Euroopan lentoturvallisuusvirasto: Boeingin 737 Max -kone on nyt turvallinen - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Euroopan lentoturvallisuusvirasto: Boeingin 737 Max -kone on nyt turvallinen

Boeingin lentokiellossa ollut 737 Max -kone on päivitysten jälkeen tarpeeksi turvallinen palatakseen liikennöintiin vuoden loppuun mennessä, EASA kertoo.

16.10. 11:58

Euroopan lentoturvallisuusvirasto EASA on päättänyt, että Boeingin lentokiellossa ollut 737 Max -kone on päivitysten jälkeen tarpeeksi turvallinen palatakseen liikennöintiin vuoden loppuun mennessä.

EASA:n pääjohtajan Patrick Kyn mukaan virasto toteuttaa syyskuisten koelentojen jälkeen viimeisiä asiakirjojen tarkistuksia. Samalla virasto suunnittelee julkaisevansa ensi kuussa alustavan lentokelpoisuusmääräyksen.

Koneista puuttuu tällä erää vielä viraston vaatima niin kutsuttu ohjelmistopohjainen synteettinen sensori, joka voi korvata fyysisten kohtauskulmasensorien tehtäviä niiden hajotessa. Kyseiset sensorit olivat hajonneet molemmissa 737 Max -mallin turmakoneissa, jotka alun perin lentokieltoon johtivat.

– Analyysimme näyttää, että kone on turvallinen ja turvallisuustaso on meille tarpeeksi korkea. Keskustelimme Boeingin kanssa siitä, että kolmas sensori voisi nostaa turvallisuustasoa entisestään, Ky sanoo uutistoimisto Bloombergille.

Sensorin on määrä valmistua 20–24 kuukauden päästä ja sitä suunnitellaan uuteen Boeingin Max 10 -malliin. Valmistuessaan sensori sisällytetään myös vanhempiin konemalleihin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?