Pessi-koirasta syntyi kiivas taistelu – toinen osapuoli saa 43 000 euron laskun

Saksanpaimenkoiranaaraasta nousi vuosien oikeusjuttu kahden kennelyrittäjän välillä.

Kiistan kohteena ollut Pessi on saksanpaimenkoira. Kuvan koira ei liity tapaukseen.

14.10.2020 18:50

Pessi-koiraa oli tarkoitus käyttää jalostukseen ja teettää pentueita. Ulkomailta oli katsottu jo sopiva uroskoira sulhaseksi.

Siitosmatkaa ei koskaan tullut, kun saksanpaimenkoiranaaraasta nousi vuosien oikeusjuttu kahden kennelyrittäjän välillä. Laihtunut ja yhden hampaansakin menettänyt Pessi ei kelvannut enää kasvattajansa mielestä jalostukseen.

Koira jäi lopulta kasvattajalleen ja oikeusjutun hävinnyt sai käteensä 43 000 euron laskun.

Riita käynnistyi kennelinpitäjien välillä laaditusta sijoitussopimuksesta.

Sopimusehdon mukaan Pessin omistusoikeus jää määräajaksi kasvattajalleen. Omistus siirtyisi vastaanottajalle viimeistään, kun koira saa yhden pentueen tai täyttää neljä vuotta.

Myöhemmin osapuolet tekivät vielä toisen sopimuksen, joka koski koiran hoitoa. Koira oli vastaanottajansa tiloissa, mutta siirtyi väliaikaisesti kasvattajansa hoteisiin ja kasvattajan piti palauttaa se myöhemmin takaisin.

Hoitojakson jälkeen kasvattaja ei luovuttanutkaan koiraa. Hän kieltäytyi palauttamasta sitä, koska koira oli tullut hänelle hoitamattomana ja laihana ja eläinsuojelua koskevia määräyksiäkin oli rikottu.

Pessiä odottanut piti sopimuksen yksipuolista purkamista laittomana ja nosti kanteen. Hän vaati kasvattajaa palauttamaan koiran ja esitti vaatimuksen 9 000 euron oikeuskuluista. Hän kiisti kasvattajan väitteet koiran huonosta kunnosta.

Kasvattaja vaati kanteen hylkäämistä ja vastapuolelta ja noin 12 000 euron selvittely- ja oikeudenkäyntikulujaan.

Kasvattaja kertoi purkaneensa sopimuksen, koska vastaanottajan oli hoitanut Pessiä huonosti eikä sitä voisi käyttää jalostukseen.

Vantaan käräjäoikeus tuli johtopäätökseen, jonka mukaan kumpikin osapuoli oli rikkonut sopimusta. Oikeuden ratkaisun mukaan kasvattajan oli palautettava koira vastaanottajalle. Kasvattajan rikkomus koski mm. vakuusmaksua, jota hän ei ollut palauttanut.

Kasvattajalla oli ratkaisun mukaan kuitenkin oikeus purkaa sopimus, koska Pessiä ei voinut käyttää jalostukseen.

Kun kasvattaja otti koiran hoitoonsa, se oli ollut sitä ennen kanteen nostaneen luona useita kuukausia.

Naaraskoiralla on juoksuaika kaksi kertaa vuodessa ja mahdollisuudet käyttää sitä jalostukseen heikentyivät koiran kunnon vuoksi. Koiran huono kunto oli osoitus, että vastaanottaja oli myös rikkonut sopimusta.

Käräjäoikeus tulkitsi kahden vuoden takaisen ratkaisun osavoitoksi sekä kasvattajalle että vastaanottajalle ja sen vuoksi kumpikin vastaisi omista oikeudenkäyntikuluistaan.

Kasvattaja ei palauttanut koiraa vaan vei kiistan edelleen Helsingin hovioikeuteen ja vaati koiraa itselleen pysyvästi. Hän vaati lisäksi 22 000 euron oikeuskulujaan.

Koiraa tavoitellut kennelinpitäjä vaati myös koiraa itselleen ja esitti lisäksi vaatimuksen yli 20 000 euron oikeuskuluistaan.

Hovioikeus kumosi viime viikolla käräjäoikeuden ratkaisun, ja Pessi jää ratkaisun mukaan kasvattajalleen.

Koska koira ei ollut saanut pentuja ja se oli sopimuksen purkamisaikaan täyttänyt jo neljä vuotta, sen omistusoikeus ei ollut siirtynyt vastaanottajalle, vaan kuului edelleen kasvattajalle.

Hovioikeus totesi, että Pessiä omistukseensa halunnut kennelyrittäjä ei täyttänyt sopimusta, muun muassa siksi koska hän ei ollut antanut tavanomaiseen hoitoon kuuluvia rokotteita ja koska koiralla oli hammaskiveä.

Koska Pessiä ei voinut käyttää jalostukseen, oli kasvattajalla oikeus purkaa sopimus eikä hänen tarvitse palauttaa koiraa.

Kanteen nostaneelle naiselle on tiedossa noin 43 000 euron oikeuskulut. Pessi on ollut kasvattajansa hoteissa jo lähes kolme vuotta ja se täytti neljä vuotta viime vuoden huhtikuussa.

Kalliiksi tullut oikeusprosessi voi edelleen jatkua, sillä hovioikeuden ratkaisuun on mahdollista hakea muutosta korkeimmalta oikeudelta, jos se myöntää valitusluvan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?