14 vuoden kiista päättyi Irlannissa korkeimman oikeuden päätökseen: Subwayn leipä ei ole leipää - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

14 vuoden kiista päättyi Irlannissa korkeimman oikeuden päätökseen: Subwayn leipä ei ole leipää

Subway-ketjun ravintoloiden käyttämä leipä ei täytä Irlannin lain määritelmää leivästä, joten se pysyy edelleen arvonlisäveron piirissä.

Subway-ravintolaketju myy eri tavoin täytettyjä leipiä. Suomessa on noin 190 Subwayta.­

2.10.2020 7:09

Irlannissa on herättänyt keskustelua maan korkeimman oikeuden päätös, jonka mukaan täytettyjä leipiä myyvän Subway-ketjun käyttämä leipä ei ole lain silmissä leipää.

Asiasta uutisoivan Irish Independentin mukaan Subwayn leipä ei oikeuden mukaan täytä laissa kuvattua leivän määritelmää, sillä siinä on liikaa sokeria. Leivän lainopillinen määritelmä puolestaan liittyy Irlannissa vuonna vuonna 1972 säädettyyn arvonlisäverolakiin.

Lakia säädettäessä leivälle määriteltiin yksityiskohtaiset vaatimukset. Tarkoituksena oli leivän sisällyttäminen peruselintarvikkeiden ryhmään, jota arvonlisävero ei koske.

Jos leipä ei siis täytä vaadittuja edellytyksiä, se ei ole lain silmissä leipää, joka olisi vapautettu veron piiristä.

Päätöksestä niin ikään uutisoiva BBC kertoo, että Irlannin arvonlisäverolain mukaan leivässä olevien sokerin ja rasvan määrän ei tulisi ylittää kahta prosenttia taikinassa olevien jauhojen painosta.

Yhdysvaltalainen ja ympäri maailmaa levinnyt Subway-ravintolaketju rantautui Suomeen vuonna 2000. Kuva Helsingin Kampissa sijaitsevasta Subwaysta vuodelta 2011.­

Oikeuden päätöksen taustalla on Irlannin veroviranomaisten vuonna 2006 tekemä päätös, jonka mukaan yhdysvaltalaisen Subwayn ravintoloita Irlannissa pyörittävä Bookfinders’-vähittäiskauppayhtiö ei ollut oikeutettu kahtena edellisenä vuonna maksamiensa arvonlisäverojen palautuksiin.

Bookfinders’ katsoi leipänsä kuuluvan peruselintarvikkeisiin ja maksaneensa näin ollen turhaan veroa. Kun firman viranomaisille tekemä valitus ei tuottanut tulosta, se päätti viedä asiansa oikeuteen.

Korkeimman oikeuden päätettäväksi verokiista eteni, kun kaksi edellistä oikeusastetta oli tyrmännyt Bookfindersin vaatimukset. Viiden tuomarin tekemän päätöksen mukaan Subwayn leipien sokerin määrä on noin 10 prosenttia jauhon määrästä sekä vaalean että kokojyväleivän kohdalla.

Päätöksen myötä Subwayn leivät eivät siis ole peruselintarvikkeeksi määriteltävää leipää, ja niitä koskee 13,5 prosentin arvonlisävero.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?