varsinkin teattereille, jotka toimivat Uudenmaan kunnissa, joissa koronatilanne on toistaiseksi hyvä.

– Näillä alueilla koronasta on kuultu lähinnä tv-uutisista. Olisimme toivoneet, että rajoitukset olisivat olleet alueellisimpia. Jokin aika sitten rajoitukset olivat maanlaajuisia. Nyt on hyvä, että alueet ovat pienempiä, mutta toivoisimme, että menisimme vielä pienempiin alueisiin rajoitusten suhteen. Nyt ammutaan ydinaseella kärpästä.

Rajoituksista toivottaisiin myös toimialakohtaisempia. Koistinen muistuttaa, että elokuvissa on käynyt koronan aikana yli 1,5 miljoonaa kävijää, mutta tartuntaketjuja ei ole jäljitetty elokuvateattereihin.

Elokuvateatterit eivät Koistisen mielestä ole otollinen paikka viruksen leviämiselle.

– Elokuvissa istutaan hiljaa paikallaan turvavälein.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?