Finnairin tilauslennoista saama liikevaihto loikannut – halvimmillaan etelänmatka maksaa vain satasia henkilöä kohden - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Yksityislennolla etelään halvimmillaan satasilla henkeä kohden – Finnairin mukaan kysyntä on pompannut

Lentoyhtiö painottaa huolehtivansa koronaturvallisuudesta.

Finnairin tilauslentojen määrä on hypännyt koronan myötä satoja prosentteja.­

20.11. 18:14

Finnairin tilauslennoista saatava liikevaihto on kasvanut korona-aikana useamman sata prosenttia. Lisäksi tilauslennot ovat auttaneet työllistämään matkustamohenkilökuntaa.

Taloussanomat kertoi jo kuukausia sitten korona-ajan ilmiöstä, jossa Finnairin koneita vuokrataan yksityisille etelänmatkoille. Normaalina vuonna Finnairin yksityislentoja vuokrattiin ”muutamia satoja”. Jo syksyllä vuokraukset olivat lisääntyneet selvästi.

Kaikkialle Finnair ei turvallisuussyistä kuitenkaan lennä.

Finnairin tilauslennoista vastaava johtaja Ilkka Kallonen sanoo, että yhä suuri osa asiakkaista on urheilujoukkueita. Myös normaalina aikoina urheilujoukkueet korostuvat tilaajissa, sillä esimerkiksi KHL-joukkue Jokerit ja eri lajien Suomen maajoukkueet, kuten Huuhkajat, käyttävät pääsääntöisesti Finnairin lentoja.

Lentopostin mukaan Finnair kuljetti tällä viikolla myös alppihiihtäjiä Sveitsistä Kittilää alppihiihdon maailmancupin avaukseen.

Urheilujoukkueiden lisäksi tilauslentoja käyttävät yhtyeet ja orkesterit, pienemmät matkanjärjestäjät ja yksityishenkilöt.

Kallosen mukaan tilauslentoja hyödynnetään poikkeusaikana paljon myös rahtikäyttöön.

– Rahdin puolella on paljon erilaisia yrityksiä ja yksityishenkilöitä, jotka tuovat COVID-tavaraa Suomeen ja Eurooppaan, Kallonen kertoo sähköpostivastauksessaan.

Tilauslennon hinta riippuu monesta eri tekijästä. Halvimmillaan hinta on henkilöä kohden muutaman sata euroa, mutta se voi kohota myös muutamiin tuhansiin euroihin matkustajaa kohden.

Kallosen mukaan suurin osa asiakkaista on yllättynyt tilauslentojen edullisuudesta.

Hinta määräytyy konetyypin, matkan pituuden, viikonpäivän, kohteen, kerosiinin markkinahinnan, matkan keston, liikennöintikustannusten, verojen, ajankohdan ja monien muiden asioiden perusteella.

Finnairin tilauslennoilla kuljetetaan muun muassa rahtia.­

Arkena lentäminen on tyypillisesti halvempaa ja pienempien lentokenttien handling-maksut ovat yleistäen suurempia kenttiä pienempiä.

Tilauslentoja Finnair järjestää nykyään Kallosen mukaan myös muilta lentoasemilta kuin Helsinki-Vantaalta.

Lentokoneen täyttöaste ja koko vaikuttaa henkilöä kohden määräytyvään hintaan. Suurempaan koneeseen tarvitaan muun muassa enemmän matkustajahenkilökuntaa.

Lentokoneen vuokraan sisältyvät myös tarjoilut.

Tyypillisimpään vuokrattavaan lentokoneeseen mahtuu Kallosen mukaan noin sata henkilöä.

– Viime kuukausina on ollut useita tilauslentoja Embraer-koneillamme, joihin mahtuu noin sata matkustajaa. Esimerkiksi urheilujoukkueiden tarpeisiin kone on usein sopiva.

Tilauslennot ovat aiheuttaneet pienoista porua, kun ne ovat aiheuttaneet pelkoa, että korona pääsee leviämään maasta toiseen. Tilauslennoilla matkustavakin on velvoitettu noudattamaan kulloisenkin maan korona- ja maahantulo-ohjeistuksia.

Kallosen mukaan myös Finnair kantaa vastuunsa.

– Turvallisuus on aina ensisijainen prioriteettimme ja tilauslennoilla pätevät normaalit ilmailulakivastuut. Käymme aina uudet kohteet läpi turvallisuustiimimme kanssa, joka tekee turvallisuuskartoituksen kohteeseen. Mikäli voimme turvallisesti lentää asiakkaan toivomaan kohteeseen, lento toteutetaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?