Putin kieltää raakapuun viennin Venäjältä – määräys kurittaa myös Suomen metsäteollisuutta

Venäjän presidentti Vladimir Putin on antanut määräyksen, jonka mukaan Venäjältä ei saa enää vuoden 2022 alusta alkaen viedä ulkomaille jalostamatonta tai vain ”näennäisesti” jalostettua havupuuta ja arvokasta lehtipuuta.

Putin kertoi tulevasta raakapuun vientikiellosta keskiviikkona Kremlin nettisivuilla.

30.9.2020 13:58

Venäjän presidentti Vladimir Putin on antanut raakapuun vientikiellosta määräyksen, joka tulee koettelemaan pahasti myös Suomen metsäteollisuutta, mikäli se tulee voimaan nyt ilmoitetussa muodossa.

Kremlin nettisivujen ja Venäjän valtionmedian mukaan Putin aikoo kieltää jalostamattoman raakapuun viennin Venäjältä ulkomaille vuoden 2022 alusta alkaen.

– Määrään ottamaan käyttöön 1. tammikuuta 2022 alkaen täyden vientikiellon jalostamattomille tai karkeasti, vain näennäisesti, käsitellyille puumateriaaleille havupuun ja arvokkaan lehtipuun osalta, Putin sanoi Kremlin nettisivujen mukaan.

Putinin mukaan vientikiellolla pyritään puuttumaan laittomiin hakkuisiin Venäjällä. Hän antoi käskynsä kokokuksessa, jossa keskusteltiin Venäjän metsäteollisuuden kehittämisestä ja etsittiin keinoja vähentää alalla olevaa rikollisuutta.

Putinin mukaan raakapuun vientikieltoa ehdotti alkujaan Venäjän hallitus, jonka jälkeen hän suostui ehdotukseen.

Asiasta kertoo myös Venäjän varapääministerin Viktorija Abramtshenkon lehdistötiedote.

– Ehdotamme, että ryhdytään toimiin, joilla kielletään käsittelemättömän – eli niin sanotusti pyöreän puun – vienti maamme ulkopuolelle, sekä myös vain karkeasti jalostettujen havupuun ja arvokkaan lehtipuun puumateriaalien vienti, tiedotteessa sanotaan uutistoimisto Ria Novostin mukaan.

Abramtshenkon mukaan vientikiellon voimaantulolle tarvitaan kuitenkin siirtymäaika, jotta puusta elinkeinonsa saavat venäläisyritykset ehtisivät sopeuttaa omaa toimintaansa uusiin sääntöihin ja voisivat aloittaa puun jalostuksen.

Suomen Luonnonvarakeskuksen mukaan Venäjältä tuotiin Suomeen 8,73 miljoonaa kuutiometriä puuta vuonna 2019. Venäjän osuus Suomen puuntuonnista oli 74 prosenttia ja se kasvoi kolme prosenttia edellisvuodesta, kertoo Luke nettisivuillaan.

Venäjältä tuodusta puusta oli 53 prosenttia kuitupuuta, 34 prosenttia haketta ja neljä prosenttia tukkia. Kasvua oli erityisesti hakkeen (+30 %) ja havukuitupuun (+11 %) tuonnissa. Havutukin tuonti väheni 16 prosenttia ja lehtitukin 70 prosenttia. Myös lehtikuitupuun tuonti laski kahdella prosentilla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?