Nyt kannattaa toimia, jos haluat välttää veroyllätykset – koskee jopa 400 000 suomalaista - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Nyt kannattaa toimia, jos haluat välttää veroyllätykset – koskee jopa 400 000 suomalaista

Nyt kannattaa tarkistaa, pysyvätkö vuoden tulot vuositulorajan sisällä eli riittääkö veroprosentti.

Veroprosentin ehtii vielä korjaamaan jos toimii nopeasti.­

13.11.2020 15:53

Nyt on viimeinen hetki tarkistaa, onko oma veroprosentti riittävä ja pysyvätkö kuluneen vuoden tulot vuositulorajan sisällä.

Jos verotettavissa tuloissa tai vähennyksissä on tältä vuodelta niin merkittäviä muutoksia edelliseen verovuoteen nähden, että ne oletettavasti vaikuttavat veroprosenttiin, voi vielä ehtiä säätää joulukuun ennakonpidätysprosenttia suuremmaksi tai pienemmäksi.

– Jos on ollut liian korkea veroprosentti etkä ole yhtäkään vähennystä vielä vienyt, edes kotitalousvähennystä, on mahdollista vielä ehtiä saamaan joulukuussa matalampi prosentti, verohallinnon viestintäpäällikkö Nilla Hietamäki neuvoo.

Jos veroprosentti on liian alhainen, loppuvuoden vuositulorajan ylittävää osaa verotetaan lisäprosentin mukaan. Keskimäärin perusprosentin ja lisäprosentin välinen ero on noin 15–25 prosenttiyksikköä.

Verohallinnon arvion mukaan noin 300 000–400 000 henkilöllä saattaa olla verokortillaan liian alhainen tuloraja, mikä voi johtaa verojen perimiseen lisäprosentilla joulukuussa tai mätkyihin ensi vuonna.

– Tarkista oma tilanne. Senhän ehtii toki tehdä myös ensi keväänä, kun tulee esitäytetty veroilmoitus, mutta nyt toimimalla ei tarvitse sitten enää miettiä asiaa tai odotella mätkyjä tai palautuksia, verohallinnon viestintäpäällikkö Nilla Hietamäki neuvoo.

Verottaja tekee automaattisia vähennyksiä

Todennäköisesti vähennykset vaikuttavat silti vain vähän tai eivät ollenkaan veroprosenttiin, Hietamäki huomauttaa.

Palkansaajilta verottaja vähentää ensinnäkin automaattisesti tulonhankkimiskuluina 750 euroa.

Jos on ollut yli puoli vuotta etätyössä, työhuonevähennyksenä voi tehdä ikään kuin kaavamaisesti ilman tositteita enintään 900 euron vähennyksen. Vähemmän etätöissä olleille vähennys on 450 euroa.

450 euron työhuonevähennyksen ilmoittamisesta ei yksinään ole vielä hyötyä, sillä se sisältyy jo tulonhankkimisvähennykseen. Yli puoli vuotta kotona töitä tehneet saavat siis automaattisen tulonhankkimiskulun jälkeen 150 euroa.

Tämä summa vähennetään koko palkkatulosta, ja sen vaikutus veroprosenttiin jääkin hyvin pieneksi tai sitä ei ole ollenkaan.

Lisäksi itse hankkimastaan nettiyhteydestä voi vähentää tulonhankkimiskuluina puolet.

Vähennyksiä voi myös koettaa saada esimerkiksi asunnon ja työpaikan välisistä matkakuluista. Matkakulut voi vähentää verotuksessa vain niiltä päiviltä, joina käy työpaikalla.

Myöskin matkakuluissa on 750 euron omavastuu, eli alle 750 euron kuluja ei ole väliä verottajalle ilmoitella. Etätöitä paljon tekevällä matkakuluja harvemmin on näin paljoa tullut ja myös esimerkiksi julkisten kulkuvälineiden käyttö kotikunnassa jää yleensä alle omavastuun.

Jos henkilö on aiemmin kulkenut paljon autolla ja matkakulut olisivat aiemmin olleet vaikka 3 000 euroa, mutta tänä vuonna matkoja ei ole tullut, hän joutuu maksamaan turhia vähennyksiä mätkyinä. Moni ajattelee, että on kivempi tasata tilanne tänä vuonna.

Muutosverokortin tehneitä yli 1,7 miljoonaa

Tältä vuodelta voi ilmoittaa kotitalousvähennyksen, matkakulut, tulonhankkimiskulut, työasuntovähennyksen sekä elatusvelvollisuusvähennyksen.

Hietamäki kertoo, että poikkeukselliseen vuoteen nähden ennakonpidätyksinä kerättävä henkilötuloverojen kertymä ei ole ollut niin jyrkässä laskussa kuin olisi voinut odottaa koronan takia.

Verokortteja lähetetään vuosittain 4,8 miljoonaa vuosittain. Näistä 1,74 miljoonaa oli tehnyt muutosverokortin tänä vuonna. Valtaosa on tehnyt muutosverokortin itse OmaVerossa.

Ihmiset tekevät muutosverokortteja usein silloin, kun vuosituloraja on ylittymässä. Jos se taas on alittumassa, moni jättää muutokset tekemättä ja nauttii veronpalautuksista seuraavana vuonna.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?