Pro uhkaa Kotidata-kiistassa kolmen päivän tukilakolla – työnantajia edustava Palta pitää toimintaa käsittämättömänä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Pro uhkaa Kotidata-kiistassa kolmen päivän tukilakolla – työnantajia edustava Palta pitää toimintaa käsittämättömänä

Paltan toimitusjohtaja: ”Voidaan perustellusti kysyä, mikä on työehtosopimusten tekemisellä näissä olosuhteissa saavutettu hyöty”

30.10. 17:27

Ammattiliitto Pro on antanut lakkovaroituksen pitkäksi venähtäneessä Kotidata-kiistassa. Liitto ilmoitti tänään aloittavansa keskiviikkona kolmen päivän tukilakon Elisassa, Teliassa sekä niiden alihankkijoilla ja vuokratyöntekijöillä Baronassa, Rainmakerilla ja Leadissä.

Lakot päättyvät ensi viikon perjantaina kello 23.59. Edellisen kerran Pro lakkoili samasta asiasta elokuun lopulla.

Työtuomioistuin totesi syyskuun alussa yksimielisesti kaupan alan työehtosopimuksen oikeaksi työehtosopimukseksi Kotidatassa. Pro ei ole hyväksynyt ratkaisua, vaan jatkanut työtaistelutoimia.

Kotidatan tilannetta on tällä viikolla ratkottu valtakunnansovittelijan johdolla.

Pro katsoo, että Kotidatan henkilöstön palkat ja muut edut eivät vastaa ict-alan yleistä tasoa. Sen mukaan Kotidata maksaa henkilöstölleen lähes puolet pienempää palkkaa kuin vastaavat ict-alan yritykset.

Pro onkin vaatinut, että Suomen Kotidata Oy noudattaisi Kaupan liiton työehtosopimuksen sijasta ICT-alan toimihenkilöiden työehtosopimusta.

Työnantajapuolta edustava Palta taas toteaa pitävänsä Pron toimintaa käsittämättömänä ja vastuuttomana ja arvioi sen heijastavan lähinnä Pron omia järjestöpoliittisia tavoitteita.

Paltan mukaan Kotidata on Kaupan liiton jäsen ja sen päätoimiala on tietokoneiden, niiden oheislaitteiden ja ohjelmistojen vähittäiskauppa. Ict-alan työehtosopimus ei siten sovellu yhtiön työntekijöiden tekemään työhön, Palta katsoo.

Paltan mukaan lakkoon ilmoittautuneet Telia ja Elisa eivät myöskään ole edes asian taustalla olevassa riidassa mitenkään osapuolina.

Sen mukaan Pron tavoitteena näyttää olevan ICT-alan työehtosopimuksen soveltamisalan laajentaminen toisen työntekijäliiton reviirille ja asianmukaisesti valitun toisen liiton luottamusmiehen syrjäyttäminen, vaarantaen toiminnallaan työmarkkinajärjestelmän toimivuuden.

– Työehtosopimuksen soveltamista ei määrittele ammattiliiton yksipuolinen sanelu ja lakkoilu, sanoo Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto tiedotteessa.

– Pron toiminta asettaa koko työehtosopimusjärjestelmän kyseenalaiseen valoon. Sopimusten tekemisen idea on, että niillä saavutetaan työrauha. Tällä hetkellä työrauha on kuitenkin vain teoreettinen, koska siitä riippumatta ammattiliitot mellastavat mielensä mukaan, mikäli näkevät sen tukevan omia tavoitteitaan.

– Voidaan perustellusti kysyä, mikä on työehtosopimusten tekemisellä näissä olosuhteissa saavutettu hyöty, Aarto toteaa.

Kaupan liiton työmarkkinajohtaja Anna Lavikkala harmittelee Pron lakkovaroitusta.

– On todella harmillista, että Pro käynnistää laajat tukilakot täysin ulkopuolisiin yrityksiin, kun sovitteluprosessi ja siinä sovittu asioiden selvittely on kesken. Nyt lakkoilun sijasta tarvittaisiin asioiden ratkaisemista neuvotteluteitse, Lavikkala sanoi tiedotteessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?