Helsinkiin avattiin hotelli, josta voi ostaa huoneen omaksi - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Helsinkiin avattiin hotelli, josta voi ostaa huoneen omaksi

Valo Hotel & Workin perustajajäsenet kertovat, että konsepti on maailmassa ensimmäinen laatuaan.

Ekologisuuteen pyrkivän hotellin rakentamisessa on hyödynnetty mahdollisimman ympäristöystävällisiä materiaaleja ja allasosastoa lämmitetään maalämmöllä, liiketoimintajohtaja Andreas Lindqvist kertoo.­

20.10. 7:17

Syyskuun alussa Helsingin Ruskeasuolla avasi ovensa seitsenkerroksinen rakennus, joka vaikuttaa päällepäin tavalliselta hotellilta.

20 000-neliöisessä betonirakennuksessa on 422 huonetta. Joidenkin huoneiden seinäsänky ponnahtaa kuitenkin aamun sarastaessa takaisin syvennykseen, ja pohjasta tempaistaan esiin taittuva toimistopöytä.

– Toimistotiloista kiinnostunut voi vuokrata itselleen tai yritykselleen sopivan kuukausijäsenyyden, hotellia operoivan SSA Hotelsin liiketoimintajohtaja Andreas Lindqvist kertoo Taloussanomille.

Esimerkiksi 400 euron täysjäsenyydestä maksavat asiakkaat pääsevät hyödyntämään oman työhuoneen lisäksi hotellin yhteistiloja, kuten kylpyläosastoa. Nyt jäseniä on satakunta.

Hotellissa on 20 000 neliötä ja 422 huonetta.­

Valo Hotel & Workin erikoisuuksiin kuuluu asiakkaille kokonaan omaan omistukseen kaupiteltavat huoneet. Omistajat voivat joko pitää huoneen itsellään tai vuokrata niitä operaattorin kautta eteenpäin. Lindqvistin mukaan huoneista on ostettu tähän mennessä 320. Omistajia on runsaat kaksisataa.

– Jos omistaja haluaa vuokrata huonetta, vastaa siitä aina operaattori, ja se on tässä käytössä jatkuvasti. Tietysti omistaja on samalla oikeutettu aika hyviin alennuksiin tarvitessaan esimerkiksi satunnaista yöpaikkaa.

Valopiha hotellin toisessa kerroksessa.­

Omistushuoneiden yhtiövastike pyörii 150–170 euron hujakoilla. Halvimmillaan hotellista voi ostaa 12,5-neliöisen huoneen 180 000 eurolla. Huoneista on mahdollisuus ostaa myös osaomistajuus, joiden määrä kaupoista kattaa Lindqvistin mukaan noin 10 prosenttia.

Vaikka sekä hotelli- että toimistotiloja vuokraavia kiinteistöjä on Euroopassa jonkin verran, on samojen huoneiden valjastaminen molempiin tarkoituksiin hotellin perustajajäseniin kuuluvan Tommi Saaren mukaan kotimaista ajatustyötä.

Saari kertoo idean syntyneen vähitellen, kun hän ravasi Liminkaan muutettuaan kolme päivää viikossa työmatkoilla Helsingissä.

– Minusta tuli hotellien suurkuluttaja. Olin usein illalla viimeisenä toimistolla, ja siirryin toiselle puolelle Scandic Hotelliin nukkumaan. Jossain kohdassa aloin miettiä, että onhan tämä vähän hullua jättää isot toimistotilat tähän ja tulla heti aamulla takaisin.

Samoihin aikoihin maailman toimistokulttuurissa elettiin teknologista läpimurtoa. Projekteja hoidettiin yhä enemmän pilvipalvelujen avulla.

Pitkän uran kiinteistöalalla tehnyt Saari pani merkille, ettei kiinteistöillä tarvinnut olla enää vain yhtä käyttötarkoitusta.

– Eli ihan pienestä ideasta lähti iso asia liikkeelle, liiketoimintajohtaja Lindqvist toteaa.

Valo Hotel & Workin hotellioperoinnista vastaavan SSA Hotelsin liiketoimintajohtaja kertoo koronan vaikeuttaneen hotellialan liiketoimintaa yleisellä tasolla, mutta samanaikaisesti nostaneen väliaikaisesti vuokrattavien toimistotilojen kysyntää.­

Lindqvistin mukaan hankkeen taustalla vaikuttivat myös ekologiset syyt. Hän huomauttaa, että kiinteistöt aiheuttavat noin 40 prosenttia maailman päästöistä.

– Kun siihen lisää, että toimistorakennukset ovat käytössä keskimäärin 5–10 prosenttia vuorokaudesta, niiden toimiminen myös yöpaikkoina on melkoinen ekoteko.

Osana ympäristötalkoita Lindqvist kertoo yrityksen suosineen hotellin rakentamisessa mahdollisimman ympäristöystävällisiä materiaaleja ja lämmittävän allasosastoaan maalämmöllä.

Hotellin liiketoiminta on lähtenyt käyntiin olosuhteet huomioon ottaen lupaavasti. Lindqvistin mukaan henkilöstöön kuuluu runsaat 50 työntekijää, ja myyntikäyrät ovat nousseet lokakuussa syyskuun lukemista. Yritys pyrkii tulevaisuudessa myös laajentamaan toimintaansa.

– Toki tämä korona sai aikaan sen, että ajankohdat katsotaan vähän uusiksi.

Hotellin täysjäsenet pääsevät 400 euron kuukausivuokraa vastaan nauttimaan kattoterassilla sijaitsevasta sauna- ja allasosastosta.­

Hotellin asiakaskohderyhmään kuuluvat Lindqvistin mukaan liikematkaajat, joiden osuus yöpyjien ja vuokralaisten joukossa on kuitenkin pudonnut Euroopassa pahenevan koronatilanteen vuoksi. Tilannetta eivät auta rajoitusten vuoksi huvenneet kokous- ja tapahtumavaraukset.

– Ymmärrettäviähän nämä rajoitukset tietysti ovat, ja niiden kanssa eletään. Suhtaudumme tulevaisuuteen kuitenkin positiivisesti, ja kotimainen vapaa-ajan matkustajien määrä on ollut merkittävä osa majoitusliikevaihdosta.

Toisaalta Lindqvist uskoo koronan myötä mullistuneen työkulttuurin paisuttavan vuokrattavien toimistohuoneiden kysyntää.

– Monet toimijat ovat joutuneet miettimään, miksi he maksavat tyhjistä tiloista. Meillä he voivat maksaa tarpeen mukaan, eikä kustannuksia tule ylimääräisistä neliöistä.

Seinäsängyn pohjasta asiakkaat saavat halutessaan taittaa toimistopöydän keskittyäkseen työntekoon.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?