Ravintola-alan hätähuuto: kovasanainen avoin kirje ministeri Kiurulle julkaistiin SK:ssa ja LS:ssa – ”Krista Kiuru, miksi meitä rääkätään?” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ravintola-alan hätähuuto: kovasanainen avoin kirje ministeri Kiurulle julkaistiin SK:ssa ja LS:ssa – ”Krista Kiuru, miksi meitä rääkätään?”

Porilaisessa Satakunnan Kansassa oli koko etusivun kokoinen avoin kirje perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulle ravintolatoiminnan sääntelystä.

Ravintolaväki käytti koko Satakunnan Kansan etusivun kertoakseen mielipiteensä perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun toimialaan kuuluvasta ravintolatoiminnan lisärajoituksista.­

9.10. 8:47

Porissa ilmestyvän Satakunnan Kansan perjantaina ilmestyneen paperilehden etusivu oli tavallisuudesta poikkeava. Etusivulla oli ravintolaväen koko sivun kokoinen avoin kirje Porista kotoisin olevalle perhe- ja peruspalveluministerille Krista Kiurulle (sd), jonka toimialaan ravintolatoiminta kuuluu.

Avoimessa kirjeessä esitetään hyvin syvä huoli ravintolatoiminnan tulevaisuudesta nykyisessä poikkeustilanteessa ja hyökätään voimakkaasti alan sääntelyä vastaan. Kirjeen mukaan Kiuru on pettänyt ravintola- ja matkailualan, ja tällä viikolla tehtyjen lisärajoitusten ansiosta jopa 140 000 hengen työpaikka on vaarassa.

Kiuru oli keskeisenä vastuuministerinä pääosassa, kun ravintoloiden uudet anniskelu- ja aukiolorajoitukset otettiin voimaan. Anniskelu täytyy ravintoloissa lopettaa jatkossa puoliltaöin, ja ravintoloiden täytyy sulkea ovensa viimeistään kello 01.

Koronaviruksen kiihtymisvaiheessa olevissa maakunnissa (Uusimaa, Varsinais-Suomi, Kanta-Häme, Pirkanmaa ja Pohjanmaa) rajoitukset ovat vieläkin tiukemmat. Anniskelun täytyy päättyä jo illalla kello 22.

– Me emme selviä tästä. Olemme yrittäneet käydä vuoropuhelua, mutta meitä ei ole kuultu, eikä yhteistyö ministeri Kiurua kiinnosta, kirjeessä todettiin.

– Yritykset ovat jo lomauttaneet ja irtisanoneet henkilöstöään. Nyt valot sammutetaan täysin ja ministeri, sormi katkaisijalla on teidän.

NoHo Partnersin toimitusjohtaja Aku Vikström (vas.) oli avoimen kirjeen ensimmäinen allekirjoittaja. Vielä kesäkuun alussa tunnelmat olivat näin iloiset, kun ravintolat saivat jälleen avata ovensa. Vikström kilisteli ravintola Teatterin terassilla Minna Korpelan, Heikki Rotkon ja Heikki Riihirannan kanssa.­

Kirjeessä myös todetaan, että ravintolat eivät ole sen riskialttiimpia paikkoja koronan leviämiseen kuin muutkaan kohtaamispaikat. THL:n mukaan yökerhoista on kuitenkin lähtenyt laajoja tartuntaketjuja.

Avoimen kirjeen ensimmäinen allekirjoittaja on ravintolakonserni NoHo Partnersin toimitusjohtaja Aku Vikström. NoHo Partnersin omistukseen kuuluu noin 250 ruoka-, seurustelu- ja viihderavintolaa sekä yökerhoa.

Muut kirjeen allekirjoittajat ovat ravintola-alan yrittäjät Markus Lindholm, Jussi Aalto, Jukka Lankinen, Wili Mäkilä, Harri Vilkuna, Teemu Aaltonen, Jari Murola, Kirsi Al-Saedi, Minna Koivunen, Janne Koivunen ja Janne Friman, joista monet toimivat juuri Porissa.

Sama avoin kirje julkaistiin myös Raumalla ilmestyvässä Länsi-Suomi-sanomalehdessä, ja Vikströmin allekirjoituksen ohella allekirjoittajina olivat raumalaiset ravintola-alan yrittäjät.

Ilta-Sanomat julkaisee ravintolaväen avoimen kirjeen kokonaisuudessaan:

Krista Kiuru, miksi meitä rääkätään?

Tänään kello 24 ravintolat ja baarit ympäri Suomen lopettavat anniskelun.

Ministeriössänne valmistellut uudet rajoitukset pettävät historiallisessa kriisissä olevan ravintola- ja matkailualan. Noin 140 000 henkilön työ on vaarassa, kun pudotatte toimialan yritykset kuilun partaalta kuilun pohjalle. Me emme selviä tästä. Nyt lupaillut tuet eivät tule korvaamaan kaikkia niitä kustannuksia ja menetyksiä, joita yrityksille rajoitustoimista aiheutuu. Olemme yrittäneet käydä vuoropuhelua, mutta meitä ei ole kuultu, eikä yhteistyö ministeri Kiurua kiinnosta.

Yritykset ovat jo lomauttaneet ja irtisanoneet henkilöstöään. Nyt valot sammutetaan täysin ja ministeri, sormi katkaisijalla on teidän.

Toimialan tulevaisuuden kasvulle ei ole toivoa. Nähtäväksi jää, muurataanko tästä kieltolaista ja huvikiellosta pysyvä.

Ravintolat eivät ole sen riskialttiimpia paikkoja koronan leviämisen näkökulmasta kuin muutkaan paikat, missä ihmiset kohtaavat. Olisi reilua, että ravintola- ja matkailualan yritykset saisivat itse huolehtia toimintansa turvallisuudesta ja vastuullisuudesta – kuten muutkin toimialat. Koko maata ei tarvitse nitistää alueellisten tartuntatilanteiden takia.

Ministeri Kiuru, vetoamme teihin, että johtamanne ministeriö luopuu ylimitoitetuista elinkeinonrajoituksista, hylkää holhouksen tien ja sen sijaan tukee toimialan yrittäjiä näiden omassa, vastuullisessa toiminnassa.

Juttua muokattu kello 9.10: Juttuun lisätty, että avoin kirje julkaistiin myös raumalaisessa Länsi-Suomessa raumalaisten ravintola-alan yrittäjien allekirjoittamina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?