Helsingin pörssissäkin laskua – taistelun kohteena oleva Neles nousussa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Helsingin pörssissäkin laskua – taistelun kohteena oleva Neles nousussa

Eurooppalaisissa pörsseissä on tänään ollut laskupäivä, niin myös Helsingissä.

15.10. 15:12

Osakkeet ovat laskeneet tänään Helsingin pörssissä. Neles on kallistunut ostokisan kiihtyessä, mutta sitä havitteleva Valmet ja Kaipolan-tehtaan sulkemisesta päättänyt UPM ovat halventuneet muun vaihtokärjen mukana.

Yhdysvalloissa kurssit alenivat eilen, kun maan elvytyspaketista sopiminen näyttää siirtyvän presidentinvaalien jälkeiseksi ajaksi. Myös Aasian keskeisissä pörsseissä osakkeet luisuivat ja alamäki on kiihtynyt Euroopassa. Iltapäivällä laaja eurooppalainen Stoxx 600 -indeksi oli 2,2 prosenttia miinuksella.

Yhdysvalloissakin kaupankäynnin ennakoidaan avautuvan laskuun.

Helsingissä yleisindeksi OMXH oli kello 14.30 aikoihin laskenut 1,3 prosenttia 10 281,49 pisteeseen. Vaihdetuimpia osakkeita seuraava OMXH25 oli painunut 1,4 prosenttia.

Ruotsalainen teollisuuskonserni Alfa Laval kertoi tänään madaltavansa venttiiliyhtiö Neleksestä tekemänsä ostotarjouksen hyväksyntäehtoja. Nyt sille riittää, että omistus ja osuus äänistä ylittävät 50 prosenttia. Alfa Laval pidentää myös tarjousaikaa hieman yli viikolla lokakuun lopulle asti.

Neleksen kurssi oli vahvistunut 3,2 prosenttia. Sen sijaan Neleksestä myös kilpailevan konepajayhtiö Valmetin osake oli laskenut 2,7 prosenttia.

Inderesin analyytikko Antti Viljakainen pitää todennäköisenä, että Valmet onnistui torpedoimaan Alfa Lavalin ensimmäisen tarjouksen. Kynnysehdon alentamisen jälkeen tarjouksen läpimeno on hänestä huomattavasti aiempaa todennäköisempää.

– Toisaalta jos Alfa Lavalilla olisi merkittävä osuus Neleksestä, niin se loisi Valmetillekin painetta tuoda konkreettinen ehdotus pöytään ja saada tähän tilanteeseen joku ratkaisu, Viljakainen sanoo uutistoimisto Startelille.

Metsäyhtiö UPM:n osake oli laskenut 1,7 prosenttia. Yhtiö kertoi, että yt-neuvottelujen päätteeksi Kaipolan tehdas suljetaan vaiheittain joulukuun puoliväliin mennessä. UPM arvioi saavuttavansa toimella 47 miljoonan euron vuositason säästöt.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?