Ravintola-alan legendan huima ura: uuniperunoiden myynti torilla auttoi lamakuopan yli - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ravintola-alan legendan huima ura: uuniperunoiden myynti torilla auttoi lamakuopan yli

Aurinkorannikolle muuttanut Ragni Rissanen, 89, muistelee uraansa ravintola-alalla ja tuntee suurta kiitollisuutta, vaikka ei päässyt rikastumaan.

Ravintoloitsijalegenda Ragni Rissanen nauttii nykyään eläkepäivistä Aurinkorannikolla.

17.10.2020 7:06

Pääkaupungin viime vuoden puhutuimpia ravintola-alan yrityskauppoja oli Helsingin ravintolaklassikoihin kuuluvan, Ragni Rissasen, 89, vuonna 1962 perustaman Rivolin ja sen kylkeen 1971 avatun Rivoletton myynti.

Ravintoloiden uusi yrittäjä, Ysi-baaristaan tuttu Niklas Engblom aloitti joulukuun alussa.

Myös Bellevue, joka on ollut Rivoli Restaurantsin omistuksessa vuodesta 1974 saakka, avautui uudessa omistuksessa viime vuoden lopulla.

Rissanen vastaa puhelimeen Espanjan Fuengirolasta, jonne ravintoloitsijalegenda muutti asumaan marraskuussa yrityskaupan jälkeen.

– Kun ikää on näin paljon, tuli raja tietysti vastaan. Mutta seuraan koko ajan, mitä alalla tapahtuu. Ja ei voi muuta kuin toivoa, että he, jotka jatkavat näitä yrityksiämme ja kaikki muutkin ravintolat, jaksaisivat ja pärjäisivät.

Rissasen mukaan hän ja muut osakkaina olleet perheenjäsenet eivät päässeet rikastumaan yrityskaupoilla.

Rissanen kertoo, että viime vuodet kutistuneesta kassavirrasta kärsineestä Rivolista ei jäänyt lähes 60 vuoden uurastuksen jälkeen sukanvarteen juuri mitään. Hän sanoo tulevansa toimeen eläkkeellä, joka riittää hyvin varsinkin Suomea edullisemmassa Espanjassa.

Päällimmäisenä on syvä kiitollisuus, kun Rissanen muistelee työuraansa.

– Minulla on ollut niin mahdottoman hyvä henkilökunta. Mikään ei ole koskaan yhden naisen show’ta. On ollut yhteen hiileen puhaltava porukka, hyvät esimiehet ja työntekijät. Heille olen ikuisesti kiitollinen.

Ravintoloitsijalegenda Ragni Rissanen nauttii nykyään eläkepäivistä Aurinkorannikolla.

Rivolista aika ajoi ohi, samalla kun ravintolatarjonta kasvoi huimasti Helsingissä.

Myös muilla klassikkoravintoloilla on ollut vaikeuksia löytää asiakkaita uuden tarjonnan keskellä. Rivolia pyörittäneellä jälkipolvella ei ollut myöskään alan koulutusta eikä samaa paloa kuin Rissasella aikanaan, hän kertoo.

– Täytyy myös sanoa, että yleensä tällaiset klassiset ravintolat vaativat jonkun keulakuvan, joka tunnetaan.

Nyt perheenjäsenet luovat omia urapolkujaan muilla aloilla, mistä Rissanen on pelkästään iloinen.

Rissanen on aikanaan omistanut lukuisia muita ravintoloita. Suurimmillaan Rissasen yrityksellä oli 1980-luvulla kahdeksan ravintolaa. 1980-luvulla Rissanen myi suurimman osan ravintoloista ja perusti Rivoli Jardin -hotelliketjun. Ensimmäinen Rivoli-hotelli avattiin Helsingissä ja 1990-luvulla myös Tampereella, Oulussa ja Kuopiossa.

Näistäkään ei Rissasen mukaan jäänyt juurikaan rahaa käteen.

– Minua aikanaan joskus moitittiin siitä, että lähdin tähän hotellibisnekseen. Sanoin, että on siinä ainakin se hyvä puoli, että vaikka minä lähden, hotellit jäävät.

Kaikki hotellit toimivat yhä eri ketjujen omistuksessa.

Bellevue ehti olla kiinni viime lokakuusta lähtien, ja edellinen omistajayhtiö teki sulkemisen jälkeen konkurssin. Ravintolakiinteistön omistava kiinalaissijoittaja Zhiming Pengin avasi ravintolan kuitenkin syyskuussa uudestaan.

Yli satavuotiasta kulttuurihistoriallisesti merkittävää ravintolaa pidetään yhtenä maailman pitkäikäisimmistä yhtäjaksoisesti toimineista klassisen venäläisen keittiön edustajista.

– Täytyy nyt vain toivoa, että siellä kaikki menee hyvin, Rissanen sanoo.

1990-luvun laman aikana Rissanen menetti omaisuutensa, ja joutui hakemaan yritysryppäänsä, jossa mukana oli Bellevuekin, konkurssiin. Tunnetun tarinan mukaan hänen kerrotaan pelastanen yrityksensä myymällä torilla uuniperunoita.

Rissanen huomauttaa, että tarinassa on ripaus urbaania legendaa.

– Muistaakseni olimme torilla nelisen vuotta, ja perunan täytteitä tilattiin Rivolista. Uuniperunayritys Ämmättäret kylläkin auttoi pahimpien vaikeuksien yli, mutta myöhemmin saatiin liiketoimintaa jatkettua sekä Ravintola Rivolin, Ravintola Bellevuen että Hotelli Rivoli Jardinin osalta perheen yhteispanostuksella.

Ragni Rissanen nauttii tyttärentyttärentyttären Alinan seurasta.

Elämä on nyt Aurinkorannikolla, jonne Rissasen tytär muutti jo 25 vuotta sitten.

Rissasen päivät kuluvat lukien. Tyttärentytär kantaa Suomesta isoäidille kirjoja kasseittain.

Kerran kahdessa viikossa Rissanen käy hänen kanssaan yhdessä syömässä. Mukana on kohta nelivuotias tyttärentyttärentytär.

– On niin hauska seurata tämän nuoren daamin kehitystä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?