Konserttisalit, keikkapaikat, ooppera ja teatterit kiinni – ”Saa nähdä koska keikka toteutuu” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Konserttisalit, keikkapaikat, ooppera ja teatterit kiinni – ”Saa nähdä koska keikka toteutuu”

Pääkaupunkiseudun kaikki tapahtumatuotanto hiljenee kolmeksi viikoksi.

Ooppera pimenee ja konserttipaikat hiljenevät kolmeksi viikoksi.­

20.11. 12:27 | Päivitetty 20.11. 16:01

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä kertoi hetki sitten tiedotustilaisuudessa pahentuneesta epidemiatilanteesta johtuvista uusista rajoituksista.

Ne iskevät jo toistamiseen pahoin pääkaupunkiseudun kulttuuri- ja urheilutapahtumiin sekä osin myös ravintola-alalle, sillä tapahtumapaikkojen yhteydessä toimii paljon kahviloita ja ravintoloita.

Sisätiloissa yli 20 hengen yleisötilaisuudet kielletään ensi maanantaista alkaen kolmeksi viikoksi.

Koordinaatioryhmä kehottaa edelleen noudattamaan pidättyväisyyttä yksityistilaisuuksien järjestämisessä ja suosittelee, ettei yli kymmen hengen yksityistilaisuuksia toistaiseksi järjestetä lainkaan.

Suositus koskee syksyn ylioppilasjuhlia, perhejuhlia ja pikkujouluja.

Julkisten tilojen osalta jo tehtyjen rajoitusten lisäksi uimahallien kävijämäärää rajoitetaan puoleen. Lisäksi kirjastoissa vähennetään opintosalien paikkoja toistaiseksi.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori sanoi tilaisuudessa, että leviämisvaihe tarkoittanee muutoksia myös ravintolatoimintaan, mutta näistä rajoituksista säädetään tarkemmin valtioneuvoston asetuksella. Leviämisvaiheessa kaikkien ravintoloiden on sulkeuduttava klo 23.

Toistaiseksi ravintolat palvelevat siis kuten tähän asti. Rajoitukset koskevat paikkoja, jonne myydään lippuja.

– Nämä rajoitukset tulevat meille todella pahaan aikaan pikkujouluaikana, koska kyseessä on määräys ei suositus, jonka yli on voitu järjestää tilaisuuksia jos on pystytty huolehtimaan terveysturvallisuudesta, Maran toimitusjohtaja Timo Lappi sanoi.

Tähän mennessä teatterit, elokuvateatterit, konsertit ja keikat ovat pyörineet erityisjärjestelyillä, joissa asiakasmääriä on supistettu, ja tiloissa on turvavälejä ja maskipakko.

Lapin mukaan pikkujouluporukat voivat yhä mennä nauttimaan illanvietosta, kunhan sääntöjä ehdottomasti noudatetaan. Todennäköisesti kiellolla on myös vaikutusta työnantajien haluun järjestää enää minkäänlaisia pienempiäkään ravintolailtoja.

Lappi toivoo, ettei näin kävisi.

Toivon, ettei niin käy, koska ravintolat ovat tehneet valtavasti töitä turvallisuuden eteen, eikä mitään näyttöä edelleenkään ole, että ravintolat olisi erityinen tartuntalähde jos asiakkaat vaan noudattavat ohjeita.

Suomen kansallisooppera ja -baletti järjestävät perjantaina ja lauantaina vielä esityksiä, mutta seuraavan kolmen viikon aikana kaikki ainakin parikymmentä esitystä perutaan.

– Ohje on täysin selkeä, maanantaista alkaen yleisötoiminta katkolle, oopperan viestintäjohtaja Liisa Riekki kertoo.

– Ikävä kyllä meillä on tästä jo keväältä kokemusta, ja tätä nyt tässä toistetaan. Toivomme tietysti että kolme viikkoa riittää ja nämä rajut toimenpiteet, että saamme tilanteen hallintaan.

– Pelkäsimme että tähän joudutaan, toivoimme ettei. Mutta ohje on selvä, ja teemme niin kuin käsketään.

Peruutuksista voivat asiakkaat hakea rahat takaisin tai siirtää lipun myöhempään käyttöön.

Matkailu- ja Ravintolapalvelut ry on liikevaihdolla suurin tapahtuma-alan järjestäjä, sillä mukana on messu- kongressi- ja hotellien tapahtumatuotantoa. Nämä suurtapahtumat on jo aiemmin siirretty ensi vuoteen tai verkkoon.

Helsinkiläisessä tapahtumapaikka Korjaamossa kaikki tapahtumat perutaan myös. Konsertteja 5–7, kaikki elokuvat, ja yritystapahtumat.

– Täällä on keikkoja, jotka nyt jopa neljättä kertaa jo perutaan. On tämä turhauttavaa, todella vajaalla kapasiteetilla jo toimitaan. Ei tämä ole muutenkaan ollut mitään bisnestä, Korjaamon ohjelmapäällikkö Eero Jääskeläinen kertoo.

Kovaonninen sarjaperuutusten esiintyjä on Semmarit, Seminaarinmäen Mieslaulajat.

– Aina vaan siirtyy, saa nähdä koska keikka toteutuu. Onhan tämä tosi inhottavaa, ja kurjaa myös lipun ostaneille, kuoron kakkosbasso Jyrki Vihriälä sanoo.

Tulevien viikon peruutuksista ilmoittivat myös jo muun muassa Helsingin kansallisteatterin ja kaupunginteatteri. Espoon kaupunginteatteri pyytää odottamaan toimintaohjeita maanantaihin asti.

Juttuun lisäys klo 16, Korjaamon edustajan nimi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?