Kun kiinteistöriita etenee käräjille, varaudu jopa 100 000 euron laskuun

Suurissa riita-asioissa on yleensä kyse vakuutussopimuksista ja kiinteistöjä ja taloyhtiöitä koskevista riidoista.

Kiinteistöriidat voivat tulla kalliiksi.

6.10.2020 6:00

Oikeudenkäyntikulut riita-asioissa kasvavat. Tuoreen tutkimuksen mukaan käräjäoikeuksissa ratkaistujen riita-asioiden määrä on vähentynyt, mutta käsittelyaika on pidentynyt.

Vuosituhannen vaihteessa noin kolmasosa jutuista ratkaistiin pääkäsittelyssä. Viime vuonna määrä putosi viidesosaan. Samana ajanjaksona käsittelyaika venyi kahdeksasta kuukaudesta yli 13 kuukauteen.

Tutkimus koskee viime vuoden neljän ensimmäisen kuukauden aikana ratkaistuja riita-asioita. Aineiston kooksi tuli 538 ratkaisua. Tutkimuksella selvitettiin oikeudenkäyntikulujen tasoa ja kehitystä.

Riidat ovat arkisia ja liittyvät yleensä perheeseen, asumiseen ja työhön. Suomalaisten riidat ovat pysyneet samanlaisina vuosikymmenestä toiseen.

Riitajutussa mediaani-intressi kasvoi 40 prosenttia kymmenen vuoden takaiseen ja se oli viime vuonna 25 000 euroa. Pienin käyty riita koski alle sadan euron ja suurin neljän miljoonan euron intressiä. Mediaani tarkoittaa suuruusjärjestyksessä keskimmäistä.

Kantajan oikeudenkäyntikuluvaatimus oli viime vuonna hieman yli 9 200 euroa ja vastaajan noin tuhat euroa enemmän. Kantajan vaatimus kasvoi kymmenessä vuodessa noin 22 prosenttia ja vastaajan 61 prosenttia.

Riita-asiassa osapuolten yhteenlasketut oikeudenkäyntikulut olivat 41 prosentissa tapauksista suuremmat kuin riidan intressi.

Jutuissa, joissa riidan intressi oli alle 4 000 euroa, oli oikeudenkäyntikuluriski yli 6 500 euroa, joten aivan pikkusumman takia ei ole viisasta lähteä käräjöimään.

Yli 100 000 euron intressiriidassa mediaanin mukainen oikeudenkäyntikuluriski on yli 46 000 euroa. Suurissa riita-asioissa on yleensä kyse vakuutussopimuksista ja kiinteistöjä ja taloyhtiöitä koskevista riidoista.

Kiinteää omaisuutta koskevissa riidoissa mediaani-intressi oli lähes 110 000 euroa, summa kasvoi kymmenen vuoden takaisesta noin 70 000 euroa.

Tuomittujen oikeudenkäyntikulujen mediaani oli viime vuonna 7 235 euroa. Tutkimuksesta selviää, että pienin molempien osapuolten oikeudenkäyntikuluvaatimus oli noin 150 euroa ja suurin lähes 300 000 euroa.

Erityisesti yksityishenkilöiden nostamissa kanteissa oikeudenkäyntikulut ovat kasvaneet, mutta yhteisöjen käynnistämissä jutuissa kulut ovat pysyneet noin vuoden 2008 tasolla.

Oikeudenkäyntiavustajan mediaanituntiveloitus oli kymmenen vuotta sitten 184 euroa. Kantajan avustajan tuntiveloitus oli viime vuonna 200 euroa ja vastaajan avustajan 20 euroa enemmän.

Tutkimus liittyy hallitusohjelman kirjaukseen oikeudenkäyntikuluriskin alentamiseksi. Sen ovat toteuttaneet tohtorikoulutettava Laura Sarasoja ja Chris Carling Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutista. Vastaava selvitys on tehty aiemmin vuosina 1997, 2005 ja 2009.

Tuore tutkimus käsitteli riitoja, jotka oli ratkaistu käräjäoikeudessa. IS kävi lävitse viime vuosilta kiinteistöriitoja, jotka käsiteltiin ensin käräjäoikeudessa ja sen jälkeen vielä hovioikeudessa. Kahden tuomioistuinkäsittelyn jälkeen riitajuttujen oikeudenkäyntikulut nousevat lähes aina kymmeniin tuhansiin euroihin ja helposti yli 100 000 euron.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?