Markkinoille iski taas levottomuus –”pelkokerroin” korkeimmilleen kuukausiin - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Markkinoille iski taas levottomuus –”pelkokerroin” korkeimmilleen kuukausiin

Pelko pandemian pahenemisesta ja lähestyvät Yhdysvaltojen presidentinvaalit lietsovat epävarmuutta markkinoille.

Espanjaan julistettiin sunnuntaina taas poikkeustila. Rajoituksia on kiristetty viime päivinä myös muualla.­

28.10. 15:33 | Päivitetty 28.10. 16:58

Koronapandemian yltyminen uudelleen on säikäyttänyt sijoittajat ympäri maailmaa. Euro halpenee dollaria vastaan, korot heiluvat ja osakkeet vajoavat.

Epävarmuutta aiheuttavat paitsi koronavirus, myös ensi tiistaina järjestettävät Yhdysvaltain presidentinvaalit ja maan elvytyspakettia koskevan päätöksenteon jumiutuminen.

Markkinoilla arvioidaan, että pandemian äityminen uudelleen on silti uhista suurin. Sijoittajat pelkäävät, että uudet taudin hillitsemiseksi asetettavat rajoitukset jarruttavat talouden elpymistä.

Osakekurssit lähtivät selvään laskuun New Yorkissa pörssien avauduttua. Euroopassa kurssit ovat olleet laskussa koko päivän ja osakeindeksit liikkuvat jo matalimmillaan viiteen kuukauteen.

New Yorkissa suurten yhtiöiden Dow Jones -indeksi oli alkuillasta Suomen aikaa vajonnut 2,8 prosenttia. Laajempi S&P 500 oli painunut 2,9 prosenttia. Eurooppalaisosakkeiden kursseja kuvaava Stoxx 600 oli samaan sekin 2,9 prosenttia miinuksella.

Euroopan keskeisimpien pörssien indekseistä Lontoon FTSE 100 oli sukeltanut 3,1 prosenttia ja Frankfurtin Dax 4,3 prosenttia. Pariiisin CAC 40 oli painunut 3,9 prosenttia.

Koronapandemian uusi aalto ja hallitusten sen vuoksi määräämät uudet rajoitukset ovat lisänneet sijoittajien huolta talouden tilasta etenkin Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Esimerkiksi Euroopassa Saksan liittokansleri Angela Merkel ehdotti baarien ja ravintoloiden sulkemista kuukaudeksi viruksen leviämisen hillitsemiseksi, mikä hermostutti markkinoita entisestään.

– Osakkeet ovat todella riippuvaisia siitä, että ihmiset palaavat päivittäisiin tapoihinsa, Schrodersin sijoitusstrategi Bill Callahan sanoo uutistoimisto Bloombergille.

Yhdysvalloissa yhä suurempi joukko koronaviruksen sairastuttamia on joutunut sairaalahoitoon. Epävarmuutta lietsovat myös ensi tiistaina järjestettävät Yhdysvaltain presidentinvaalit ja mahdolliset vaalituloksen tulkintaan liittyvät sotkut sekä maan elvytyspakettia koskevan päätöksenteon jumiutuminen.

Pelkokertoimeksi kutsuttu VIX-indeksi, joka mittaa Yhdysvaltojen osakkeiden volatiliteettia, on noussut korkeimmilleen kesäkuun jälkeen.

Yhteisvaluutta euro on tänään heikentynyt kolmatta päivää peräkkäin ja on lähestymässä suurinta yhtäjaksoista notkahdustaan yli kuukauteen. Muutamassa päivässä euro on heikentynyt suhteessa dollariin 0,9 prosenttia.

Euroopan keskuspankilla on tällä viikolla korkokokous ja sijoittajat odottavat tilanteen näkyvän sen huomisissa lausunnoissa.

Japanin jeni on puolestaan vahvistunut sekä euroa että dollaria vastaan ja sen dollarikurssi on liikkunut korkeimmillaan viiteen viikkoon.

Korkomarkkinoilla Yhdysvaltain ja Saksan valtionlainojen korot ovat laskeneet. Sen sijaan Italian ja Kreikan joukkovelkakirjalainojen korot ovat nousseet.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?