Jo toinen läpimurto: Modernan koronarokote lähes 95-prosenttisesti toimiva

Kyseessä on jo toinen koronarokote jonka toimivuudesta on saatu erittäin lupaavia tuloksia.

Lääkeyhtiö Modernan maanantaina julkaisemien tietojen mukaan sen kehittämä rokote olisi testeissä estänyt koronaviruksen 94,5-prosenttisesti. Asiasta kertovat useat amerikkalaisviestimet.

Amerikkalaisyhtiö kertoo myös, ettei sen rokotteella ollut vakavia sivuvaikutuksia. Osalla potilaista ilmeni lievää kutinaa tai päänsärkyä.

– Nämä ovat luonnollisesti todella jännittäviä tuloksia, Anthony Fauci, yksi Yhdysvaltojen tunnetuimmista tartuntatautien lääkäreistä, totesi CNN:lle ja kuvasi 94,5 prosentin tulosta erinomaiseksi.

Lääkeyhtiö Moderna sai kuulla alustavista tuloksista sunnuntaina. Tulokset on tarkistanut itsenäinen, lääkeyhtiöstä riippumaton toimija.

Tal Zacks, Modernan johtava lääkintäviranomainen kuvaa hetkeä yhdeksi parhaista hänen elämässään ja urallaan. Hän kertoo, että on ällistyttävää kyetä kehittämään rokote, joka ehkäisee tautia niin hyvällä tehokkuudella.

Modernan testeissä 15 000 henkilölle annettiin plaseborokote ja 15 000 oikea rokote. Plasebon saaneista 90 sai koronaviruksen ja 11:lle heistä tuli taudin vakava muoto.

Oikean rokotteen saaneista vain viisi sai koronaviruksen, eikä kenenkään oireet olleet vakavia.

Moderna pyrkii saamaan 20 miljoonaa rokotetta markkinoille Yhdysvaltoihin muutaman viikon sisällä. Yhtiö toivoo saavansa miljardi rokotetta jakeluun maailmanlaajuisesti ensi vuonna, kertoo BBC.

Kyseessä on jo toinen kehitteillä koronarokote jonka toimivuudesta on saatu erittäin lupaavia tuloksia. Aiemmin Pfizerin rokotteen kerrottiin olevan 90-prosenttisen toimiva.

Alustavissa tuloksissa testiin osallistuneet potilaat saavuttivat rokotesuojan seitsemän päivää toisen kahdesta rokoteannoksesta ottamisen jälkeen ja 28 päivää ensimmäisestä annoksesta.

Lisäksi venäläinen Sputnik-rokote näyttäisi Venäjän julkaisemien väliaikatietojen mukaan tarjoavan jopa 92-prosenttista suojaa koronaviruksen aiheuttamaa covid-19-tautia vastaan.

Asiantuntijat luonnehtivat venäläistutkimuksen tuloksia lupaaviksi, mutta varoittavat tutkimuksen otannan olevan pieni. Venäläistutkimus oli otannaltaan huomattavasti Modernan ja Pfizerin tutkimuksia pienempi.

  Niin Modernan kuin Pfizerin rokotekin käyttää samaa tekniikkaa kehon immuniteettisysteemin vahvistamiseksi.

  Kummassakin rokotteessa pistosannoksia annetaan kaksi annosta. Toinen annetaan muutaman viikko ensimmäisen rokotteen jälkeen.

  Isoimpana erona on se, että Pfizerin rokotetta tulee säilyttää normaalia kylmemmässä lämpötilassa. Rokotteen säilyvyys taataan -75 celsiusasteessa, kun Modernan rokote säilyy normaalissa pakastelämpötilassa eli -20 celsiusasteessa.

  Pfizerin vaatima säilytyslämpötila on niin kylmä, ettei sen säilyttämiseen sopivia pakastimia löydy jokaisesta apteekista ja terveyskeskuksesta.

  Modernan rokote säilyy myös 30 päivää jääkaapissa, kun Pfizerin säilyvyys on vain viisi päivää.

  Yhdysvalloissa rokotukset voisivat alkaa jo joulukuun jälkimmäisellä puoliskolla. Ensimmäisenä rokotettaisiin riskiryhmät. Suurempia väestöryhmiä saataisiin rokotettua vasta keväällä ja lähempänä kesää.

  Osion tuoreimmat

  Luitko jo nämä?