Vesa Keskinen kuittasi muhkeat osingot – kyläkaupan myynti pysyi vahvana

Tuurin kyläkaupan viime vuosi oli jälleen vahva ja näkyy osingonjaossa huolimatta korona-ajan epävarmuuksista.

Tuurin kyläkaupan liikevaihto pysyi ennallaan viime vuonna.

29.10.2020 11:35

Tavaratalo- ja matkailukohde Veljekset Keskisen liikevaihto oli viime vuonna piirulleen yhtä suuri kuin edellisvuonna. Kauppias Vesa Keskinen on laajentanut majoitus ja karavaanikapasiteettia, ostellut lisää autoja ja nostanut muhkeita osinkoja.

Kyläkaupan liikevaihto oli 106,4 miljoonaa euroa. Liikevaihto on pysytellyt noin 110 miljoonan tuntumassa myös edeltäneet vuodet.

Kalenterivuotta vastaavalta tilikaudelta liikevoittoa kertyi 2,5 miljoonaa euroa, jossa parannusta oli edellisvuoteen verrattuna 16,6 prosenttia. Koronaviruksen vaikutuksia ei tässä tuloksessa vielä näy. Edellisvuonna voittoa karttui 2,1 miljoonaa euroa.

Tilipäätöstiedoista käy ilmi, että kyläkaupasta nostettiin viime vuonna osinkoa miljoona euroa, kun edellisvuosina sitä on nostettu 410 000 euroa vuosittain.

Lisäksi osinkoja nostettiin edellisvuosia enemmän Keskisen tukusta, viime vuonna 248 000 euron edestä.

Kyläkaupan tiloja kuvattuna viime vuoden mediapäivänä.

Yrityksen käyttökateprosentti oli 7,5, mikä on alaan suhteutettuna vahva ja kertoo hyvästä tulorahoituksesta. Käyttökate kertoo yrityksen kannattavuudesta, käyttökateprosentti kuvaa käyttökatteen suhdetta liikevaihtoon.

Myös vakavaraisuus omavaraisuusasteella mitattuna oli hyvä, viime vuonna 61,70 prosenttia. Huolestuttavalta näytti sen sijaan yhtiön kassavirtalaskelma, sillä tilikauden lopussa rahavaroja oli vain 228 000 euroa, kun vielä 2016–2017 rahaa oli yli miljoona euroa.

Etelä-Pohjanmaalla, Alavuden kaupungin sijaitsevassa kyläkaupassa on myös muun muassa hotelli, karavaanarialue, bensa-asema ja useita ravintoloita. Viime vuoden toimintakertomuksesta käy ilmi, että majoituskapasiteettia lisättiin 33 hotellihuoneella ja karavaanialuetta 205 sähköpaikalla.

Autovalikoima kasvoi

Yhtiön toimintakertomuksen mukaan emoyhtiön voitonjakokelpoiset varat olivat 45,5 miljoonaa euroa, mikä sisältää tilikauden tuloksen. Tästä osinkopotista ehdotuksena on jakaa osinkoja 1,219,51 euroa osakkeelta eli yhteensä 500 000 euroa. Se on nostettavissa aikaisintaan elokuussa 2021.

Toimintakertomukseen liitetyn pöytäkirjan mukaan Vesa Keskisellä on Veljekset Keskinen Oy:stä 180 osaketta, ja Keskisen Tukku Oy:stä 205 osaketta. Keskisen yhteensä 385 osaketta vastaa siten 469 511 euroa.

Nykyverotuksen mukaan 150 000 euron osinkojen osuudesta maksetaan 7,5 prosentin pääomatuloveroa, ja sen ylittävältä osalta 28 prosenttia.

Vesa Keskinen ja uusi Lamborghini.

Hyvin sujunut myynti on mahdollistanut luksusautoihin mieltyneen Keskisen valikoiman kasvattamisen. Kesällä 2019 hän hankki 600 000 euroa maksaneen Lamborghini Uruksen. Uusin hankinta on yli miljoona euroa maksanut Lamborghini Aventadorin.

Tallissa on myös Ferraria, Mercedestä ja Corvettea.

Korona on koetellut myös kyläkauppaa. Keväällä Veljekset Keskinen aloitti yt-neuvottelut Alavuden Tuurissa epidemian takia. Keskinen haki myös Business Finlandilta liiketoiminnan avustusmuotoista kehitysrahoitusta, jota kauppa sai 100 000 euroa. Lisäksi yhtiö sai Finnveran takaaman lainan.

Kyläkaupan kuluvan vuoden liikevaihdon arvioidaan jäävän viimevuotista pienemmäksi, vaikka kauppa alkoi toipua loppukeväästä.

Veljekset Keskisen tilinpäätöstiedoista uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?