Kommentti: Putinilta vakava varoitus Suomelle – puun vientikielto on kuin suoraan hybridivaikuttamisen oppikirjasta

Presidentti Vladimir Putinin ilmoitus jalostamattoman havupuun ”täydestä vientikiellosta” on Kremlin tapa varoittaa Suomea jo etukäteen mahdollisista uusista Navalnyi-talouspakotteista, Arja Paananen kirjoittaa Pietarista.

Venäjän presidentti Vladimir Putinin puupuheet tulivat julki keskiviikkona Kremlin nettisivuilla.

1.10.2020 6:32

Presidentti Vladimir Putin piti yllättäen tiistai-iltana videoneuvottelun, jonka aiheena oli metsäteollisuuden kehittäminen ja alalla vallitsevan rikollisuuden kitkeminen.

Putinin mukaan Venäjän metsäteollisuuden ongelmat ovat niin valtavia, että ne ”eivät mahdu kulkemaan mistään portista”.

Puuta kaadetaan laittomissa hakkuissa ja sitä viedään ulkomaille pelkkänä raakapuuna, kun sen sijaan Venäjän kannattaisi kehittää omaa metsäteollisuuttaan, houkutella maahan investointeja ja pyrkiä viemään ulkomaille lähinnä vain jalostettua puumateriaalia.

Kaikki tämä on tietenkin totta ja metsäsektorin monenkirjavat ongelmat ovat Venäjällä suoranainen ikuisuuskysymys, kuten Putin itsekin toi puheessaan julki Kremlin nettisivujen mukaan.

Mutta siis vihdoinkin nyt – Venäjän median mukaan myöhään tiistai-iltana 29. syyskuuta 2020 – Putin oli saanut kerättyä kokoon hallituksensa ja asiantuntijaryhmän, joiden kanssa hän päätti ryhtyä ankariin toimiin metsäongelmien ratkaisemiseksi.

– Olen jo pitkään halunnut tehdä tämän, Putin perusteli kokouksen aluksi.

Putin ehdotti useita eri toimia, joilla Venäjän valtio saisi metsät parempaan valvontaan ja joilla metsäteollisuutta pantaisiin kuntoon. Luvattiin siirtymäaikoja, valtion tukea ja investointeihin kannustamista: kaikki siis aivan normaalia oman maan metsätaloudesta huolehtimista.

Kremlin sivuilla julkaistusta puheenvuorojen tekstiversiosta käy myös ilmi, että Putin ei epäillyt ulkomaita laittomuuksista eikä viitannut kertaakaan mihinkään ulkomaahan nimeltä.

Kyse on siis Putinin mukaan nimenomaan vain Venäjän sisällä rehottavan laittoman metsäbisneksen kuriin saamisesta. Vahvimmaksi lääkkeeksi siihen Venäjän hallitus on keksinyt nyt jalostamattoman havuraakapuun täydellisen vientikiellon. Ja kun hallitus näin pyysi, Putin kertoi päättäneensä suostua pyyntöön.

– Määrään ottamaan käyttöön 1. tammikuuta 2022 alkaen täyden vientikiellon jalostamattomille tai karkeasti, vain näennäisesti, käsitellyille puumateriaaleille havupuun ja arvokkaan lehtipuun osalta, Putin sanoi Kremlin nettisivujen mukaan.

Tämän jälkeen Putin määräsi hallituksen panemaan kuriin ylipäätään raakapuun kontrolloimattoman viennin, erittelemättä eri puulajeja.

– Pyydän hallitusta valmistelemaan lakipohjan ja säännökset seuraavan tehtävän ratkaisemiseksi: täytyy vihdoinkin asettaa tiukka este käsittelemättömän puutavaran kontrolloimattomalle viennille, Putin sanoi Tassin mukaan.

Näin sanoessaan Putin tiesi kuitenkin takuuvarmasti, missä päin maailmaa oltaisiin tämän jälkeen kuin puulla päähän lyötyjä.

Yhden kovimmista iskuista ottaa vastaan Suomi ja suomalainen metsäteollisuus, sillä Venäjän osuus Suomen puuntuonnista oli viime vuonna 74 prosenttia. Luonnonvarakeskuksen mukaan Venäjältä tuotiin Suomeen 8,73 miljoonaa kuutiometriä puuta vuonna 2019.

Kaiken lisäksi Putinin sanamuodot olivat mitä ilmeisimmin tarkoituksella sen verran epäselviä, että aivan tarkkaa varmuutta hänen käskynsä laajuudesta ei saatu vielä keskiviikkona.

