Tiia, 35, innostui naisten karttamasta alasta – ei olisi vielä 5 vuotta sitten voinut kuvitellakaan - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tiia, 35, innostui naisten karttamasta alasta – ei olisi vielä 5 vuotta sitten voinut kuvitellakaan

”Teknologia-ala ja siihen liittyvät opinnot ovat olleet positiivinen yllätys”, Tiia Juntunen sanoo.

Tiia Juntunen vaihtoi kaupan alan työt teknologiaan muutama vuosi sitten.

17.10.2020 18:22

Mobiili- ja websovelluksia tekevän oululaisen Tecinspiren markkinointipäällikkö Tiia Juntunen paiskii etätöitä kotonaan Muhoksella. Hän suunnittelee käyttöliittymiä ja huolehtii myös pienen yrityksen markkinoinnista.

35-vuotias Juntunen vaihtoi kaupan alan työt teknologiaan muutama vuosi sitten. Aivan erilaisiin tehtäviin siirtyminen oli yllättävän kivutonta.

– En tiennyt teknologia-alasta aikaisemmin mitään. Minua kiinnostivat asiakastyön lisäksi tietojenkäsittelyopinnot monimuotona. Aiempaa harrastuspohjaa tai osaamista ei ollut. Päätin kuitenkin hakea ja pääsin. Olen tykännyt alasta valtavasti. Teknologia-ala ja siihen liittyvät opinnot ovat olleet positiivinen yllätys, hän sanoo.

Juntunen suoritti kaksoistutkinnon peruskoulun jälkeen. Hän luki ylioppilaaksi ja opiskeli samalla audiovisuaalista viestintää. Hän on myös merkonomi. Kauppatieteet olivat tähtäimessä, mutta ylioppilastodistus ja varsinkin matematiikan huono arvosana saivat nuoren naisen hakeutumaan korkeakoulun sijaan muualle.

– Nyt kun jälkeenpäin miettii, niin harmittaa. Ei ole oikein, että jos olet jonkin koulun käynyt huonosti, niin kaikki ovet ovat kiinni. Niin ei pitäisi olla. Onneksi nyt olen paremmin tietoinen vaihtoehdoista. Osaamisnäyttö esimerkiksi koodaamisesta ei vaadi mitään tutkintoa. Koulumenestys ei ole aina tärkeintä, hän on huomannut.

Tiia Juntunen löysi mieleisen työpaikan teknologia-alalta 15 vuoden kaupallisen työn jälkeen.

Juntunen innostui hakemaan tietojenkäsittelyn tradenomiopintoihin kolme vuotta sitten. Opinnot edistyivät hyvään tahtiin, ja saman tien aukeni työpaikka oululaisyrityksessä. Nyt hän jatkaa opintojaan tietojenkäsittelytieteen maisterivaiheessa.

Teknologiateollisuus ry:n mukaan vain alle 14 prosenttia teknologiateollisuuden työntekijöistä on naisia. Juntunen kannustaa tyttöjä ja naisia harkitsemaan vakavasti teknologia-alaa.

– Tämä on monipuolinen ala ja tarvitaan monenlaisia osaajia. Alalta löytyy jokaiselle mieleistä tekemistä omiin vahvuuksiin liittyen. Viisi vuotta sitten en olisi voinut kuvitellakaan, että joskus opiskelen maisterivaihetta tietojenkäsittelystä.

Teknologiasta innostunut Tiia on työpaikkansa kautta mukana Sinä osaat! Tytöt ja teknologia -hankkeessa sekä Mothers in Business- verkostossa.

Tytöt ja teknologia -hanke tuo tekniikan aloja tutuksi tytöille, ja sitä kautta vahvistetaan heidän luottamusta omaan osaamiseensa. Tyttöjä innostetaan hakeutumaan opiskelemaan teknologian alalle.

– Olen saanut vastuuta omasta tekemisestä paljon ja työ on vapaata. Työaikaa ei ole säädelty, voin tehdä työtä silloin, kun itselleni sopii. Se on alalla arkipäivää, mikä oli mukava yllätys. Pääsen vaikuttamaan omaan työhön todella paljon, Juntunen listaa teknologia-alan työn hyviä puolia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?