EKP piti ohjauskorkonsa nollassa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

EKP piti ohjauskorkonsa nollassa

EKP piti ohjauskorkonsa ennallaan nollassa, eikä arvopaperien osto-ohjelmaan tullut muutoksia.

29.10.2020 14:54

Euroopan keskuspankki (EKP) piti ohjauskorkonsa odotetusti ennallaan 0,00 prosentissa korkokokouksessaan tänään. Arvopaperien osto-ohjelmaankaan ei tullut muutoksia.

Myös liikepankeilta peritty talletuskorko pysyi -0,50 prosentissa, mihin EKP sen viime vuoden syyskuussa laski. Maksuvalmiuslainan korko pysyi 0,25 prosentissa.

Korkopäätös oli ennakoitu, sillä uutistoimisto Bloombergin haastattelemista 50 ekonomistista yksikään ei ennakoinut korkoihin muutosta.

Ohjauskorko on ollut nollassa jo vuoden 2016 marraskuusta alkaen.

EKP arvioi riskien olevan nyt selvästi laskusuuntaiset ja sanoo olevansa valmis säätämään välineitään tarpeen mukaan.

Keskuspankin rahapolitiikan haasteita lisäävät viruspandemia ja inflaatio, joka on elokuusta lähtien ollut miinuksen puolella. Myös energiasta ja elintarvikkeista puhdistettu pohjainflaatio on hyvin matalaa.

Mielenkiinto kohdistuu nyt EKP:n pääjohtajan Christine Lagarden kello 15.30 alkavaan tiedotustilaisuuteen ja kommentteihin EKP:n mahdollisista uusista elvytystoimista.

EKP on ilmoittanut jo reilusti yli tuhannen miljardin euron arvopaperiostoista ja lainaohjelmista tukeakseen euroalueen taloutta.

Kesäkuun alussa keskuspankki kertoi kasvattavansa 750 miljardin euron arvopaperien osto-ohjelmaansa (PEPP) 600 miljardilla eurolla ja venyttävänsä sen kestoa vuoden lopusta ainakin ensi vuoden kesäkuuhun. Koronapandemiasta toipumiseen tarkoitetusta osto-ohjelmasta ilmoitettiin maaliskuussa.

Bloombergin kokoamassa ennusteessa ekonomistit povaavat EKP:n kasvattavan PEPP-ohjelmaa 500 miljardilla eurolla seuraavassa, joulukuun kokouksessaan. Lisäksi ohjelman odotetaan jatkettavan puolella vuodella ensi vuoden loppuun saakka.

EKP vahvisti nyt PEPP:n kooksi edelleen 1350 miljardia euroa. Myös ohjelman keston suhteen ohjeistus on ennallaan eli se jatkuu ainakin ensi vuoden kesäkuuhun. Erääntyviä PEPP-lainoja sijoitetaan uudelleen ainakin vuoden 2022 loppuun.

Aiemmassa APP-ohjelmassa jatketaan ostoja 20 miljardilla eurolla kuukaudessa, ja samalla jatketaan lisäostoja, joihin on varattu 120 miljardia euroa vuoden loppuun mennessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?