Stora Enson tulos laski reippaasti – selvisi silti odotuksia paremmin - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Stora Enson tulos laski reippaasti – selvisi silti odotuksia paremmin

Metsäyhtiö Stora Enson kolmannen vuosineljänneksen tulos ylitti analyytikoiden ennusteet.

20.10. 8:46 | Päivitetty 20.10. 16:08

Metsäyhtiö Stora Enson toimitusjohtaja Annica Bresky on tyytyväinen yhtiön kolmannen neljänneksen tulokseen ja kuvaa sitä vakaaksi.

Bresky huomauttaa osavuosikatsauksessa, että markkinat ovat olleet ennennäkemättömän epävarmat ja epävakaat kaikkialla maailmassa.

Stora Enson operatiivinen liiketulos painui heinä–syyskuussa 175 miljoonaan euroon vuotta aiemmasta 245 miljoonasta eurosta. Tulos oli ennakoitua parempi. Analyytikot odottivat 141 miljoonan euron operatiivista liiketulosta ennustepalvelu Infront Datan keräämässä ennusteessa (mediaani).

Liikevaihto laski 2079 miljoonaan euroon 2402 miljoonasta eurosta. Odotus oli 2124 miljoonaa euroa.

Kannattavuutta kuvaava operatiivisen liiketuloksen suhde liikevaihtoon laski 8,4 prosenttiin 10,2 prosentista.

Pandemia heikensi edelleen eniten Paper-divisioonan tulosta. Bresky huomauttaa, että operatiivinen liiketulos ilman sitä pysyi ennallaan Packaging Materials-, Wood Products- ja Forest-divisioonien vahvan tuloksen ansiosta.

Ilman Paper-divisioonaa operatiivinen liiketulosprosentti kasvoi Breskyn mukaan 11,8 prosenttiin. Divisioona mukaan luettuna se laski 8,4 prosenttiin 10,2 prosentista.

Myös Biomaterialsin markkinatilanne on alhaisten hintojen vuoksi haastava.

Stora Enson tulos ennen veroja oli 115 miljoonaa euroa eli sama kuin viime vuonna vastaavaan aikaan, kun analyytikot odottivat 85 miljoonan euron tulosta ennen veroja.

Vertailukelpoinen tulos ennen veroja ja ilman käyvän arvon muutoksia laski lähes neljänneksen ja oli 144 miljoonaa euroa vuodentakaisen 191 miljoonan euron jälkeen.

Osakekohtainen tulos kasvoi 0,11 euroon 0,09 eurosta. Analyytikot ennakoivat sen pysyneen 0,09 eurossa. Vertailukelpoinen tulos ilman käyvän arvon muutoksia oli 0,14 euroa osaketta kohti, kun vastaava luku vuotta aiemmin oli 0,18 euroa.

Stora Enson mukaan koronapandemian vuoksi konsernin tuotteiden markkinaolot vaihtelevat eikä yhtiö nytkään julkaise näkymiään.

– Olen tyytyväinen siihen, että likviditeettimme on varmistettu ja kannattavuuden turvaamisohjelmamme etenee nopeasti. Olemme tunnistaneet myös muita säästökohteita ja kasvattaneet säästötavoitetta edelleen 400 miljoonaan euroon. Bresky sanoo.

Kolmannella neljänneksellä yhtiö sai merkittävimmät huoltoseisokkinsa hoidetuksi. Loppuvuonna seisokit järjestetään vielä seitsemällä tehtaalla.

Paperintuotanto Oulun tehtaalla on päättynyt. Tehdas muutetaan päällystettyä hienopaperia valmistavasta aaltopahvin pintamateriaalia kraftlaineria valmistavaksi tehtaaksi tämän vuoden aikana. Pakkaustuotannon odotetaan alkavan vuodenvaihteessa.

Muuntaminen heikentää Packaging Materialsin operatiivista liiketulosta viimeisellä neljänneksellä 30–40 miljoonaa euroa. Paper-yksikön loka–joulukuun operatiivista liiketulosta muutos laskee yhtiön mukaan arviolta 5–10 miljoonalla eurolla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?