Lääkejätti Pfizer: koronarokote 90-prosenttisesti toimiva – ”Olemme saavuttamassa ratkaisevan merkkipaalun”

Lääkevalmistajan mukaan testivaiheessa olevalla koronarokotteella on saatu hyviä tuloksia.

Lääkejätti Pfizer ja bioteknologiayhtiö BioNTech kertovat lupaavista tuloksista yhtiöiden kehittämän koronavirusrokotteen toimivuudessa. Yhtiöiden mukaan kolmosvaiheen testauksessa parhaillaan oleva rokote on osoittautunut 90-prosenttisen toimivaksi, kertoo uutistoimisto AFP.

Alustavissa tuloksissa testiin osallistuneet potilaat saavuttivat rokotesuojan seitsemän päivää toisen kahdesta rokoteannoksesta ottamisen jälkeen ja 28 päivää ensimmäisestä annoksesta.

– Ensimmäiset tulokset faasi 3:n covid-19 rokotteemme testeistä tarjoavat ensimmäisen osoituksen rokotteemme kyvystä torjua covid-19:aa, sanoo Pfizerin toimitusjohtaja Albert Bourla lausunnossaan.

– Olemme saavuttamassa tämä ratkaisevan merkkipaalun rokotteemme kehitysohjelmassa hetkellä jolloin maailma tarvitsee sitä eniten, hän lisää.

Rokotetestien tuloksia ei ole toistaiseksi vielä vertaisarvioitu eikä tutkimustuloksia julkaistu tiedejulkaisuissa. Pfizerin mukaan tämä on tarkoitus tehdä sitten kun tutkimuksen kaikki tulokset on saatu.

Lue lisää: Mitä tiedetään koronarokotteista nyt? 10 polttavaa kysymystä ja vastausta

Yhtiöt ennustavat pystyvänsä toimittamaan maailmanlaajuisesti 50 miljoonaa rokoteannosta tänä vuonna ja 1,3 miljardia annosta vuoden 2021 aikana. Ajan säästämiseksi rokotteen valmistus on päätetty aloittaa vaikka varmuutta sen toimivuudesta ei vielä ole ollut.

Pfizerillä ja BioNTechillä on Yhdysvaltojen hallinnon kanssa lähes kahden miljardin dollarin arvoinen sopimus 100 miljoonan rokoteannoksen toimittamisesta alkaen tänä vuonna. Yhtiöt ovat sopineet rokotteen toimittamisesta myös Euroopan unionin, Britannian, Kanadan ja Japanin kanssa.

Kymmenet lääkeyhtiöt ja tutkijaryhmät kilpailevat koronarokotteiden kehittämisessä samaan aikaan kun tautitapausten määrä on nousussa ympäri maailmaa.

Pfizerin maanantainen uutinen on kirvoittanut innostuneita ja toiveikkaita reaktioita sekä tutkijoilta ja asiantuntijoilta että poliittisilta johtajilta. Esimerkiksi Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kutsui ilmoitusta mahtavaksi uutiseksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?