Yrityksensä lopettava Minna Parikka sai 100 000 euron koronatuen keväällä – ei nosta loppuosaa : ”Tuesta oli suuri apu” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Yrityksensä lopettava Minna Parikka sai Business Finlandilta 100 000 euron koronatuen keväällä – aikoo jättää loput nostamatta: ”Tuesta oli suuri apu”

Parikan yritys ehti nostaa 70 000 euroa, joka käytettiin muun muassa nettikaupan kehittämiseen. Loput 30 000 euroa yritys jättää nostamatta

Minna Parikka kertoo samalla, että Suomen kenkävarasto on myyty loppuun. Myyntiin saapuu myöhemmin Espanjasta vielä suosituimpia malleja, kuten niin kutsutut puputennarit.

11.11.2020 10:08

Yrityksensä lopettamisesta kertonut kenkäsuunnittelija Minna Parikka sai toukokuussa 100 000 euron koronatuen Business Finlandilta. Parikan saamasta koronatuesta kertoi ensin Iltalehti.

Parikan yritys on ehtinyt nostaa tuesta 70 prosenttia eli 70 000 euroa. Loput 30 000 euroa yritys aikoo jättää nostamatta, sillä kehittämisrahaa ei enää tarvita.

Parikka kertoo Taloussanomille, että keväällä tukea haettiin erityisesti kivijalkakaupan ja nettikaupan välisen siirtymän ketteröittämiseen.

– Aleksanterinkadun liikkeemme meni kiinni keväällä ja oli suljettuna kaksi kuukautta, joten siinä tuli aikamoinen paniikki, että mistä korvaavat eurot saadaan. Tuossa vaiheessa kivijalkakauppa oli meille hyvin tärkeä. Haimme tukea sisäisten toimien kehittämiseen siten, että toiminnasta tulisi ketterämpää ja että pystyisimme kehittämään nettikauppaa, Parikka sanoo.

Hän kertoo, että tuen myötä nettikauppa saatiin hyvään liitoon ja asiakkaat saatiin siirtymään nettikaupan puolelle.

– Tuesta oli todella suuri apu.

Parikka kertoo, ettei ollut keväällä tukea hakiessaan tehnyt päätöstä yritystoiminnan lopettamisesta. Lopullinen päätös varmistuikin vasta viime viikolla.

– Olen moneen otteeseen pallotellut asiaa ja keväällä sulkeminen ei ollut vielä varmaa. Silloin pohdin muun muassa yrityksen myymistä ja ajattelin sen olevan helpompaa, mutta se ei ollut minulle sopivaa, sillä minut oltaisiin haluttu sitouttaa yritykseen viideksi vuodeksi.

Taloussanomien aiemmassa haastattelussa Parikka kertoi yrityksensä lopettamisen syyksi henkilökohtaiset syyt.

– Tämä on ollut minulle elämäntapa, ja olen saavuttanut pisteen, jossa brändillä on tietynlainen asema ja fanikanta. Päätös ei ollut missään nimessä helppo, Parikka kertoi.

– Mielestäni on hyvä lähteä silloin, kun on vielä hyvä meininki. Silloin kaikille jää hyvä fiilis tekemisestä, sillä jossain vaiheessa yritystoiminnassa ja brändissä alkaisi näkyä se, jos minua ei enää niin paljon kiinnosta.

Parikka puhui luovasta tauosta, eikä osannut vielä arvioida, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Parikan lopettamispäätös nosti nettikaupan uudelle tasolle. Kun normaalisti kenkäpareja tilataan päivittäin joitain kymmeniä, nosti lopettamisilmoitus tilaukset vain tunneissa peräti 1700 kenkäpariin.

Parikan mukaan käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että varastot myydään nopeasti loppuun.

– Aika kreisi päivä, Parikka nauroi.

Tänään keskiviikkona Parikka vahvistikin, että Suomen varasto on myyty loppuun. Espanjasta myyntiin saapuu vielä kaikista suosituimpia tuotteita, mutta monet tuotteista ovat siis poistuneet lopullisesti markkinoilta.

Minna Parikka -kenkäbrändi on ollut loppuun asti hyvin kannattava.

Verkkokaupan nettomyynti kasvoi kevään aikana parhaimmillaan 150 prosenttia suhteessa viime vuoteen ja kokonaismyyntikin oli 21 prosentin kasvuvauhdissa.

Vuonna 2019 liikevaihto oli vajaat 2,7 miljoonaa euroa ja vuotta aiemmin 2,8 miljoonaa euroa. Vuoden 2019 liikevoitto oli 176 000 euroa, vuonna 2018 se oli 26 000 euroa.

Omistajilleen yritys on jakanut osinkoja viime vuonna 82 500 euroa ja vuotta aiemmin 79 000 euroa.

Parikan tulot olivat vuonna 2019 kokonaisuudessaan 128 563 euroa, joista hän maksoi veroja 46 206 euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?