Alustava tulkinta oli, että vientikielto ei koskisi havupuun haketta, sillä sitä pidetään Venäjällä jalostustuotteena. Alustavan arvion mukaan vientikielto ei koskisi myöskään koivukuitupuuta, jota ei lasketa arvokkaaksi lehtipuuksi Venäjällä.

Mutta kuka tietää, mikä on esimerkiksi jatkossa Putinin mielestä riittävä jalostusaste, kun hän puhuu nyt ”näennäisesti jalostetusta” puusta? Tai mikä on Putinin mielestä ylipäätään ”käsittelemättömän puutavaran kontrolloimatonta vientiä”?

Entä mistä johtuu, että Putin sai juuri nyt ryhdistäydyttyä panemaan kuntoon Venäjän metsäteollisuutta? Vai onko kyse pikemminkin siitä, että se Putin älähtää, johon kalikka kalahtaa?

Venäjän toimintatavat tuntien mieleen tulee ensimmäisenä, että vientikiellon yksi sivumotiivi – ellei jopa kaikkein päällimmäisin tavoite – on Putinin halu varoittaa sekä Suomea että koko Euroopan unionia mahdollisista uusista Venäjän vastaisista talouspakotteista.

Euroopan unioni ei ole vielä pystynyt päättämään, kuinka se reagoi Venäjän oppositiojohtajan Aleksei Navalnyin myrkytykseen. Ankaria talouspakotteita on jo vaadittu ja puhetta on ollut jopa Venäjältä Itämeren kautta Saksaan kulkevan Nord Stream 2 -kaasuputken rakennustöiden pysäyttämisestä.

Kaiken lisäksi tieto Putinin puupuheista tuli julki sopivasti juuri keskiviikkona, kun Euroopan unionin valtionpäämiehet aloittavat torstaina huippukokouksensa Brysselissä.

Ennakkotietojen mukaan EU-kokouksen yhtenä teemana tulee olemaan Valko-Venäjää ja Navalnyin myrkytystä koskevien mahdollisten pakotteiden sopiminen. Suomea – sekä tällä kertaa poikkeuksellisesti myös Ruotsia – kokouksessa edustaa pääministeri Sanna Marin (sd).

Keskiviikkona julki tullut ilmoitus vientikiellosta on tässä valossa Putinilta suorastaan nerokas siirto, jonka voisi ottaa suoraan mukaan hybridivaikuttamisen oppikirjaan.

Käytännössä Putin otti siis etuottoa ja reagoi jo nyt Euroopan mahdollisesti säätämiin uusiin Venäjän ja Valko-Venäjän vastaisiin pakotteisiin

Putinin viestin taidokkuutta lisää se, että hän ei kytkenyt puupuheitaan sanallisesti millään tavalla Suomeen, Euroopan unioniin tai pakotteisiin. Vientikielto kuuluu siten niin kutsuttuihin venäläisiin vihjeisiin, joiden lukutaitoa Putin opettaa nyt Marinille.

Kaiken takana oleva ajatus on silti raadollinen. Suomalaisten poliitikkojen ja virkamiesten intoa uusien Venäjä-pakotteiden säätämiseen saattaa hillitä jatkossa kummasti se, että pelkona on Suomen metsäteollisuuden ajautuminen vakaviin vaikeuksiin.

Takavuosina Suomi neuvotteli Venäjän kanssa useaan otteeseen puutulleista. Tyypillistä oli, että ensin tuli kovia ja ehdottomia määräyksiä, mutta ajan kuluessa niihin löydettiin lievennetty sopu.

Olettaa sopii, että näin saattaa käydä myös havuraakapuun ”täydellisen vientikiellon” ja muun raakapuun ”kontrolloimattoman viennin” kanssa. Vuoden 2022 alkuun asti jatkuva siirtymäaika takaa sen, että Venäjä voi halutessaan tehdä Suomen ja muiden maiden kanssa vielä vaikka minkälaisia höllennyksiä Putinin antamaan jyrkkään ilmoitukseen.

Mutta sitä ennen Putin halunnee katsoa, miten Suomi suhtautuu mahdollisiin uusiin Venäjä-pakotteisiin. Tai löytyykö Suomesta tämän jälkeen kenties halua kannustaa Euroopan unionia lieventämään aiottuja uusia Venäjä-pakotteita?

Että semmoiset matkaterveiset Marinille Brysseliin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?