Björn Wahlroosin veikkaus: tästä syystä markkinoilla nyt rytisee - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Björn Wahlroosin veikkaus: tästä syystä markkinoilla nyt rytisee

Hankenissa varainhallinnan kurssia vetävä Björn Walhroos arvelee, että pörssilasku johtuu Yhdysvaltojen senaatin vaalista.

Björn Wahlroosin mukaan sijoittamisen perusopit ovat säilyneet pandemiasta, vaaleista ja talousromahduksista huolimatta.­

28.10. 16:50

Liikemaailman moniottelija Björn Wahlroos on palannut juurilleen opettajaksi. Muun muassa metsäyhtiö UPM:n ja finanssikonserni Sammon hallituksien puheenjohtaja on mukana vetämässä Svenska handelhögskolanin eli Hankenin järjestämää varainhallinnan avointa verkkokurssia.

Principles of Wealth Management -niminen alkeiskurssi on tarkoitettu periaatteessa kaikille varainhallinnasta ja sijoittamisesta kiinnostuneille.

– Olemme yrittäneet järjestää alkeistason kurssin rahoituksesta ja vauraudenhallinnasta, jota laaja joukko ihmisiä voi pitää kiinnostavana, Wahlroos kertoo Hankenin järjestämässä tiedotustilaisuudessa.

– Yritämme täällä kertoa siitä, miten varoja voi hoitaa pitkäjänteisesti ja vastuullisesti. Äkkirikastuminen pitää hoitaa jollain toisella tavalla.

Tämän viikon alussa avattuun kurssin on rekisteröitynyt jo yli 3400 kiinnostunutta 19 eri maasta. Kurssi koostuu muun muassa verkossa luettavista kappaleista sekä Walhroosin haastattelun muodossa pitämistä luentovideoista.

Sijoitusvinkkien sijasta kurssissa käydään läpi muun muassa eri varallisuusluokkia sekä niihin sijoittamisen hyviä ja huonoja puolia. Seitsemälle viikolle jaetussa kurssissa käydään läpi myös alan ajankohtaisia näkymiä.

Viime päivien laskevat pörssikurssit heijastelevat Wahlroosin mukaan Yhdysvalloissa ensi viikolla käytäviä vaaleja. Presidentin vaali ei kuitenkaan hänen mukaansa välttämättä ole sijoittajalle se tärkein tulos.

– Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että sijoittajan kannalta senaatin vaali on luultavasti tärkeämpi kuin presidentinvaali, ja voi olla, että se voi tuottaa tuon negatiivisen kurssireaktion tuolla markkinoilla.

– Mikäli senaatti pysyy republikaanisena, niin tuntuu epätodennäköiseltä, että Yhdysvalloissa tulisi seuraavan neljän vuoden kuluessa erityisen merkittäviä veronkorotuksia tai markkinoille talouspoliittisia linjauksia.

Donald Trumpin veronkevennykset ovat Wahlroosin mukaan toki miellyttäneet markkinoita, kun taas demokraattien kilpaileva ehdokas Joe Biden on muun muassa uhkaillut korottaa suurituloisten veroja.

Wahlroosin mukaan osa perinteisesti demokraattien keskusta-oikeistoa edustavan Bidenin tavallista vasemmalle linjaavien puheiden tarkoituksena on kuitenkin osaltaan pitää puolue yhtenäisenä ja saada puolueen vasen siipi myös vaaliuurnille.

– Uskoisin, että tämän myös markkinat ymmärtävät, enkä sen takia olisi niin huolissani siitä, miten presidentinvaaleissa käy, Wahlroos sanoo.

Pandemiasta ja talouden kriiseistä huolimatta tietyt sijoittamisen perusasiat ovat Wahlroosin mukaan säilyneet samana. Esimerkiksi osakesalkkua kootessa on tietenkin hyvä ottaa huomioon, että ilmailu- ja matkailualat ovat kärsineet pandemiasta eniten, kun taas esimerkiksi verkkokauppa ja pakkaustarvikkeiden valmistajat ovat jopa hyötyneet.

– Pandemia pitää siis pitää mielessä, kun valitsee sijoituskohteita, Wahlroos neuvoo.

– Negatiiviset korot ovat silti suurempi ongelma, sillä ne ovat sillä ne ovat lähes eliminoineet kokonaisen omaisuusluokan, millä tarkoitan klassisia riskittömiä valtionobligaatioita, jotka ovat kiinnostavia sijoituskohteita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?