Kommentti: Finnairin potkut ovat vasta alkusoittoa – kohta rytisee ja lujaa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kommentti: Finnairin potkut ovat vasta alkusoittoa – kohta rytisee ja lujaa

Tänä syksynä on nähty isoja yt-uutisia Jämsästä, Naantalista ja Vantaalta. Valitettavasti talvi ei näytä yhtään kirkkaammalta, Taloussanomien tuottaja Katja Okkonen kirjoittaa.

Finnair ilmoitti irtisanovansa noin 600 ihmistä Suomessa yt-neuvottelujen päätteeksi.­

20.10.2020 18:15

Tähän syksyyn on mahtunut ikäviä yt-uutisia ympäri Suomen: UPM:n Kaipolan tehtaan lakkautus Jämsässä, Nesteen Naantalin jalostamon sulkemisaikeet sekä Finnairin isot väenvähennykset.

Pienille Jämsälle ja Naantalille ison työllistäjän menetys on toki iso järkytys ja suuri inhimillinen tragedia. Hallituksen edustajat lähtivätkin käymään molemmilla paikkakunnilla luvatakseen tukea hankalassa tilanteessa.

Finnair ilmoitti tänään irtisanovansa noin 600 ihmistä Suomessa yt-neuvottelujen päätteeksi.

Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen ehti jo vaatia hallituksen huomiota myös Vantaalle:

– Vantaalla ovat menossa Suomen suurimmat yt:t, mutta valtiota ei näytä kiinnostavan. Tilanne on vakava! Vantaa tarvitsee tukea, ja nyt valtion on tultava apuun, Viljanen sanoi tiedotustilaisuudessa tänään.

Viljanen huomautti, että lentoliikenteen hiipuminen koronapandemian takia tarkoittaa paljon Finnairia laajempia vaikutuksia alueelle. Lentoaseman ympärillä olevasta Aviapoliksen yritys- ja logistiikkapalveluista voi Viljasen mukaan hävitä koronakriisin takia jopa 10 000 työpaikkaa.

Voi olla, että myös Vantaa saa hallituksen huomion. Ja hyvä niin.

Tämä kaikki on kuitenkin todennäköisesti vasta alkusoittoa syksyn ja talven murheellisille uutisille.

Ne eivät ole välttämättä Kaipolan, Naantalin tai Finnairin kaltaisia yksittäisiä, näkyviä ”yt-pommeja”:

Ne voivat olla pienten huskysafarifirmojen, ravintoloiden, hotellien, yökerhojen, joogastudioiden ja kuntosalien konkursseja. Niistä ei synny isoja otsikoita, niistä jokaisen luo ei hallitus lähde eikä voisikaan lähteä näkyvää tukeaan antamaan.

Mutta jokaisessa niissä on joku töissä: yrittäjä ja ehkä muutamia työntekijöitä. Jokaisen yrityksen vaikeudet ovat iso tragedia jollekin. Myös heidän tukemisensa on tärkeää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?