Pfizerin koronarokotteen testaus päättyi: tehokkuus jopa 95%, hyväksymistä voidaan hakea jo lähipäivinä

Lääkeyhtiö Pfizerin ja BioNTechin yhdessä kehittämä koronavirusrokote näyttää toimivan alustavia tuloksia tehokkaammin ja torjuvan viruksen 95 prosenttisesti.

18.11.2020 14:03

Yhtiö kertoi hetki sitten myöhäisen vaiheen testin lopullisista tuloksista.

Viime viikolla kerrottujen alustavien tulosten mukaan rokotteen kerrottiin estävän yli 90 prosenttia tartunnoista.

Testitulosten myötä yhtiöllä on mahdollisuus hakea Yhdysvaltain viranomaisilta hyväksyntää koronavirusrokotteelle jo lähipäivinä.

Pfizer ja BioNTech kertovat, että rokote antaa suojaa kaiken ikäisille ja kaikkia etnisiä ryhmiä edustavia ihmisiä, eikä testissä ole tähän mennessä ilmennyt merkittäviä turvallisuusongelmia. Esimerkiksi iäkkäiden ihmisten osalla suoja oli 94-prosenttinen. Tutkimuksessa on ollut mukana lähes 44 000 osanottajaa.

170 positiivisesta koronatuloksesta peräti 162 todettiin henkilöillä, joille annettiin plasebo-rokotetta. Vain kahdeksalla rokoteannoksen saaneella todettiin korona 28 päivän aikajänteellä ensimmäisestä rokoteannoksesta.

– Tutkimustulos on merkittävä askel tällä historiallisella kahdeksan kuukauden matkalla kohti rokotetta, joka auttaisi lopettamaan tämän turmelevan pandemian, Pfizerin toimitusjohtaja Albert Bourla sanoi.

Yhtiö uskoo valmistavansa 50 miljoonaa rokoteannosta vielä tänä vuonna ja saavansa vuoden 2021 loppuun mennessä markkinoille globaalisti 1,3 miljardia rokoteannosta. Pfizer uskoo onnistuvansa maailmanlaajuisessa jakelussa, eikä pelkää kylmäketjun katkeamista. Pfizerin kehittämiä kuivajäällä viilennettäviä kuljetuslaatikoita voidaan käyttää rokotteen väliaikaiseen varastoimiseen peräti 15 päivän ajan.

Aiemmin on uutisoitu, että Pfizerin rokotteen vaatima säilytyslämpötila on monelle terveyskeskukselle ja sairaalalle haaste, sillä kaikkialla ei ole tarvittavia erikoispakastimia.

Euroopassa rokotetta tullaan valmistamaan ja jakelemaan Belgian ja Saksan toimipisteiden kautta.

Muun muassa THL:n terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen innostui positiivisista rokoteuutisista.

– Erittäin hyvä uutinen. Vielä on silti matkaa kuljettavana ennen kuin tästä vitsauksesta päästään. Jaksaa, jaksaa, jaksaa. Kesä tulee kyllä, hän kirjoitti.

Maanantaina biotekniikkayhtiö Moderna kertoi, että sen kehittelemä koronavirusrokote on kokeissa torjunut viruksen 94,5 prosenttisesti.

Modernan myöhäiseen vaiheen kokeeseen osallistui 30 000 henkilöä ja yhtiö kertoi kaksi päivää sitten, että rokote esti käytännössä kaikki koronaviruksen aiheuttaman taudin oireet.

Modernan ja Pfizerin rokotteet ovat toimintamekanismeiltaan samankaltaisia. Suurimpana erona on niiden säilyvyys. Modernan rokote säilyy -20 celsiusasteessa ja jääkaappilämpötilassa noin 30 päivää. Pfizerin rokote vaatii säilytystä -70 celsiusasteessa, eikä sen säilyvyys ole kuin viisi päivää.

AstraZenecan ja Oxfordin yliopiston odotetaan kertovan lähipäivinä oman rokotteensa testituloksista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?