Minna Parikka vetäytyy kenkäyrittäjyydestä pitkän harkinnan jälkeen: ”On jännittävää jättäytyä tyhjän päälle” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Menestyvän yrityksen lopettava Minna Parikka paljastaa päätöksen taustat – ”Hyvä lähteä kun on vielä hyvä meininki”

Yritys oli voitollinen ja kasvava, mutta Parikka kokee, että hänellä on annettavaa enemmän kuin yksi brändi mahdollistaa. Tulevaisuus on avoin.

Kenkäsuunnittelija Minna Parikka lopettaa 15 vuotta kestäneen yrityksensä. Hän haluaa pitää luovan tauon, jonka yrityksen taloudellinen menestys mahdollistaa.­

9.11.2020 13:38

Kenkäsuunnittelija Minna Parikka tiedotti tänään aikovansa lopettaa kenkien myynnin ja kaiken yritystoiminnan. Verkkokauppa sulkeutuu 20. joulukuuta, mutta vielä keväällä Parikan suunnittelemia kenkiä voi saada Stockmanneista.

40-vuotiaan Parikan Helsingin Aleksanterinkadulla sijainnut kivijalkaliike sulkeutui jo heinäkuussa, kun korona hiljensi asiakasvirrat ja myynti oli muutenkin keskittynyt verkkoon.

15 vuotta kenkiä omalla nimellään suunnitellut ja myynyt Parikka kertoo Taloussanomille, että ajatus lopettamisesta on kytenyt jo pitkään. Se vahvistui keväällä, mutta lopullisen päätöksen yrittäjä teki vasta viime viikolla.

Sitä ennen Parikka pohti useita vaihtoehtoja, ja ajatus yritystoiminnan jatkosta aaltoili.

– Tämä on ollut minulle elämäntapa, ja olen saavuttanut pisteen, jossa brändillä on tietynlainen asema ja fanikanta. Päätös ei ollut missään nimessä helppo, Parikka kertoo.

Sulkemisen taustalla eivät ole taloudelliset syyt, sillä yrityksen kuluvan vuoden tulos on ollut loistava ja yritys on ollut velaton 10 vuotta.

Minna Parikan verkkokaupan nettomyynti kasvoi kevään aikana parhaimmillaan 150 prosenttia suhteessa viime vuoteen ja kokonaismyyntikin oli 21 prosentin kasvuvauhdissa.

– Pikemminkin taloudellinen menestys mahdollisti irtioton.

Parikka kertoo jäävänsä ”luovalle tauolle”, eikä osaa vielä sanoa, mitä hän aikoo tulevaisuudessa: ideat tulevat usein pyytämättä, silloin, kun tulee tarve tehdä jotain uutta. Toisin sanoen parhaat ideat tulevat Parikan tylsistyessä.

– Nautin luomistyöstä ja brändäämisestä. Siitä, että pystyn luomaan kokonaisvaltaisen maailman tuotteen ympärille. Luova ajattelu kiinnostaa monella tasolla.

Edes kenkäkaupan uudelleenperustaminen ei ole poissuljettua, vaikka Parikka sanookin, ettei sellaisesta ole toistaiseksi suunnitelmaa.

Parikka kertoo halunneensa vaihtelua, sillä hän on keskittynyt yhteen asiaan huomattavan osan elämästään, peräti 15 vuotta. Hän sanoo, että nyt oli aika ottaa riskejä ja hypätä seikkailuun.

– Koen, että minulla on enemmän annettavaa kuin mikä mahtuu yhden brändin sisälle.

– Mielestäni on hyvä lähteä silloin, kun on vielä hyvä meininki. Silloin kaikille jää hyvä fiilis tekemisestä, sillä jossain vaiheessa yritystoiminnassa ja brändissä alkaisi näkyä se, jos minua ei enää niin paljon kiinnosta.

Parikka vertaa tilannetta televisiosarjoihin, jotka on parempi lopettaa vielä silloin, kun ne ovat suosittuja.

Parikka haluaa kiittää asiakkaitaan ja kertoo olevansa helpottunut päätöksestään. Ilmassa on myös haikeutta.­

Uskollisia asiakkaitaan pitkän linjan muotiyrittäjä haluaa kiittää. Parikka on iloinen siitä, että niin moni on kokenut samaistumista hänen tuotteisiinsa ja käyttänyt hänen suunnittelemiaan kenkiä itseilmaisun muotona.

– Tätä päätöstä on vaikeuttanut se, että tiedän sen koskettavan muitakin ja se, ettei meitä toimijoita muodin saralla ole hirveästi Suomessa.

Tunnelmaansa Parikka kuvaa haikeaksi, mutta helpottuneeksi. Koko vuosi on ollut hänelle pitkä ja kuluttava, joten lopullinen ilmoitus yritystoiminnan päättämisestä helpotti.

– Se konkretisoi päätöksen lyhyessä ajassa. Toki on jännittävää jättäytyä tyhjän päälle. Toisaalta uutta syntyy vain siten, että repäisee laastarin irti.

Minna Parikan brändi sai alkunsa vuonna 2005, kun tuolloinen kenkäsuunnittelija sai potkut erimielisyyksien vuoksi italialaisesta miestenkenkäbrändistä.

25-vuotias Parikka perusti oman yrityksen samana vuonna ja niitti maailmanmainetta. Erityisen suureen suosioon nousivat niin kutsutut puputennarit, jotka nähtiin muun muassa Kim Kardashianin päällä.

Kenkäsuunnittelua englantilaisessa De Montfortin yliopistossa opiskelleella Parikalla on lapsi, ja hän tuli suurelle televisioyleisölle tutuksi tämän vuoden Tanssii tähtien kanssa -kilpailusta.

Parikka putosi kilpailusta kolmantena.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?