UPM:n tulos heikkeni selvästi - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

UPM:n tulos heikkeni selvästi

UPM:n liikevaihto laski lähes viidenneksen. Yhtiön mukaan se johtui paino- ja kirjoituspaperitoimitusten sekä sellun ja paperin hintojen laskusta.

Tukkien purkamista UPM:n Kymin sellu- ja paperitehtaalla Kouvolassa toukokuussa 2018.­

27.10. 10:16 | Päivitetty 27.10. 10:50

Metsäyhtiö UPM:n vertailukelpoinen tulos oli tilivuoden kolmannella neljänneksellä selvässä, mutta markkinaodotuksia loivemmassa laskussa.

Vertailukelpoinen liiketulos ylsi heinä–syyskuussa 215 miljoonaan euroon, kun se vuotta aikaisemmin oli 342 miljoonaa euroa. Voittomarginaali laski 13,7 prosentista 10,6 prosenttiin.

Analyytikot olivat ennustepalvelu Infront Datan keräämässä ennusteessa ennakoineet 199 miljoonan euron liiketulosta (mediaani).

UPM:n tulos ennen veroja laski 319 miljoonasta eurosta 109 miljoonaan euroon ennakoidun 177 miljoonan euron sijaan. Osakekohtainen tulos heikkeni 0,46 eurosta 0,15 euroon, kun markkinaodotus oli 0,26 euroa.

Liikevaihtoa kertyi kolmannella neljänneksellä 2028 miljoonaa euroa viime vuoden 2493 miljoonan euron sijaan.

Yhtiön mukaan liikevaihdon lähes viidenneksen lasku johtui paino- ja kirjoituspaperitoimitusten sekä sellun ja paperin hintojen laskusta.

UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen pitää heinä–syyskuun kehitystä tyydyttävänä.

– Heikoista paperimarkkinoista ja sellun matalista hinnoista huolimatta yhtiön kannattavuus parani hieman edellisestä neljänneksestä, rahavirta vankistui ja liikevoittomarginaali pysyi yli 10 prosentissa, Pesonen sanoo tiedotteessa.

Viime vuoteen verrattuna myyntihinnat laskivat heinä–syyskuussa kaikilla liiketoiminta-alueilla, ja graafisten paperien toimitukset supistuivat 21 prosenttia.

Vertailukelpoinen liikevoitto laski 37 prosenttia 215 miljoonaan euroon. Pesosen mukaan yksiköistä UPM Raflatac, UPM Specialty Papers ja UPM Energy tekivät kuitenkin edelleen hyvää tulosta.

UPM on kertonut laajasta tehostamisesta. Eri toimenpiteet, kuten Kaipolan sulkeminen tuovat vuositasolla noin 130 miljoonan euron kustannussäästöt.

– Toteutuneet ja julkistetut toimet ovat valitettavia monille UPM:läisille, mutta ne ovat välttämättömiä lyhyen aikavälin tuloksentekokyvyn ja pitkän aikavälin kilpailukyvyn kannalta.

Painopaperit saivat iskua

Pesosen mukaan graafisten paperien eli UPM Communications Papersin tuotteiden kysyntä on kärsinyt eniten pandemiaan liittyvistä toimista.

– Paperien kysyntä toipui odotetusti hieman sulkutoimien sävyttämästä Q2:sta mutta oli edelleen matalalla tasolla. Markkinahinnat laskivat 5 prosenttia. Käynnissä olevien kustannussäästö- ja tehokkuustoimien ansiosta liiketoiminta-alueen liikevoitto palasi takaisin plussalle.

UPM Raflatac ja UPM Specialty Papers hyötyivät keväällä etenkin kulutustavara- ja verkkokauppatuotteiden poikkeuksellisen hyvästä kysynnästä.

– Kolmannella neljänneksellä markkinat normalisoituivat jossain määrin, mutta liiketoiminta-alueet tekivät edelleen hyvää tulosta, Pesonen sanoo.

UPM Biorefiningin tuotanto ja toimitukset olivat hänen mukaansa vahvoja. UPM Biofuels teki myös uuden tuotantoennätyksen.

– Sellun hinnat olivat kuitenkin edelleen varsin matalalla tasolla, mikä vaikuttaa liiketoiminta-alueen kannattavuuteen.

UPM Plywoodin kuusivanerimarkkinat olivat Pesosen mukaan hyvät sekä kysynnältään että hinnoiltaan. Koivuvanerin markkinat sen sijaan olivat edelleen erittäin kilpaillut. UPM Energy teki edelleen hyvää tulosta.

– Vesitilanteen normalisoituessa ja markkinahintojen noustessa UPM Energy optimoi menestyksekkäästi tuotantoa voimakkaasti vaihtelevilla markkinoilla, Pesonen sanoo.

UPM:n ulkomaiset kasvuhankkeet Uruguayssa ja Saksassa edistyvät Pesosen mukaan hyvin ja aikataulussa.

Epävarmuus jatkuu yhä

UPM:n tiedotteen mukaan viruspandemia, rajoitustoimet ja taloudellinen taantuma aiheuttavat edelleen suurta epävarmuutta toisella vuosipuoliskolla.

Virussulkutoimet ovat vähentäneet selvästi paino- ja kirjoituspaperien kysyntää. Toisaalta sulkutoimet tukivat tammi–kesäkuussa tarramateriaalien ja erikoispaperien vahvaa kysyntää.

Heinä–syyskuussa nämä kysyntävaikutukset tasaantuivat jossain määrin. Näkymät ovat kuitenkin edelleen epävarmat. Yhtiön useimpien tuotteiden kysyntään vaikuttaa myös talouden toipumisen muoto ja tahti.

Loka–joulukuulle ajoittuu selvästi enemmän huoltotoimia kuin vuoden edellisille neljänneksille, koska kahden sellutehtaan huoltoseisokit siirrettiin huhti–kesäkuulta loka–joulukuulle.

UPM aikoo jatkaa toimenpiteitä kiinteiden ja muuttuvien kustannusten laskemiseksi. Heinä–syyskuussa kiinteät kustannukset laskivat 40 miljoonaa euroa.

Konsernin vertailukelpoisen liikevoiton odotetaan jäävän tänä vuonna selvästi alhaisemmaksi kuin viime vuonna.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?