Euractiv: Teollisuus huolissaan komission suunnitelmista – ydin- ja vesivoimaa ei laskettaisi kestäviksi energiamuodoiksi

Ydin- ja vesivoima ovat jäämässä ulos kestävien energiamuotojen joukosta komission suunnitelmissa, mikä huolestuttaa teollisuutta, EU-politiikkaa seuraava Euractiv kertoo.

EU:n komissiossa pohditaan, mitkä ovat hiilineutraaleja energiantuotannon muotoja. Päätös vaikuttaa niin sijoittajiin kuin hallitusten poliittisiin päätöksiin.

19.11.2020 17:20

Suomalainen ja pohjoismainen teollisuus ja liike-elämä ovat huolestuneet Euroopan komission julki vuotaneista suunnitelmista. Niiden mukaan kestävän rahoituksen hiilineutraalin energian määritelmistä rajattaisiin pois vesi- ja ydinvoima ja kelpuutettaisiin vain uudet päästöttömät energiamuodot, kuten tuuli- ja aurinkovoima.

Asiasta kertoi EU-politiikkaan keskittynyt Euractiv.

Lainsäädännössä nykyisiä hiilettömiä teknologioita, kuten vesi- ja ydinvoimaa käsiteltäisiin erillään uusista hiilettömistä teknologioista, kuten aurinkovoimasta. Vesi- ja ydinvoima voitaisiin jatkossa merkitä kestämättömiksi energiantuotannon muodoiksi.

Pohjoismaiden energiantuotannossa juuri vesi- ja ydinvoima selittävät sen, että sähköntuotanto on 90-prosenttisesti hiilidioksidipäästötöntä, Euractiv kertoo.

Energiateollisuuden mukaan ehdotuksella voisi olla merkittäviä epäsuoria vaikutuksia teollisuuteen. Jatkossa ydinvoimaan ja vesivoimaan sijoittaminen olisi riskialttiimpaa, ja niihin ei välttämättä uskallettaisi sijoittaa yhtä lailla.

Lisäksi päätöksellä olisi vaikutuksia julkiseen rahoitukseen. Jatkossa valtiovalta ei voisi välttämättä edes rahoittaa ydinvoimaa.

Tämä puolestaan voisi vaikuttaa yritysten luottoluokitukseen, sillä yhteensopimattomuus kestävän kehityksen vaatimusten kanssa voisi olla liian riskialtista luottoluokittajien silmissä.

Komission lopullista ehdotusta odotetaan julkiseksi lähiaikoina.

Muutama vuosi sitten ydinvoiman osuus Suomen sähköntuotannosta oli noin 34 prosenttia. EU:n päästöttömästä sähköntuotannosta noin 50 prosenttia ja koko sähköstä noin 28 prosenttia tuotetaan ydinvoimalla.

Vesivoiman osuus Suomen sähköntuotannosta on noin 10–15 prosenttia. Tuulivoima kattaa Suomen sähkönkulutuksesta noin seitsemän prosenttia, mutta sen merkitys kasvaa jatkuvasti.

Suomen energiantuotannosta 35 prosenttia on yhä fossiilisperäistä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?