Husky-yrittäjä Pasi kertoo tilanteestaan: koirien ruokaan 50 000 euroa vuodessa, mutta rahaa ei tule mistään – tyrmää hintojen laskemisen - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Husky-yrittäjä Pasi kertoo tilanteestaan: koirien ruokaan 50 000 euroa vuodessa, mutta rahaa ei tule mistään – tyrmää hintojen laskemisen

Pasi Ikonen sanoo, että talvisesonki on jo menetetty. Nyt ainoa keino yrittää selvitä ensi syksyyn. Hintaa ei voi alentaa, eikä kotimainen kysyntä riitä korvaamaan ulkomaista turismia.

Husky-yrittäjä Pasi Ikosen mukaan tämä talvi on jo menetetty. Huskyjen ruokakulut juoksevat yhä.­

12.11.2020 18:03

Tämä vuosi on menetetty, kertoo huskytilallinen Pasi Ikonen. Hetta Huskies -yrityksensä kautta safariajeluita järjestävä Ikonen kertoo, että TUI:n odotettu päätös peruuttaa lomalentonsa Britanniasta Suomen Lappiin oli viimeinen naula arkkuun.

Normaalisti noin 15 000 vuosittaisesta asiakkaasta jopa 98 prosenttia saapuu ulkomailta, moni heistä on britti. Joulukuu on kuukausista normaalisti ehdottomasti tärkein. Vuosittainen tulos tehdään joulukuun ja maaliskuun välisenä aikana, joskin huhtikuussa asiakkaita voi vielä olla jonkin verran.

Ikonen sanoo, että sesonkikaudella tulojen pitäisi yltää noin 120 000–150 000 euroon, jotta nollatulokseen yllettäisiin koko vuoden tasolla.

Toisin sanoen sesonkikuukausina pitäisi tienata vähintään 30 000 euroa kuukaudessa.

Tänä talvena tulot jäävät murto-osaan tuosta summasta. Kuluja ei sen sijaan pysty juuri karsimaan.

– Sesonkityöntekijöitä emme ole palkanneet. Pieniä säästöjä tulee tietysti myös siitä, ettei ole asiakkaita, Ikonen sanoo.

Huskyja Pasi Ikosen Hetta Huskiesilla on hieman alle 240. Luku on pienentynyt hieman viime talvesta.­

Suurimmat kulut koituvat kuitenkin kahdesta vakituisesta oppaasta ja koirista. Pelkästään koiranruokaan menee vuodessa noin 50 000 euroa, jonka päälle täytyy lisätä vielä muun muassa eläinlääkärikulut.

Huskyja Hetta Huskiesilla on hieman alle 240. Luku on pienentynyt hieman viime talvesta, sillä osa koirista siirtyi suunniteltuun tapaan eläkkeelle ja adoptoitiin ennalta valittuihin perheisiin.

Kuluja ei yhtiö juuri muuten pysty leikkaamaan. Ikonen on myös hyvin skeptinen sen suhteen, että kotimaiset matkaajat pystyisivät paikkaamaan ulkomaisista matkailijoista seuraavaa vajetta.

– Kotimainen matkailu paikkaa tilannetta ehkä hyvin pieniltä osin, mutta jo nyt voi sanoa, että kausi on vähintään helmikuuhun asti hukattu.

Osa suomalaisista on kehottanut äänekkäästi lappilaisyrittäjiä laskemaan hintojaan. Osa kotimaisista turisteista kokee hinnat lompakolleen liian kalliiksi ja uskoo, että hintojen leikkaaminen voisi houkutella myös suomalaisia muun muassa Lapin Husky-safareille.

Ikonen kuitenkin tyrmää idean hinnanalennuksesta ainakin oman yrityksensä osalta. Perusteet ovat selvät: hintoja laskemalla asiakasmäärä voisi kasvaa, mutta samalla se lisäisi myös kuluja ja kaventaisi katetta.

Osa kotimaisista turisteista kokee hinnat lompakolleen liian kalliiksi. Ikonen kuitenkin tyrmää ajatuksen hinnanalennuksista.­

– Me ei lähdetä siihen, se on selvää. Mieluummin olemme tyhjempinä. Jos teemme enemmän varsinaisia safareita, tarvitsemme enemmän henkilökuntaa ja siitä seuraa kuluja. Meidän pitää selvitä tällä jo olemassa olevalla pienellä porukalla ja samalla hintatasolla.

Ikonen kertoo, että Hetta Huskiesin hinnat ovat myös safariyritysten joukossa ennestään edulliset. Hinnanlasku voi yrittäjän mukaan toimia mahdollisesti laskettelukeskuksen läheisissä elämysyrityksissä, mutta ei juuri muualla Lapissa.

Sen sijaan Ikosen yritys on kaukana, eikä majoituskapasiteettia ole lähellä riittävästi, jotta asiakasmääriä kasvattamalla halvemmilla hinnoilla voitaisiin paikata yrityksen taloutta.

Ikonen sanoo, että nyt ainoana vaihtoehtona on yrittää selvitä ensi syksyyn. Yrityksellä on pieni puskurikassa.

Ikonen painottaa, ettei heidän koiriaan missään nimessä odota karu kohtalo, vaikka talvikaudesta on tulossa haastava.­

– Eihän se tilanne tietenkään hyvä ole. Täytyy katsoa, mitä vaihtoehtoja meillä on rahoituksen varmistamiseksi, jotta selviämme ensi sesonkiin saakka. Osalla yrittäjistä ei ole välttämättä mahdollisuutta selvitä ilman tukea – ja en tiedä meistäkään. Aika näyttää, kuinka tämä menee. Ihan millintarkasti kuluja on mahdotonta laskea.

Sosiaalisessa mediassa on spekuloitu husky-safariyritysten koirien kohtalolla. Osa on jopa väläyttänyt, että koirapolot jouduttaisiin taloudellisista syistä lopettamaan.

Ikonen painottaa, ettei heidän koiriaan missään nimessä odota karu kohtalo.

– Ainakaan meidän koirillemme ei käy niin, että niitä lopetettaisiin tai myytäisiin. Tähän päivään mennessä eli 12 vuoteen emme ole myyneet yhtään koiraa, eikä ole tarkoitus myydä jatkossakaan. Ne koirat, jotka meiltä muualle lähtee, adoptoidaan huolellisesti valittuihin perheisiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?