Herlineistä tulee uuden jätin suurimpia omistajia – yhdistyvien Cargotecin ja Konecranesin juuret ovat Koneessa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Herlineistä tulee uuden jätin suurimpia omistajia – yhdistyvien Cargotecin ja Konecranesin juuret ovat Koneessa

Yhdistyvien Cargotecin ja Konecranesin juuret nivoutuvat Koneeseen. Herlinien suvusta tulee uuden jätin suurimpia omistajia.

Ilkka Herlin on Cargotecin suurin omistaja, ja hänestä tulee myös uuden yhtiön suurin omistaja.­

1.10. 11:53

Lastinkäsittelylaitteita valmistava Cargotec ja nosturivalmistaja Konecranes ilmoittivat tänään sulautuvansa yhdeksi yhtiöksi.

Molempien yhtiöiden historia nivoutuu nykyiseen hissiyhtiöön Koneeseen.

Kone aloitti teollisuusnostureiden valmistuksen 1930-luvulla. Kun Kone päätti 90-luvulla keskittyä hisseihin, nosturiyksikkö irtaantui yhtiöstä KCI Konecranesiksi.

KCI Konecranes ja monialayhtiö Partek julkistivat suunnitelmansa fuusiosta 2002, mutta Kone veti suunnitelmilta maton alta kertomalla sopineensa valtion Partek-omistuksen ostamisesta. Tämä esti Partekin ja Konecranesin yhdistymisen, ja Partek yhdistyikin Koneeseen.

Partekin silloinen konsernijohtaja Christoffer Taxell piti Koneen tarjousta vihamielisenä.

Vuonna 2005 Kone jakautui hissiyhtiö Koneeksi ja lastinkäsittely-yhtiö Cargoteciksi. Cargoteciin siirrettiin Partekin kuormankäsittely- ja kontinkäsittely sekä vuotta aiemmin ostettu MacGregor-yhtiön liiketoiminta.

Jakautumisen yhteydessä jakautuivat myös Herlinin suvun omistukset: Antti Herlinistä tuli Koneen pääomistaja ja muista Pekka Herlinin lapsista Cargotecin omistajia.

Cargotecin pääomistajat ovat edelleenkin Ilkka Herlin, edesmenneen Niklas Herlinin poika Heikki Herlin sekä Ilona Herlin.

Ilkka Herlinin yhtiö Wipunen varainhallinta omisti Cargotecista elokuun lopussa runsaat 14 prosenttia. Heikki Herlinin Mariatorp yli 12 prosenttia. He ja muut Herlinit omistavat yhtiötä myös henkilökohtaisesti.

Herlineistä tulee näin myös yhdistyvän yhtiön suurimpia omistajia.

Konecranesin suurin omistaja on puolestaan 10 prosentin osuudella sijoitusyhtiö Hartwall Capital. Toiseksi suurin siivu, 9 prosenttia, Konecranesista on valtion sijoitusyhtiöllä Solidiumilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?