Nokian liiketulos parani – Lundmark: Tämä ei riitä, on tehtävä lisää muutoksia - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Nokian liiketulos parani – Lundmark: Tämä ei riitä, on tehtävä lisää muutoksia

Nokian liiketulos parani, vaikka liikevaihto laski. Toiminnan suhteellisesta kannattavuudesta kertova bruttokate laski.

29.10. 8:08 | Päivitetty 29.10. 8:51

Verkkolaitevalmistaja Nokian tulos ylitti tänään analyytikoiden odotukset, vaikka liikevaihto laskikin. Kyseessä oli ensimmäinen vuosineljännes uuden toimitusjohtaja Pekka Lundmarkin alaisuudessa.

Lundmark kertoi nähneensä vuosineljänneksen aikana sekä mahdollisuuksia että haasteita.

– Kuten meidän vahva Q3 todistaa, olemme hyviä parantamaan monissa osissa liiketoimintaa. Tuottavuus parani vuoden takaiseen verrattuna, meillä oli viides perättäinen neljännes vakaata kassavirran kasvua, Nokia Enterprise säilytti kaksinumeroisen kasvun ja jatkoimme kilpailukyvyn vahvistamista meidän mobiileissa radiopuhelimissa, Lundmark kertoi tulostiedotteessa.

Lundmark ei ollut kuitenkaan täysin tyytyväinen kehitykseen. Hänen mielestään hyvä kehitys ei ollut riittävää.

– Vuodesta 2021 tulee meille taloudellisesti haastava ja meidän on tehtävä lisää muutoksia.

– Menetimme osuuden yhdestä tärkeästä asiakkaasta Pohjois-Amerikassa, näemme paineita marginaaleihimme, ja uskon, että meidän tarvitsee lisätä t&k-investointeja, jotta voimme varmistaa johtajuuden 5G-teknologiassa. Olemme itseasiassa päättäneet, että investoimme niin paljon kuin on tarpeen, jotta voitamme 5G:ssä.

Lundmark näkee mahdollisuuksia nousta johtavaan asemaan ”network-as-a-service” -liiketoimintamallissa. Kokonainen palvelu mahdollistaa Nokian nousemisen ylemmäksi arvoketjussa.

Lundmark arvioi, että tämän vision toteutuminen vie aikaa.

Lundmark lopetti kommenttinsa positiiviseen viestiin. Hän kertoi, että hänellä ei ole epäilystäkään, että Nokian potentiaali on merkittävä. Hän tosin lisäsi, että sen potentiaalin lunastaminen vie aikaa.

– Odotamme vakauttavamme taloudellisen suorituskyvyn vuonna 2021 ja sen jälkeen kehittyvämme kohti meidän pitkän tähtäimen tavoitetta.

– Olen luottavainen, että oikealla strategialla, fokuksella ja liiketoimintamallilla onnistumme.

Nokia julkisti tänään jo osan uudesta strategiastaan ja aikoo tarkentaa sitä 16. joulukuuta sekä pääomamarkkinapäivässään 18. maaliskuuta ensi vuonna.

Networksin liiketulos parani roimasti, Softwaren heikkeni

Nokian liiketulos (ei-IFRS) parani vuodentakaisesta 478 miljoonasta eurosta 486 miljoonaan euroon. Ruotsalaisen ennustepalvelu Infront Datan mediaaniennusteessa analyytikot odottivat 479 miljoonan euron liiketulosta.

Liikevoittoprosentti (ei-IFRS) parani 8,4:stä 9,2:een.

Tulos ennen veroja (ei-IFRS) parani 368 miljoonasta 407 miljoonaan. Osakekohtainen tulos (ei-IFRS) pysyi 0,05 eurossa, mikä vastasi odotuksia.

Verkkolaitteita valmistavan Networksin liiketulos parani roimasti eli vuotta aikaisemmasta 128 miljoonasta eurosta 263 miljoonaan. Kasvua oli 105 prosenttia.

Ohjelmistojen Nokia Softwaren liiketulos sen sijaan laski 44 prosenttia 87 miljoonaan. Patentit sisältävän Nokia Technologiesin liiketulos heikkeni seitsemän prosenttia 274 miljoonaan euroon.

Yhtiö kertoi kustannustehokkaiden Reefshark-piirisarjojen osuuden 5G-toimituksista nousseen neljänneksellä 37 prosenttiin huhti–kesäkuun 25 prosentista.

Toiminnan suhteellisesta kannattavuudesta kertova konsernin bruttokate (ei-IFRS) laski heinä–syyskuussa 2006 miljoonasta eurosta 1981 miljoonaan. Mediaaniennuste oli 2091 miljoonaa.

Liikevaihtoa kertyi kolmannella neljänneksellä 5294 miljoonaa euroa, kun markkinaodotus oli 5448 miljoonaa euroa.

Viime vuoden heinä–syyskuussa oltiin 5686 miljoonassa eurossa. Laskua oli seitsemän prosenttia.

Yhtiön mukaan tämä johtui lähinnä Mobile Access -liiketoiminnan palveluiden laskusta, mikä aiheutui lähinnä verkkojen käyttöönottopalvelujen vähenemisestä.

Nokian nettokassa kasvoi heinä–syyskuussa 0,3 miljardia ja oli syyskuun lopussa noin 1,9 miljardia euroa.

Tarkennetut tulosnäkymät

Nokia tarkensi koko vuoden tulosnäkymiään. Osakekohtaisen tuloksen haarukan ylälaitaa on laskettu alaspäin. Yhtiö antaa kannattavuusennusteen myös ensi vuodelle.

Yhtiö odottaa koko vuoden osakekohtaisen tuloksensa olevan 0,20–0,26 euroa, kun sen aikaisemmin arvioitiin yltävän 0,20–0,30 euroon.

Liikevoittoprosentin (ei-IFRS) ennakoidaan nyt yltävän 9,0 prosenttiin prosentin vaihteluvälillä ylös tai alaspäin, kun sen aikaisemmin arvioitiin yltävän 9,5 prosenttiin, puolentoista prosentin vaihteluvälillä ylös tai alas.

Ensi vuonna konsernin liiketulosprosentin (ei-IFRS) arvioidaan olevan 7–10 prosenttia. Tämä on uusi ennuste.

Jatkuvan vapaan kassavirran arvioidaan nyt olevan tänä vuonna 600 miljoonaa euroa 250 miljoonan euron vaihteluvälillä.

Pitkän aikavälin näkymänsä Nokia aikoo julkistaa viimeistään pääomamarkkinapäivässään 18. maaliskuuta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?