Koronapelko iski: Helsingin pörssissä osakkeet rytisivät alas lähes 3 prosenttia - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Koronapelko iski: Helsingin pörssissä osakkeet rytisivät alas lähes 3 prosenttia

Osakekurssit alenivat tänään Helsingin pörssissä halvimmilleen sitten elokuun alun.

Sijoittajia huolestuttavat muun muassa Euroopassa määrätyt uudet rajoitustoimet.­

28.10. 19:04

Tuloksensa tänään julkaisseista yhtiöistä Alfa Lavalin ja Valmetin havittelema venttiiliyhtiö Neles laski ja Metso Outotec romahti, mutta Uponor ponkaisi ylös.

Koronapandemian uusi aalto ja hallitusten määräämät uudet tiukat rajoitukset ovat lisänneet sijoittajien huolia etenkin Euroopassa ja Yhdysvalloissa, mikä on painanut osakkeita roimasti.

Helsingissä yleisindeksi OMXH laski 2,8 prosenttia 9630,06 pisteeseen. Vaihdetuimpien osakkeiden OMXH 25 jäi 2,9 prosenttia miinukselle.

Eniten kauppaa käytiin Koneen osakkeella, joka laski 2,5 prosenttia. Vaihtokakkosen, huomisen tulosyhtiön Nokian osakkeen kurssi laski 3,2 prosenttia 3,45 euroon.

Venttiilivalmistaja Neleksen osakkeella tehtiin ennen pörssin avautumista suuria kauppoja ja Neles päätyi kolmanneksi vaihdetuimmaksi. Osake laski 1,3 prosenttia 11,37 euroon eli Alfa Lavalin tarjoushinnan alle.

Ruotsalaisen Alfa Lavalin jatkettu 11,50 euron käteistarjous Neleksen osakkeista päättyy ylihuomenna. Neles ilmoittikin, että Alfa Lavalin omistus oli noussut 8,46 prosenttiin. Neleksen tulos ja tilaukset laskivat heinä-syyskuussa selvästi eikä yhtiö ei antanut ohjeistusta. Neleksen suurin omistaja Valmet on ehdottanut Neleksen ja Valmetin yhdistymistä, mutta ei ole julkistanut vielä tarjouksensa tarkkoja ehtoja. Valmetin osake luisui 0,6 prosenttia.

Konepajakonserni Metso Outotecin tulos ja tilaukset laskivat ja jäivät markkinaodotuksista. Yhtiö julkisti myös uuden strategiansa, johon kuuluu kierrätysliiketoiminnan myynti. Osake halpeni 10,1 prosenttia.

Talotekniikkayhtiö Uponorin osake kulki vastavirtaan ja ponnahti 9,9 prosenttia. Uponorin tulos nousi yllättäen ja yhtiö odottaa koko vuodelta vertailukelpoisen tuloksen nousua.

Myös muualla Euroopassa osakkeet halpenivat. Laaja viiteindeksi Stoxx 600 oli illansuussa pakittanut 3,0 prosenttia 342 pisteeseen. Vastaavissa lukemissa se liikkui viimeksi toukokuussa. Yhdysvalloissa osakekauppa eteni niin ikään selvästi laskevin kurssein.

Frankfurtin pörssin DAX-indeksi päätyi 4,2 prosentin alamäkeen. Lontoon pörssin FTSE 100 -indeksi painui 2,8 prosenttia ja Pariisin pörssin CAC 40 -indeksi 3,5 prosenttia.

Myös raakaöljyn hinta laski selvästi, kun markkinoilla heräsi huoli, että entistä tiukemmat koronarajoitukset kutistavat kysyntää. Keskeisten viitelaatujen hinnoista suli 5–6 prosenttia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?