Näin ravintoloiden rajoitukset muuttuvat eri puolilla Suomea: katso aukioloajat ja asiakaspaikat - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Näin ravintoloiden rajoitukset muuttuvat eri puolilla Suomea: katso aukioloajat ja asiakaspaikat

Aukiolo- ja kapasiteettirajoitukset tulevat voimaan marraskuun alussa. Rajoitusten tiukkuus riippuu maakunnan koronatilanteesta.

29.10. 18:16 | Päivitetty 30.10. 10:29

Hallitus kertoi torstaisessa tiedotustilaisuudessaan uusista ravintoloihin kohdistetuista koronarajoituksista.

Tiivistettynä rajoitukset löystyvät annetussa asetuksessa hieman, mutta aukiolo- ja kapasiteettirajoitukset jatkuvat ainakin joulukuun 15. päivään asti. Lisäksi rajoitukset määräytyvät jatkossa ravintolatyypin ja maakunnan koronatilanteen mukaan.

Rajoitusten pohjana on uusi tartuntatautilain muutos, joka on voimassa näillä näkymin helmikuun loppuun asti.

Tiedotustilaisuudessa puhuivat perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd), Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Taneli Puumalainen ja sosiaali- ja terveysministeriön (STM) hallitusneuvos Ismo Tuominen.

Jatkossa ravintolat luokitellaan niiden myymän päätuotteen mukaan. Mallissa ravintolat jaotellaan siis käytännössä sen mukaan, onko niiden päätuote alkoholi vai ruoka.

Polttonesteiden jakeluasemien eli käytännössä huoltoasemien yhteydessä toimivat ravintolat ovat näiden aukiolo­rajoitusten ulkopuolella. Lisäksi aukiolorajoitukset eivät koske kansainvälistä vesi- ja ilmaliikennettä. Toisin sanoen esimerkiksi Tallinnan laivalla ravintolat voivat pysyä auki pidempään.

Mikäli laiva seilaa Suomen lipun alla, sitä koskevat kuitenkin samat anniskelurajoitukset kuin maissakin.

Kuten tähänkin asti, henkilöstöravintoloita rajoitukset eivät koske.

Istumapaikkavaatimus pysyy voimassa yhä kaikkien ravintoloiden suhteen. Kaikilla asiakkailla pitää siis olla ravintolassa oma istumapaikka, ja heille on annettava ohjeita koronavirustartuntojen ehkäisemisestä.

STM:n hallitusneuvos Tuominen myöntää, ettei jaottelu ole yksiselitteinen ja on mahdollista, että sama ravintola katsotaan päiväaikaan ruokaravintolaksi ja ilta-aikaan anniskelupainotteiseksi ravintolaksi.

Tuomisen mukaan ravintolavat määrittelevät päätuotteensa itse.

Lisäksi aukiolo- ja kapasiteettirajoitukseen vaikuttaa maakunnan epidemiatilanne. Mikäli koronaepidemia on paikallisesti leviämisvaiheessa tai kiihtymisvaiheessa, rajoitukset ovat tiukemmat.

Tällaisia maakuntia ovat tällä hetkellä Uudenmaan, Varsinais-Suomen, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan tai Pohjanmaan maakunnat.

Edellä mainituissa maakunnissa anniskelu on sallittua jatkossa aikavälillä kello 7–22 marraskuun alusta alkaen.

Myynniltään alkoholijuomavaltainen ravintola voi jatkossa olla auki kello 24–23.

Käytännössä anniskeluaika pitenee aamusta kahdella tunnilla. Tämä mahdollistaa Tuomisen mukaan esimerkiksi kuohuviinin tarjoamisen hotelliaamiaisella.

Anniskeluravintoloissa tulee noudattaa puolikasta asiakaskapasiteettia.

Ruokaravintoloissa asiakasrajoitus on 3/4 normaalista asiakaskapasiteetista, kun se aiemmin oli anniskeluravintoloiden tapaa puolet. Sallitun asiakaskapasiteetin kasvattamisen uskotaan helpottavan varsinkin pienten lounasravintoloiden ahdinkoa.

Leviämisvaiheessa olevassa Pohjanmaan maakunnassa ruokaravintolat saavat olla auki 24–23.

Kiihtymisvaiheessa olevissa maakunnissa ne saavat olla auki 01–24.

Käytännössä ravintoloiden pitää olla siis marraskuusta lähtien vähintään yksi tunti suljettuna.

– Aukiolorajoituksissa käytännössä vaaditaan yhden tunnin kiinniolo, sen jälkeen kun ravitsemusliike on laitettu kiinni. Esimerkiksi jos anniskeluaika loppuu kello 22, ravitsemusliike menee kiinni kello 23, mutta se saadaan avata uudelleen kello 24, Tuominen kertoi tiedotustilaisuudessa

Ilta-Sanomille hän sanoi, että kyseessä on eräänlainen tyhjennystunti, jolla estetään se, ettei anniskeluravintoloissa tilata ennen pilkkua reilusti alkoholijuomia, joita nautittaisiin yötä myöten.

Tuominen kertoo, ettei ratkaisu ole välttämättä ainoa oikea, mutta STM ei halunnut pakottaa ravintoloita pysymään kiinni useampaa tuntia, kuten tähän mennessä voimassa ollut asetus pakotti.

Aiemmin ravintolat saivat aukaista ovensa vasta kello 6:lta.

Koronan perusvaiheessa rajoitukset ovat lievemmät.

Perusvaiheessa olevissa maakunnissa asiakaspaikkarajoituksia ei ole. Lisäksi ruokapainotteiset ravintolat eivät joudu sulkemaan oviaan. Aiemmin niiden sallittu aukioloaika oli kello 4–1.

Sen sijaan anniskeluravintoloiden on päätettävä anniskelu puolilta öin ja sulkeuduttava kello yhdeltä aamuyöllä.

Niiden sallittu aukioloaika on siis kello 2–1 ja sallittu anniskeluaika 7–24.

Lisäksi neljäntenä portaana on tilanne, jossa uusia koronatartuntoja ei alueellisesti tule. Tällöin rajoituksista voidaan luopua, mutta tiedotustilaisuudessa painotettiin, että tällaista tilannetta ei Suomessa vielä ole.

– Vielä tässä asetuksessa sellainen tilanne ei realisoidu, perhe- ja peruspalveluministeri Kiuru huomautti.

Ravintolatoiminnan rajoittaminen on THL:n ylilääkäri Puumalaisen mukaan osoittautunut varsin tehokkaaksi toimeksi koronan torjunnassa.

Hän sanoi, että korkean riskin ravintolatoiminnan sulkemisella voidaan ehkäistä tartuntojen määrää 30 prosenttia.

– Ravintoloiden sulkeminen on osoittautunut varsin tehokkaaksi toimeksi, vaikka se ei yksittäisenä toimena riitäkään, Puumalainen totesi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?