Yle: Yksi muutos johti rajuun sähkön siirtohintojen nousuun - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Yle: Yksi muutos johti ennen­näkemättömään sähkön siirto­hintojen nousuun – professori: Asiakas unohtui

Verkkoyhtiöiden valvontamalli muuttui vuoden 2016 alusta. Sen jälkeen sähkön siirtohinnat lähtivät nopeaan nousuun. Vuosina 2016–2018 yhtiöissä liikevaihdon nousua oli lähes 43 prosenttia.

Ylen koostamista Energiaviraston tiedoista ilmenee, että 13:n verkkoyhtiön toteutunut liikevaihto kasvoi nopeasti sen jälkeen, kun verkkoyhtiöiden valvontamalli muuttui vuoden 2016 alusta.­

12.10.2020 9:36

Myrskyjen varalta tehdyt investoinnit selittävät vain pienen osan viime vuosina tehdyistä sähkön siirtohintojen korotuksista, kertoo Yle. Tulokset perustuvat Ylen selvitykseen sähkön siirtohintojen noususta.

Ylen koostamista Energiaviraston tiedoista ilmenee, että 13:n verkkoyhtiön toteutunut liikevaihto kasvoi nopeasti sen jälkeen, kun verkkoyhtiöiden valvontamalli muuttui vuoden 2016 alusta.

Valvontamallin muutoksessa Energiavirasto nosti tuottoprosenttia, jolla valvotaan verkkoyhtiöiden hinnoittelua. Käytännössä yhtiöt saivat siis mahdollisuuden kerätä aiempaa enemmän maksuja asiakkailtaan.

Valvontamallin muutoksen jälkeen sähkön siirtohinnat lähtivät nopeaan nousuun vuodesta 2016 alkaen.

Tampereen yliopiston sähkövoimatekniikan professori Pertti Järventausta arvioi Ylelle pitävänsä valvontamallin aiheuttamaa hintamuutosta mittakaavaltaan ennennäkemättömänä. Hänen mukaansa Energiavirasto näyttää huolehtineen verkkoyhtiöistä, mutta unohtaneen kotitaloudet ja yritykset.

– Viranomainen katsoi asiaa hyvin vahvasti verkkoyhtiöiden näkökulmasta, jotta mahdollistetaan verkkoinvestoinnit ja täytetään toimitusvarmuusvaatimukset. Nyt unohtui tehdä kokonaistarkastelu, mihin tämä johtaa asiakkaan päässä.

Liikevaihto turposi reippaasti

Verkkoyhtiöiden toteutunut liikevaihto kasvoi yhteensä 23 prosenttia heti vuonna 2016. Kolmentoista verkkoyhtiön liikevaihto kohosi vuosien 2015–2018 välillä keskimäärin lähes 43 prosenttia.

Ylen mukaan verkkoinvestoinnit aiheuttivat kuitenkin siirtomaksuihin keskimäärin vain vajaan neljän prosentin vuotuisen korotustarpeen vuosina 2016–2018.

Kerrostalohuoneiston sähköveroton siirtolasku oli vuonna 2018 noin 30 prosenttia korkeampi kuin vuonna 2015 ja sähköllä lämmittävän pientaloasujan noin 23 prosenttia.

Energiaviraston johtaja Veli-Pekka Saajo myönsi maanantaina Ylen aamun haastattelussa, että hintoja on korotettu selvästi enemmän kuin virasto ennusti.

Työ- ja elinkeinoministeriö on valmistellut lakiesitystä, jolla pyrittäisiin hillitsemään sähkön siirtohintojen nousua. Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) kertoi eduskunnan kyselytunnilla kesäkuussa, että hallitus on tuomassa siirtohintoja koskevan lakiesityksen eduskunnalle syksyllä.

Onko sähkölaskusi kasvanut merkittävästi viime vuosina? Ota yhteyttä, jos sinua voi haastatella aiheesta: katja.okkonen@sanoma.fi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?